Lámete si hlavu, zda při pečení použít jedlou sodu nebo prášek do pečiva? Nevíte, jaký je rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva a jaký by byl rozdíl při pečení? Pojďme se na to podívat.
Jedlá soda vs. prášek do pečiva
Kdy použít jedlou sodu a kdy prášek do pečiva? Je to v podstatě jedno a jde pouze o to, co vám vyhovuje víc. Jestliže jste zvyklé na prášek do pečiva a vyhovuje vám, pak asi není nutné nic měnit. Stejně tak se sodou. Důležité je vědět v čem se liší a jak tyto prostředky fungují.
Jak funguje jedlá soda při pečení
Pojďme se podívat, jak funguje jedlá soda (bikarbona) při pečení. Ačkoliv se jedná o kypřidlo, jedlá soda je chemická látka, a tudíž čistý hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Využít ji můžete nejen při vaření, ale i při úklidu a jiných činnostech.
Tip: Vyzkoušejte naše vychytávky s jedlou sodou a zjistěte, jak je účinná.
Pokud smícháte jedlou sodu s octem, nejenže si vytvoříte přírodní a zdraví neškodný čistič odtoků, ale také skvělý chemický pokus, při němž můžete pozorovat, jak jedlá soda funguje, když se dostane do styku s kyselými látkami. Okamžitě začne pěnit a sklenička bude plná pěny a bublající sody s octem. A stejně tak je to i při pečení.
Bublinky oxidu uhličitého dodají vašemu těstu nadýchanost a objem. Avšak podmínkou je, aby v těstě byla přidaná kyselinotvorná látka. To může být např. podmáslí, jogurt atd. Jakmile se jedlá soda s touto ingrediencí setká a podají si ruce, začne okamžitě pracovat a kypřit vaše těsto. Proto je nutné těsto ihned po přidání jedlé sody vložit do trouby a upéct. Pokud budete otálet, jedlá soda vybublá a těsto nenakyne.
Jak funguje prášek do pečiva
Prášek do pečiva nebo „prdopeč“ funguje trochu jinak. Ačkoliv je v něm již přimíchaná jedlá soda i kyselé látky, není nutné spěchat s těstem do trouby. V podstatě jde o to, že prášek do pečiva začne plnit svou funkci až ve chvíli, kdy na něj začne působit teplo, nikoliv okamžitě. Vy tak můžete hodit za hlavu starosti s tím, že vám těsto v troubě nevykyne.
Ovšem pozor. Existuje více typů prášků do pečiva. Doporučujeme rozhodně nakupovat ty, ve kterých nejsou přidané fosfáty. Takovýto prášek do pečiva je označen jako prášek do pečiva s vinným kamenem. Ačkoliv množství fosfátů přidaných v klasických prášcích do pečiva není životu nebezpečné, vyhnout se jejich konzumaci je rozumné, a navíc zcela jednoduché. Stačí sáhnout vedle a vzít takový, ve kterém nejsou přidané.
Rozdíl v dávkování jedlé sody a prášku do pečiva
Pokud budete chtít vyzkoušet rozdíl na vlastní pěst, nezapomeňte, jak jedlá soda funguje a při smíchání ingrediencí dbejte na to, abyste jedlou sodu přidali až opravdu na závěr. Nejlépe vždy smíchat sypké ingredience a ostatní ingredience zvlášť a následně už jen promíchat a šup s tím do trouby. Samozřejmě nesmí v těstě chybět kyselá látka.
V případě, že jste do této chvíle byly zvyklé péct s práškem do pečiva, možná vás překvapí, že jedlé sody stačí podstatně méně než prášku do pečiva. Obráceně tedy budete muset použít mnohem více prášku do pečiva než jedlé sody – cca asi 4x více či méně, podle toho, s čím jste zvyklé péct. Může to mít vliv na chuť připravovaného pokrmu.