Šalvěj lékařská na zahrádkách už odkvétá a vzhledem k tomu, že se jedná o bylinku, která nabízí mnoho zdravotních benefitů, poradíme vám nejen jak ji využít v kuchyni, ale také to, jak ji zpracovat pro zdravotní účely. Povíme si, jak se vyrábí domácí šalvějová tinktura, šalvějový džem s jablky i odvar ze šalvěje a poradíme jednoduché recepty, kde čerstvé listy ze šalvěje nesmí chybě.
Šalvějová tinktura pro léčbu ekzémů i jako ústní voda
Začneme rovnou šalvějovou tinkturou. Jedná se o velmi jednoduchý recept s mnoha zdravotními benefity. Nejprve si pojďme říci, k čemu vám tinktura ze šalvěje poslouží.
Šalvějová tinktura – použití
- Při bolesti v krku či zánětu mandlí jako kloktadlo.
- Pokud si tinkturu přelijete do sprejové lahvičky, můžete ji použít jako deodorant.
- Ideální pomocník je při léčbě akné a mastné pleti.
- Pomůže i při ekzémech – stačí potřít postižené místo.
- Můžete využít jako vlasové tonikum a vmasírovat do pokožky hlavy – pomáhá snížit vypadávání vlasů.
Postup pro přípravu šalvějové tinktury
K přípravě budete potřebovat čerstvé šalvějové listy, skleněnou nádobu a vodku.
- Listy šalvěje omyjte a nechte okapat či vysušte.
- Nakrájejte je a vložte do uzavíratelné skleněné nádoby.
- Zalijte vodkou a víkem pevně zakryjte.
- Nechte 3 týdny na tmavém místě louhovat a denně protřepávejte.
- Po 3 týdnech listy sceďte přes sítko a přelijte do sklenic s tmavým sklem.
Následně skladujte na tmavém a studeném místě a užívejte podle potřeby a zdravotních problémů.
Šalvějovo – jablečný džem pro zdravé mlsání
Šalvějové listy jsou výborné také pro výrobu domácího džemu, který následně můžete konzumovat podle chuti – na chlebu s máslem nebo s ním můžete pomazat kuřecí maso před pečením a dodat mu tak dokonalou chuť. Jak na to?
Ingredience:
- 2 kg jablek
- 2 kg bílého cukru
- 450 ml vody
- 5 velkých listů šalvěje (můžete i víc, záleží na vás, jak moc chcete džem mít ochucený šalvějí)
- 1 bobkový list
- velký citron
- 1 lžičku másla
Postup:
- Nejprve očistěte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte je do hrnce a vymačkejte na ně šťávu z celého citronu.
- 2 kg bílého cukru přidejte k jablkům společně s vodou, směs promíchejte a za stálého míchání přiveďte na pár minut k silnému varu, a pak snižte intenzitu na cca 15 min.
- Stále promíchávejte, aby se jablka nepřipálila.
- Čerstvou šalvěj si nakrájejte a orestujte 2 min nejprve na másle (pro zjemnění chuti). Šalvěj nesmí zhnědnout.
- Následně ji vmíchejte do jablečné směsi a nechte rozprostřít.
- Vyzkoušejte, jak džem reaguje, vezměte lžičku a na vychlazený talíř trochu džemu nalijte. Džem by měl mít po chvíli rosolovitý vzhled. Pokud je směs stále moc tekutá, tak ještě vařte dál.
- Jakmile je džem připravený, nechte zavařeninu vychladnout cca 15 min a následně už pouze nalijte do sklenic a uzavřete.
Odvar ze šalvěje pro dezinfekci dutiny ústní
Odvar ze šalvěje se u nás doma nejčastěji využívá při dezinfekci dutiny ústní, na kloktání při bolestech v krku nebo jako čaj na zklidnění. Využít se dá na všechny způsoby a zatím nikdy nezklamal. Při bolestech či zánětech dásní je vhodné ho chvíli poválet v puse a můžete buď spolknout, nebo vyplivnout. A opakovat.
Tip: Vyzkoušejte přírodní pastu Silix s obsahem šalvěje a dejte bolesti zubů sbohem.
Je to zaručený způsob, jak dásně zklidnit a ulevit si od bolesti. Pokud vás dásně nebo zuby bolí dlouhodobě, šalvěj není lék a je nutné navštívit zubaře. Postup je snadný. Budete potřebovat 2-3 listy šalvěje pro jednu dávku. Ty zalijete vroucí vodou a necháte cca 15 min louhovat. Přecedíte a je hotovo. Osladit můžete čekankovým sirupem nebo jiným zdravým sladidlem.
Do jakých jídel můžeme přidat šalvějové listy
Šalvějové listy ovšem můžeme přidat i do jídla nebo nápojů pro dokonalou chuť. Vzhledem k tomu, že šalvěj má opravdu silné aroma, je dobré přidávat ji na začátku vaření spíše než až na konci. A do jakých jídel se hodí a kam ji mohu přidat? Pokud neznáte žádné speciální recepty se šalvějí, nevadí. Lístky šalvěje můžete přidat do vašich oblíbených omáček, polévek, při pečení bílého masa, je skvělá i do nákladného hermelínu. Vyrobit si můžete také šalvějové máslo a využít ho jako klasické máslo na snídani. Fantazii se meze nekladou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu (šalvějová tinktura, odvar či džem), přejeme dobrou chuť.