Někým odmítaná, pro jiné nepostradatelná v kuchyni při přípravě salátů či jako příloha k hlavnímu chodu. Rukola, zelená nutriční královna mezi listovou zeleninou pochází z oblasti Středomoří a můžete ji znát i pod názvem rukola salátová. Ať už patříte mezi první sortu lidí či druhou, rozhodně není vůbec na škodu vědět, jaké zdravé látky obsahuje a proč bychom ji neměli z jídelníčků odstraňovat. Obsah minerálů a vitamínů v rukole je opravdu bohatý. Pojďme se podívat, jaký vliv má na naše zdraví.
Obsah vitamínů a minerálů v rukole
Pokud bychom vzali 100 g rukoly (tedy jeden šálek) a naplnili ho čerstvými listy rukoly a udělali rozbor obsahu minerálů a vitamínů, zjistili bychom, že obsahuje pouze 25 kalorií, 3,65 g sacharidů, cca 2,5 g bílkovin a 1,6 g vlákniny.
Ovšem to samozřejmě není vše. Rukola dále obsahuje vitamíny – C, A, K a z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek a železo. Pojďme se detailně podívat na přínosy minerálů a vitamínů na naše zdraví.
Zdravé srdce, oči, pleť i kosti
Rukola je opravdová královna mezi listovou zeleninou. Díky vitamínu A chrání oči, konkrétně sítnici před volnými radikály. Navíc obsahuje látky lutein a zeaxanthin, které chrání oči před UV zářením a vysoce intenzivním osvětlením a díky tomu zabraňuje poškození zraku.
Vitamín C, K a foláty bychom mohli nazvat jako živiny pro srdce. Na základě dostupných studií, je prokázáno, že vitamíny obsažené v rukole vás mohou uchránit před rizikem srdečních chorob. Vitamín K zase podporuje správné ukládání vápníku do kostí. 1 hrnek rukoly obsahuje cca 160 mg vápníku. Rukola se doporučuje užívat, pokud jste měli zlomeninu nebo se léčíte s osteoporózou.
A nesmíme zapomenout na pleť. Traduje se, že pokud přidáte listy rukoly a olej ze semen do jídla, ochráníte tak pleť před UV zářením, díky obsaženým antioxidantům a protizánětlivým sloučeninám. Navíc už v minulosti rukola významně ovlivňovala zdraví pleti a pomáhala při prevenci kožních onemocněních jako je ekzém, suchá kůže a akné. Proto bude mít zapojení rukoly do jídelníčku pro vaše tělo jen a jen přínos.
Rukola pomáhá regulovat krevní tlak a trávení
Ač je tak nenápadná, její benefity jsou mnohem rozsáhlejší. Kromě již zmíněných benefitů pomáhá rukola regulovat krevní tlak i trávení. Pro ty z vás, kteří trpí zažívacími potížemi, rozhodně při návštěvě obchodu sáhněte po rukole. Obsahuje totiž velké množství vlákniny a tekutin. Také reguluje a snižuje krevní tlak. Obsahuje totiž hořčík a již zmíněný vápník – látky, které pomáhají udržovat vyváženou hladinu krevního tlaku.
Kdy sklízet rukolu
Pokud si pěstujete doma rukolu v květináči nebo se chystáte, pozor na vhodný čas pro sklízení. Rukola se sklízí ještě před vykvetením. Pokud byste ji sklidili až po květu, pak to může ovlivnit její chuť a rukola bude hořká. Sklízí se cca 14 dní po vysetí. Listy sklízejte tak, abyste nepoškodili rostlinku a mohla i nadále krásně růst.
Rukola a její skladování
Rukolu je dobré skladovat v chladu, ideálně uzavřenou tak, aby se k ní nedostal vzduch. Ideální je rukolu zpracovat co nejdříve, do dvou až 4 dnů. Později již uvadá a ztrácí typickou chuť a vůni. Rukolu ovšem můžete také zmrazit.
Rukola je výborná do salátů – ať už rajčatových se zálivkou nebo zeleninových, ovšem můžete ji dát i jako přílohu k obědu.