Chystáte se na detoxikaci? Připravili jsme pro vás detoxikační potraviny, které vám s celým procesem pomohou. Zjistěte, co je to detoxikace organismu, jak probíhá a jaké potraviny je vhodné zahrnout do jídelníčku.
Co je to detoxikace organismu
Detoxikace organismu je v podstatě vnitřní očista těla a zbavení se toxických látek i odumřelých buněk za pomoci detoxu. Především toxiny jsou látky, které se v těle hromadí, a proto by detoxikací měl projít jednou za čas každý a pomoci tělu vyplavit tyto látky z těla pryč. Mnoho lidí se ptá, kdy k detoxikaci přistoupit a jak poznat, že je detoxikace vhodná. Zde vám poradím poslouchat své tělo a reagovat na jeho podněty. Pokud se cítíte špatně po psychické stránce, přepadá vás únava, jste bez energie, bolí vás části těla, aniž byste vyvíjeli vyšší fyzickou aktivitu nebo se jen „necítíte ve své kůži“, pak je čas na detox.
Ukládání toxinů v těle může způsobit předčasné stárnutí, kardiovaskulární nemoci, rakovinu a snížit obranyschopnost těla atd. Pokud máte podobné příznaky, vyzkoušejte detoxikaci a dopřejte tělu očistu.
Jak na detoxikaci organismu?
A jak tedy správně detoxikovat organismus a co je nutné nezanedbat?
- Upravte si jídelníček tak, aby neobsahoval potraviny s vysokým obsahem cukru, pečivo, tučné výrobky, maso (kromě bílého) i kořeněná jídla, dále omezte pití alkoholu, kouření, fast foody a další potraviny, které nejsou pro detoxikaci vhodné. Jezte pravidelně v menších porcích, ale nenechte tělo hladovět.
- Potraviny, které zařadíte do jídelníčku, by měly obsahovat antioxidanty a především vlákninu.
- Pravidelně se hýbejte – cvičte – choďte na procházky – min. 30 minut denně, ideálně více času byste měli věnovat pohybu.
- Hydratujte tělo, nezapomínejte pít, váš organismus bude vylučovat toxické látky z těla ven a je nutné nezanedbat pitný režim.
- Podpořte svůj organismus zelenými potravinami, které vám s detoxikací pomohou, na konci článku vám doporučíme ty nejlepší.
A jaké detoxikační potraviny do jídelníčku zařadit?
A konečně se pojďme podívat na detoxikační potraviny, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Podpořit detoxikaci můžete také pitím bylinkových čajů pro detoxikaci, a tím i pravidelný pitný režim.
Artyčoky
Podle antických Římanů byly artyčoky zázračnou zeleninou. Holohlavým totiž prý měly narůst znovu vlasy a těhotné ženy, které jedly artyčok, měly s jistotou povít mužského potomka. Berme to však střízlivě, artyčoky jsou skvělé pro detoxikaci zejména jater, snižují hladinu ,,špatného“ cholesterolu v krvi a působí pozitivně i na nejrůznější kožní problémy.
Řeřicha
Její rostlinky podporují trávení, proto se hodí jako příloha k těžkým jídlům. Řeřicha obsahuje až neuvěřitelně vysoké množství vitamínů C a působí jako prevence proti rakovině. Pomáhá s pročišťováním ledvin a močových cest. Pěstování je jednoduché, zakoupíme v marketu semínka, která dáme naklíčit na navlhčenou vatu a za týden můžeme při občasném zalití této improvizované zahrádky sklízet.
Čekanka
Jeden z nejsilnějších antioxidantů v rámci zeleniny, čekanka pomáhá očistit tělo od těžkých kovů (kadmium, rtuť, olovo) a ochraňuje cévy, čímž pomáhá předcházet infarktu. Čekanka je také velmi dobrá na léčbu nechutenství, podporuje totiž chuť k jídlu a má vliv na správnou činnost jater a ledvin. Pokud vezmeme čerstvou šťávu z kořene čekanky a vmasírujeme ji do pokožky hlavy, oddálíme plešatění. Kdysi byla v českých kuchyních velmi rozšířená, nyní se naštěstí znovu vrací do módy. Určitě není důvod ji nezkusit.
Kurkuma
Indické koření, které údajně částečně brání ukládání tuků. Působí protizánětlivě a má vliv na lesk pokožky. Ocenit lze i silné antioxidační účinky, kurkuma také podporuje mozkové kognitivní funkce.
Červená řepa
Přímo extrakt vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. Řepa obsahuje i křemík, kyselinu listovou a další potřebné látky, pomáhá také při odkyselení organismu. Přitom jde o poměrně levnou záležitost, jen ta chuť není zrovna světová, že?
Tip: Vyzkoušejte recept na smoothie z červené řepy a dodejte si sílu a zdraví s každým douškem.
Švestka
Ať už sušená nebo čerstvá, pročišťuje střeva, zpevňuje cévy a určité látky obsažené v tomto ovoci dokonce likvidují rakovinné bujení už v zárodku. Švestka je zdrojem vitamínů A, C a E, je významná i díky obsahu draslíku nebo železa a jódu. Švestky také vzhledem k tomu, že obsahují až čtyři pětiny vody, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody, stejně jako mnohé další potraviny snižují cholesterol a krevní tlak.
Další využití? Léčba revmatismu nebo poruch metabolismu, ovšem pozor – obsahují vysoké množství přírodního cukru, a tím pádem nejsou vhodné pro diabetiky.
Zelené superpotraviny
S detoxikací vám ovšem velmi efektivně mohou pomoci zelené superpotraviny, jako je chlorela, mladý ječmen a výrobky z něj či spirulina. Zelené potraviny se řadí mezi nejlepší pomocníky při detoxikaci, vzhledem k tomu, že obsahují vlákninu, vitamíny a minerály.
Spirulina je jednou z top možností harmonizace organismu při různých variantách problémů, ať už se jedná o zdravotní problémy s atypickými projevy či nespecifikovanými chorobami. Spirulina obnovuje i regeneruje organismus především při vysoké zátěži. Při detoxikaci pomůže udržet vysokou adaptabilitu těla, a to i pokud jste např. kuřák nebo potřebujete vzpruhu po probdělé noci.
Chlorela vám pomůže udržet energii a vitalitu. Působení chlorely je postupné, tudíž účinky nepocítíte ihned, ale pokud ji budete užívat pravidelně, v průběhu času pocítíte příval energie a budete se cítit lépe jak fyzicky, tak i psychicky.
Tip: Vyzkoušejte přírodní přípravek na hloubkové pročištění organismu a jater Cytosan Inovum s humáty a zeleným jílem.