Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Proč vyrazit na mladé smrkové výhonky a jak je zpracovat?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Nejpozději do konce května lze v lese sbírat mladé smrkové výhonky, které jsou skvělým přírodním prostředkem na rýmu, kašel a nachlazení. Jak je zpracovat a těžit z léku, na který naše babičky nedaly dopustit?

Jaké látky smrkové výhonky obsahují?

Mladé smrkové výhonky obsahují vitamín C, blahodárný chlorofyl, cenné karotenoidy, kyselinu mravenčí, účinné silice, minerál hořčík a draslík. Na stromě v lese je určitě nepřehlédnete, protože mají o dost světlejší zářivou barvu.

Jak účinkují?

Ačkoliv se sbírají na jaře, nejvíce je oceníte na podzim a v zimě v době chřipek a nachlazení.

Mladé smrkové výhonky:

  • mají výbornou odhleňující schopnost
  • rozpouští hleny a usnadňují vykašlávání
  • uvolňují dýchací cesty
  • jsou nápomocné při zánětu průdušek
  • urychlují léčbu rýmy
  • posilují imunitu
  • podporují prokrvení
  • mají dezinfekční a protizánětlivé účinky
  • v koupelích (nebo jako obklady) regenerují namožené svaly a bolavé klouby
  • jejich aroma uklidňuje a povzbuzuje

Jak sušit smrkové výhonky?

Smrkové výhonky se často zpracovávají do sirupu, který je v lednici schopný vydržet od jara až do zimy, kdy přijde čas na jeho použití. Protože však dobře účinkují také v koupelích nebo si z nich můžete vařit čaj, je dobré si jejich zásobu nasušit. Sušení je snadné, stačí dodržet jednoduché zásady, které platí i pro ostatní jarní bylinky (medvědí česnek, březové listy a tak podobně).

  • mladé smrkové výhonky sbírejte vždy při suchém počasí a na místech daleko od výfuků aut a jiného znečištění
  • na sběr výhonků použijte proutěný košík nebo bavlněný pytlík, kde nehrozí zapaření
  • před sušením výhonky neoplachujte, pouze je očistěte od hmyzu, pavučin a případných jiných nečistot
  • pro sušení smrkových výhonků se nepoužívá sušička, která by je (podobně jako ostatní bylinky sbírané na jaře) moha spálit
  • vhodné je sušení na čerstvém vzduchu v sítích – lze pořídit patrové uzavřené sítě, ze kterých vám bylinky vítr nerozfouká
  • výhonky jehličí nesušte na slunci, mohly by tak ztratit svou barvu i účinné látky, volte stín
  • úplně usušené jehličí uschovejte ve vzduchotěsných nádobách a čas od času zkontrolujte, zda v nich není vlhkost

Jak zpracovat smrkové výhonky?

Zpracování smrkových výhonků je jednoduché, a proto je velká škoda jejich dobu na jaře prošvihnout.

Ze smrkových výhonků si můžete uvařit čaj

I přesto, že si čaj můžete uvařit také z čerstvého mladého smrkového jehličí, na podzim a v zimě ho už neseženete. Leda byste měli speciální dohodu s dvanácti měsíčky jako Maruška. Na čaj je potřeba smrkové výhonky nasušit. Pokud jste tak na jaře udělali, příprava čaje na podzim a v zimě během chřipkového období je už jednoduchá. Stačí dvě čajové lžičky jehličí zalít vroucí vodou a nechat louhovat. Pak čaj přeceďte, oslaďte medem, klidně do něj přidejte citrón a ještě vlažný popíjejte.

Zdroj: Freepik.com

Silnější odvar získáte delším povařením jehličí

Pokud jste opravdu nastydlí, můžete si připravit silnější odvar z jehličí. Asi 30 gramů sušeného jehličí povařte 15 minut ve čtvrt litru vody. Nechte ještě dalších 20 minut louhovat a vypijte.

Silný odvar můžete díky jeho protizánětlivým vlastnostem použít i jako:

  • obklad
  • výplach úst
  • kloktadlo
  • jako součást uvolňující a relaxační koupele

Sirup ze smrkových výhonků

Osvědčeným receptem na zpracování mladých smrkových výhonků je sirup. Ten vyrobíte jednoduše. Omyté mladé jehličí smrku budete vrstvit do sklenice a prokládat ho klasickým bílým cukrem, třtinovým cukrem nebo případně i medem. Takto navrstvenou směs uzavřete a nechte na světle a při pokojové teplotě alespoň 3 týdny. Uvidíte, jak směs začíná pouštět sirup. Když vrstvy začnou klesat, je možné jehličí i cukr doložit, abyste získali více sirupu. Poté je potřeba sirup přecedit, uzavřít (klidně zakápnout lihem) a až do zimy skladovat v lednici.

Tinktura ze smrkových jehličí

Spíše než pro vnitřní užití je tinktura ze smrkového jehličí vhodná k mazání při revmatických bolestech, namožených svalech a jiných bolestech pohybového aparátu. Vyrobíte ji jednoduše tak, že libovolnou sklenici naplníte jehličím a zalijete kvalitním alkoholem. Na světle a při pokojové teplotě nechte směs macerovat po dobu 6 týdnů. Pak přeceďte a skladujte v chladu a temnu.

Směsi pro koupele

Ze sušeného mladého smrkového jehličí si lze vyrobit i přírodní směsi pro koupele. Z nich je před použitím potřeba připravit odvar. Jehličí se dá kombinovat také s jinými bylinkami, které máte rádi a které působí relaxačně.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama