Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Šalvěj jako přírodní antidepresivum i dezinfekce ústní dutiny

Fotografie: Šalvěj
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Šalvěj lékařská na zahrádkách už odkvétá a vzhledem k tomu, že se jedná o bylinku, která nabízí mnoho zdravotních benefitů, poradíme vám nejen jak ji využít v kuchyni, ale také to, jak ji zpracovat pro zdravotní účely. Povíme si, jak se vyrábí domácí šalvějová tinktura, šalvějový džem s jablky i odvar ze šalvěje a poradíme jednoduché recepty, kde čerstvé listy ze šalvěje nesmí chybě.

Šalvějová tinktura pro léčbu ekzémů i jako ústní voda

Začneme rovnou šalvějovou tinkturou. Jedná se o velmi jednoduchý recept s mnoha zdravotními benefity. Nejprve si pojďme říci, k čemu vám tinktura ze šalvěje poslouží.

Šalvějová tinktura – použití

  • Při bolesti v krku či zánětu mandlí jako kloktadlo.
  • Pokud si tinkturu přelijete do sprejové lahvičky, můžete ji použít jako deodorant.
  • Ideální pomocník je při léčbě akné a mastné pleti.
  • Pomůže i při ekzémech – stačí potřít postižené místo.
  • Můžete využít jako vlasové tonikum a vmasírovat do pokožky hlavy – pomáhá snížit vypadávání vlasů.

Postup pro přípravu šalvějové tinktury

K přípravě budete potřebovat čerstvé šalvějové listy, skleněnou nádobu a vodku.

  • Listy šalvěje omyjte a nechte okapat či vysušte.
  • Nakrájejte je a vložte do uzavíratelné skleněné nádoby.
  • Zalijte vodkou a víkem pevně zakryjte.
  • Nechte 3 týdny na tmavém místě louhovat a denně protřepávejte.
  • Po 3 týdnech listy sceďte přes sítko a přelijte do sklenic s tmavým sklem.

Následně skladujte na tmavém a studeném místě a užívejte podle potřeby a zdravotních problémů.

Zdroj: Freepik.com

Šalvějovo – jablečný džem pro zdravé mlsání

Šalvějové listy jsou výborné také pro výrobu domácího džemu, který následně můžete konzumovat podle chuti – na chlebu s máslem nebo s ním můžete pomazat kuřecí maso před pečením a dodat mu tak dokonalou chuť.  Jak na to?

Ingredience:

  • 2 kg jablek
  • 2 kg bílého cukru
  • 450 ml vody
  • 5 velkých listů šalvěje (můžete i víc, záleží na vás, jak moc chcete džem mít ochucený šalvějí)
  • 1 bobkový list
  • velký citron
  • 1 lžičku másla

Postup:

  • Nejprve očistěte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte je do hrnce a vymačkejte na ně šťávu z celého citronu.
  • 2 kg bílého cukru přidejte k jablkům společně s vodou, směs promíchejte a za stálého míchání přiveďte na pár minut k silnému varu, a pak snižte intenzitu na cca 15 min.
  • Stále promíchávejte, aby se jablka nepřipálila.
  • Čerstvou šalvěj si nakrájejte a orestujte 2 min nejprve na másle (pro zjemnění chuti). Šalvěj nesmí zhnědnout.
  • Následně ji vmíchejte do jablečné směsi a nechte rozprostřít.
  • Vyzkoušejte, jak džem reaguje, vezměte lžičku a na vychlazený talíř trochu džemu nalijte. Džem by měl mít po chvíli rosolovitý vzhled. Pokud je směs stále moc tekutá, tak ještě vařte dál.
  • Jakmile je džem připravený, nechte zavařeninu vychladnout cca 15 min a následně už pouze nalijte do sklenic a uzavřete.

Odvar ze šalvěje pro dezinfekci dutiny ústní

Odvar ze šalvěje se u nás doma nejčastěji využívá při dezinfekci dutiny ústní, na kloktání při bolestech v krku nebo jako čaj na zklidnění. Využít se dá na všechny způsoby a zatím nikdy nezklamal. Při bolestech či zánětech dásní je vhodné ho chvíli poválet v puse a můžete buď spolknout, nebo vyplivnout. A opakovat.

Tip: Vyzkoušejte přírodní pastu Silix s obsahem šalvěje a dejte bolesti zubů sbohem.

Je to zaručený způsob, jak dásně zklidnit a ulevit si od bolesti. Pokud vás dásně nebo zuby bolí dlouhodobě, šalvěj není lék a je nutné navštívit zubaře. Postup je snadný. Budete potřebovat 2-3 listy šalvěje pro jednu dávku. Ty zalijete vroucí vodou a necháte cca 15 min louhovat. Přecedíte a je hotovo. Osladit můžete čekankovým sirupem nebo jiným zdravým sladidlem.

Do jakých jídel můžeme přidat šalvějové listy

Šalvějové listy ovšem můžeme přidat i do jídla nebo nápojů pro dokonalou chuť. Vzhledem k tomu, že šalvěj má opravdu silné aroma, je dobré přidávat ji na začátku vaření spíše než až na konci. A do jakých jídel se hodí a kam ji mohu přidat? Pokud neznáte žádné speciální recepty se šalvějí, nevadí. Lístky šalvěje můžete přidat do vašich oblíbených omáček, polévek, při pečení bílého masa, je skvělá i do nákladného hermelínu. Vyrobit si můžete také šalvějové máslo a využít ho jako klasické máslo na snídani. Fantazii se meze nekladou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu (šalvějová tinktura, odvar či džem), přejeme dobrou chuť.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama