Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Recepty s tofu nejen pro vegany

Fotografie: Recepty z Tofu
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Tofu je surovinou, která je stále častěji k vidění i na českých talířích. Dobře ho znají především vegani, inspirovat se jím ale mohou všichni, kdo chtějí vyzkoušet něco nového. Připravili jsme pro vás 3 top recepty s tofu, které musíte ochutnat.

Co je to tofu

Tofu bývalo v dobách minulých doménou hlavně veganské kuchyně. Poněkud nezaslouženě ho tak opřádá v myslích mnoha strávníků pověst náhražky. Ve skutečnosti se jedná o nutričně hodnotnou potravinu, která obsahuje velké množství proteinů a nenasycených mastných kyselin. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku. Vzhledem k nízké hodnotě glykemického indexu ho lze doporučit i do redukčních diet.

Vyrábí se ze sóji, respektive ze sójového mléka, tedy z produktu, který pochází ze sójových bobů. To se sráží s potravinářskou sádrou, případně jinými prostředky. Coby syřidlo lze používat mořskou sůl Nigari, vápenaté soli, a protože mnozí zkoušejí výrobu tofu i doma, některé postupy radí jednoduše použít citrón. Právě syřidlo je zodpovědné za jeho neutrální chuť.

Zejména mezi běžnou veřejností je známo jednoduše jako rostlinná alternativa sýru nebo tvarohu. Jeho použití je však mnohem rozmanitější.

Jak zpracovat tofu

Tofu jako surovina je úžasně variabilní a zpracovat se dá v teplé i studené kuchyni. A to naslano i nasladko, neboť samo o sobě je chuťově neutrální. Lze z něj vyrobit úžasné a chutné pokrmy, které rozhodně nejsou pouze alternativami tradičních receptů tam, u nichž nelze použít původní živočišné suroviny. Inspirací vám mohou být například následující recepty.

3 nejlepší recepty s tofu

Připravili jsme pro vás 3 recepty s tofu na slané i sladké pokrmy. Nebo zavítejte do naší zdravé kuchařky a vyzkoušejte tofu recepty, které jsou vhodné nejen pro vegany a vegetariány, ale také pro každého, kdo rád zkouší nové chutě a ingredience.

Rychlý veganský čokoládový koláč

Následující recept je podobný oblíbenému French Silk Pie neboli francouzskému hedvábnému koláči. Přestože recepty na čokoládové koláče mají nekonečně variací a nabízejí možnost použití rozmanitých surovin, tento má výhodu v maximální jednoduchosti i finanční nenáročnosti.

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku čokoládových lupínků
  • 1 balení tofu
  • 1/2 šálku arašídového másla
  • 2 lžíce sójového mléka
  • 1 koláčový korpus

Postup přípravy:

Čokoládové lupínky rozpusťte na mírném ohni za častého míchání, aby se čokoláda nepřipálila. Rozpustit čokoládu můžete i ve vodní lázni. Pokud máte doma na tento účel vhodný hrnec s dvojitým dnem, určitě ho použijte.

Jakmile se čokoláda rozpustí, přidejte k ní tofu, arašídové máslo, sójové mléko a všechny suroviny v mixéru rozmixujte do hladké a krémové konzistence. V případě potřeby přidejte ještě trochu sójového mléka.

Hotovou směs nalijte na připravený korpus a ponechte v lednici do úplného zatuhnutí, což trvá cca 1 hodinu.

Zdroj: Freepik.com

Tofu pikantní hot wings

Milujete pikantní chuť a jedinečnou křupavou konzistenci kuřecích křidélek? Pak možná nevíte, že si můžete tento skvělý recept dopřát i ve vegan verzi. A co víc, následující recept nadchne i ty, kteří dbají o štíhlou linii. Nepoužívá se totiž olej a obejde se i bez smažení.

Co budeme potřebovat:

  • 1 balení pevného tofu
  • neslazené rostlinné mléko
  • Panko strouhanka
  • mouka (celozrnná mouka, kukuřičný škrob, tapiokový škrob nebo mouka z maranty)
  • italské koření (na ochucení strouhanky)
  • cibulový prášek, česnekový prášek a černý pepř (na ochucení mouky)
  • Buffalo Sauce nebo jiná oblíbená barbecue omáčka

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečícím papírem. Nakrájejte tofu na 6 stejně širokých plátků. Pak každý z těchto kusů nakrájejte podélně na 3 plátky. Nakonec by vám mělo vzniknout 18 tofu tyčinek.

Připravte si tři misky: Do první přidejte kukuřičný škrob, česnekový prášek, cibulový prášek, černý pepř a promíchejte. Do druhé nalijte mléko. Na třetí misku nasypte Panko strouhanku, italské koření a jemně promíchejte.

Vezměte každou tofu tyčinku a obalte ji v mouce, pak v mléce, a nakonec ve strouhance. Každý kousek tofu položte na připravený plech.

Jakmile budete mít obalené všechny části, plech vložte do trouby a pečte 25 minut. Pak vyjměte tofu křidélka a přidejte je do velké mísy. Zalijte omáčkou a jemně promíchejte, dokud nebudou všechna rovnoměrně pokryta. Vložte zpět na plech, vložte do trouby a pečte dalších 20 minut.

Tofu scramble

Recept na tofu scramble patří do zlatého fondu veganské kuchyně. V podstatě se jedná o veganská „míchaná vajíčka“. Uvozovky jsou na místě, recept žádná vejce ve skutečnosti neobsahuje.

Co budeme potřebovat:

  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 400 gramů tofu
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí (nepovinné)
  • snítky koriandru na ozdobu

Postup přípravy:

V malé misce smíchejte kmín, tymián, papriku a kurkumu. Přidejte 3 lžíce vody a prošlehejte. Tofu rozkrájejte na kostky.

Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Na pánev přidejte tofu v rovnoměrné vrstvě, osolte a opepřete. Nechte smažit 7 až 8 minut, dokud tofu nezezlátne.

Přidejte na pánev česnek a vmíchejte ho do tofu. Vařte, dokud se nerozvoní, tedy přibližně 1 až 2 minuty. Pak přisypte směs koření. V této fázi použijte případně i droždí. Promíchejte, aby se všechny přísady dostatečně spojily. Za občasného míchání vařte ještě 2 až 3 minuty, dokud se neodpaří veškerá voda. Také koření by se mělo rozvonět. Podle chuti osolte a opepřete, ozdobte koriandrem a ihned podávejte.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama