O své kosti bychom měli správně pečovat. A podobně jako u mnoha jiných částí lidského těla, i v tomto případě vychází zdraví podstatnou měrou z toho, jak se stravujeme. Jaké potraviny pro posílení kostí bychom měli zařadit do jídelníčku a co vše by měly obsahovat?
Funkce lidské kostry
Lidská kostra plní funkci podpůrné struktury. Na jednotlivé kosti, z nichž sestává, se upínají svaly. Společně s nimi také umožňuje lidskému tělu aktivní pohyb. A zároveň slouží celá tato soustava kostí i jako ochrana pro vnitřní orgány. V kostní dřeni také dochází k tvorbě krevních elementů.
V lidském těle se nachází kolem 200 kostí. V prvních fázích života je to o něco více než v dospělém věku, neboť v průběhu tělesného vývoje dochází ke srůstání některých z nich.
Na hmotnost lidské kostry připadá přibližně 14 % z celkové tělesné hmotnosti. Kostní hmota bez chrupavek a vazů pak váží přibližně 1,95 až 3,7 kg. Tato hodnota zůstává konstantní, neboť rychlost tvorby i její odbourávání je téměř shodné. Celý proces je podstatný kupříkladu při hojení zlomenin.
Lidské kosti tedy v těle plní řadu důležitých rolí. Musejí však být zdravé. A právě následující text vám prozradí, jak o své kosti pečovat a co nám může hrozit, pokud s tím včas nezačneme.
Proč zapojit do jídelníčku potraviny vhodné pro posílení kostí
Onemocnění kostí přicházejí nemalou měrou s věkem. Důležité však je si uvědomit, že zdraví kostí máme v rukou i my a dokážeme ho ovlivnit vhodnou skladbou stravy.
V první řadě je podstatné si uvědomit, že dodržování obecných zásad zdravé výživy se výrazně podepíše i na stavu kostí. Důvod je jednoduchý, při nadváze dochází k přetížení muskuloskeletálního systému, tedy i kostí a kloubů. Ty se nadměrně opotřebovávají a dochází s vyšší četností ke zraněním.
Nadváha a celkově pasivní životní styl má navíc podíl na rozvoji osteoartrózy. Ta patří k vůbec nejčastěji se vyskytujícím onemocněním pohybového aparátu. Trpí jí přibližně 12 % dospělé populace a jedná se o degenerativní, nezánětlivé onemocnění kloubů.
Nekvalitní strava a nedostatek pohybu mají přímý vliv i na rozvoj osteoporózy, což je snížení hustoty kostní hmoty, v důsledku čehož dochází k lomivosti kostí. V případě této choroby ale svůj vliv sehrává i úbytek estrogenu, proto patří k častěji postiženým ženy.
Co by měly obsahovat potraviny pro podporu kostí
Jak již bylo nastíněno, strava může přímo ovlivnit rozvoj kostních onemocnění. Vhodná dieta navíc může vést k mírnění příznaků již propuknutého onemocnění. Dokazují to například nové poznatky ohledně pacientů trpících revmatoidní artritidou. Tato nemoc se řadí mezi autoimunitní choroby. Primárně poškozuje chrupavku a měkké tkáně a nevyhýbá se pacientům všech věkových kategorií včetně dětí. Doprovodnými příznaky artritidy jsou zejména otoky, ztuhlost a bolest. Studie však došly k závěru, že právě vhodná skladba výživy může pomoci k příznivějšímu průběhu této nemoci. Netýká se to však pouze revmatoidní artritidy. Zdraví si i v případě našich kostí doslova můžeme naskládat na talíř.
Naše strava by především měla být bohatá na:
- vápník
- bílkoviny
- vitamín C
- vitamín D
- vitamín K
- omega 3-mastné kyseliny
Seznam potravin pro zdravé kosti
Už víte, co bychom měli pro zdraví svých kostí konzumovat. V jaké formě potřebné živiny nejlépe zařadit do jídelníčku?
- mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty)
- masový vývar
- celozrnné obilniny
- tučné mořské ryby (tuňák, losos, šproty, sleď)
- ořechy a semínka (vlašské ořechy, slunečnicová, sezamová, chia semínka)
- vajíčka (žloutky)
- zelenina (kapusta, květák, brokolice)
- mák