Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Proč nahradit cukr javorovým sirupem a je opravdu tak zdraví prospěšný, jak se tvrdí?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Javorový sirup se často označuje za vhodnou a zdravou alternativu cukru. Je opravdu tak zázračný, jak se tvrdí? Co je potřeba kontrolovat na etiketě při nákupu javorového sirupu a jaké látky obsahuje oproti klasickému cukru?

Výroba javorového cukru

Jak se připravuje javorový sirup a co je k tomu potřeba? Na jaře se z javoru cukrového nejprve získává cukrová míza. Ta se hromadí v kořenech a kmenech stromů a v jarním období začne cukr stoupat na strom a mísí se s vodou. Té je v míze opravdu hodně a je nutné ji odpařit tak, aby zůstal koncentrovaný hustý sirup. Do stromu se tedy navrtá dírka, kterou míza vytéká do kovové nádoby a následně projde procesem pomalého ohřevu, bez použití chemických přísad či konzervačních látek. A sirup je hotový.

Obsahové látky javorového sirupu a na co si dát při nákupu pozor

Čistý javorový sirup má mnoho zdravotních benefitů. Ovšem bavíme se pouze o čistém javorovém sirupu. U nás je značen jako typ A. Výrobci sirupu sice nemusí toto označení uvádět na svých produktech, ale většinou uvádí. Doporučujeme vždy kupovat Bio javorový sirup skupiny A. Díky tomu budete mít jistotu, že skutečně obsahuje zdraví prospěšné látky. A které to jsou?

  • antioxidanty
  • riboflavin
  • zinek
  • hořčík
  • vápník
  • draslík
  • železo

Dále v obchodech najdete i typy javorového sirupu B, C, D. Cena by měla odpovídat kvalitě, proto typ A bude vždy o něco dražší než typ B, C, D. Zkontrolujte také, že v sirupu nejsou další cukry, sirupy či barviva a konzervační látky. Pokud bychom tedy hovořili o kvalitě sirupu typu A, můžeme pak říci, že je to výborná náhrada klasického cukru.

Tip na fit recept: Vyzkoušejte výborné a zdravé avokádové brownies s javorovým sirupem.

Výhody javorového sirupu

A kde všude lze javorový sirup využít a jaké jsou jeho výhody?

  • Při pečení i vaření sladkých jídel.
  • Ideální sladidlo pro vegany.
  • Obsahuje antioxidanty, vápník, železo, mangan, draslík, zinek, hořčík.
  • Neobsahuje konzervační látky ani chemické přísady.
  • Díky intenzivní chuti je nižší spotřeba.
Zdroj: Freepik.com

Nevýhody javorového sirupu

Nevýhodou by mohla být pro někoho intenzivní a trochu nakyslá chuť. Pokud si s javorovým sirupem osladíte ranní čaj či kávu, rozhodně rozdíl poznáte. Ovšem jde pouze o zvyk. Doporučuje se proto dávat ho do omáček či při pečení méně než klasického bílého cukru. Další nevýhodou (podle článku zveřejněného na webu health.clevelandclinic.org) je nulový obsah vlákniny v tomto cukru. Pokud ho tedy zařadíte do jídelníčku ve větší míře, může to způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi a inzulínu. To může mít následně vliv na zvýšení chuti k jídlu a přibírání na váze.

Jak skladovat javorový sirup

Jakmile jednou javorový sirup otevřete, je potřeba ho skladovat v lednici. Vždy ho pevně uzavřít, a pak vám může vydržet i měsíce.

Pokud bychom shrnuli, zda je tedy javorový sirup skutečně super potravinou a ideální zdravou náhradou za klasický cukr, můžeme říci, že ano, pokud se využívá s mírou.

Tip: A co takhle vyzkoušet čekankový sirup? Zjistěte jeho výhody a nevýhody a dopřejte si sladké a zdravé mlsání.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama