Sběr a sušení šípků bychom mohli v ČR nazvat už jako podzimní tradici. Kromě toho, že se šípky používají na ozdobu různých podzimních věnců, také se suší a připravují z nich čaje, koláče, sušenky, ale i pověstná šípková omáčka. Proč a kdy sbírat šípky? Jaké vitamíny a minerály obsahují a jak je sušit? Vše si povíme v tomto článku.
Malý šípek obsahuje velké množství vitamínu C
Taky vám maminka vařila šípkový čaj při sebemenším náznaku nachlazení? V dnešní době snad už každý ví, že šípek obsahuje obrovské množství vitamínu C. Pokud bychom srovnali 100 g pomeranče a šípku a porovnali množství vitamínu C, zjistíte, že šípek je jasným vítězem. Obsahuje totiž ve 100 g 740 mg vitamínu C, zatímco pomeranč pouze 51–53 mg. A to je opravdu velký rozdíl.
Šípek je ovšem nabitý i dalšími vitamíny a minerály. Najdete v něm vitamín B a K, hořčík, vápník, draslík i fosfor.
Kdy je nejvhodnější sbírat šípky
Šípky se sbírají od září do poloviny října. Pokud nemáte vlastní šípkový keř na zahradě, pak se stačí projít po vesnici či jít do lesa na procházku a nemůže se stát, že byste na šípkový keř nenarazili. Šípky by měly být hladké a zbarvené do červena. Pokud mají oranžovou či nahnědlou barvu, pro sběr vhodné nejsou.
Sklízet byste je neměli do igelitových pytlíků, kde se zapaří. Vezměte si sebou nádobu na sběr a nezapomeňte na ochranné rukavice. Šípkové trny si budou své plody bránit.
Jak je sušit
Pro sušení šípků můžete zvolit jednu z těchto možností:
- Sušení v sušičce na max. 40 °C – nejlepší způsob, kterým šípek ztratí nejméně vitamínu C
- Sušení v troubě na max. 70 °C – pokud nemáte sušičku. Důležité je hlídat teplotu
- Sušení volně na slunci či nad topením
Naprosto nejlepším způsobem, jak sušit šípky, je sušení v sušičce na 40 °C. U této varianty si můžete být jisti, že podíl vitamínu C bude i po usušení v šípku zachován v maximálním množství. U ostatních možností pak již ztrácíte se sušením i podíl vitamínu C. Budete-li šípky sušit v troubě, určitě dohlédněte na to, aby maximální teplota nepřekročila 70 °C.
Před sušením je potřeba šípky omýt vodou a do sucha utřít utěrkou. Očistit od nečistot a odstranit lístky a stopky. Následně pak stačí vložit na plech či tác a zvolit variantu sušení dle vašich možností.
Jak zpracovat šípky po usušení?
Recepty z šípků najdete snad v každé kuchařce. Při nachlazení rozhodně využijete šípkový čaj. To je základ. Stačí 1 lžičku usušených šípků zalít horkou vodou a nechat 15 min vylouhovat. Následně přecedit a můžete pít. Čaj bude mít trpkou chuť, proto pokud máte raději sladší nápoje, doporučujeme přidat med.
Recept na šípkový džem
Připravit si můžete chutný domácí šípkový džem – marmeládu. Není na tom nic těžkého a nemusíte šípky ani sušit. Budete k tomu potřebovat tyto ingredience:
- 500 g šípků
- 400 g cukru krystal
- šťávu z 1-2 citronů
- vodu a skořici v celku
Postup:
Šípky nejprve očistěte od nečistot a rozpulte. Vydlabejte z nich semínka (ne dužinu) a takto připravené vložte do hrnce. Zalijte vodou a vařte, dokud nebudou šípky úplně měkké. Následně použijte mixér a vše rozmixujte na hladkou hmotu. Přidejte cukr, šťávu z citronu a skořici a vařte dál, až vzniknou hustá povidla. Následně naplňte do sklenic a zavařte. Směs ještě po vychladnutí zhoustne. Dobrou chuť.