Aby vaše děťátko mělo co nejlepší start do života, je potřeba dohlédnout na řadu věcí a váš jídelníček nevyjímaje. Jaké potraviny by se na něm měly objevit, aby došlo k posílení organismu, dobře se tvořilo mléko a docházelo ke všem potřebným regeneračním procesům po porodu?
10 potravin, které by v jídelníčku novopečených maminek neměly chybět
Stejně jako bylo důležité hlídat si, co jíte v období těhotenství, je neméně důležité zaměřit se také na jídelníček v šestinedělí. Výběrem správných potravin lze podpořit laktaci i kvalitu mléka. Kromě toho je potřeba v šestinedělí podpořit přirozenou regeneraci organismu, hojení a v neposlední řadě bojovat proti časté zácpě. Které konkrétní potraviny by v jídelníčku maminek v šestinedělí neměly chybět a proč?
1) Zakysané mléčné výrobky upraví vaše zažívání
V těhotenství i po něm, tedy v šestinedělí, je potřeba doplnit vápník. Ten najdete v mléku, sýrech a zakysaných mléčných výrobcích. Zakysané mléčné výrobky navíc obsahují přírodní probiotika, která jsou potřebná pro úpravu činnosti střev. Mléčné výrobky také posílí kosti a přirozeně podpoří tvorbu mléka.
2) Mák obsahuje až 12x více vápníku než mléko
Vápník je velmi důležitý v průběhu celého těhotenství, protože ho z těla matky odebírá také plod. Uvádí se, že potřeba vápníku v těhotenství stoupá až o 50 %. Vápník je důležitý také v šestinedělí, posiluje kosti a příznivě působí na krevní oběh. V máku je vápníku až 12x více než třeba v mléku.
3) Listová zelenina dodá železo i vitamín B9
Pro výživu plodu i pro kvalitnější mléko je důležité železo a kyselina listová. Její největší množství najdete právě v zelených listech. Není proto od věci zařadit salát, špenát, růžičkovou kapustu a další listovou zeleninu na seznam důležitých potravin jídelníčku v šestinedělí.
4) Losos může snížit poporodní deprese
Losos je ideálním druhem ryby, kterou vám v šestinedělí doporučí každý lékař. Rybu do jídelníčku zařaďte dvakrát až třikrát týdně. Dát si můžete například již zmíněného lososa, který obsahuje pro tvorbu mléka důležité omega 3 mastné kyseliny. Také obsahuje vitamín B12, který příznivě působí na nervovou soustavu, a tudíž může snížit riziko rozvoje poporodní deprese.
5) Celozrnné pečivo dodá potřebnou vlákninu
Komplikací u žen po porodu může být zácpa. Zácpu způsobuje nadbytek ženského hormonu progesteronu, který zpomaluje pohyb střev, ale např. i železo, které ženy konzumují na doporučení lékaře, protože i to jim chybí. Proti zácpě jsou ideální potraviny bohaté na vlákninu a mezi nimi také celozrnné pečivo. Je určitě lepší volbou než bílé rohlíky, které jsou akorát prázdné kalorie.
6) Lněné semínko před porodem i po něm
Pokud nechcete lněné semínko po porodu ani vidět, protože jste se jím kvůli naději na hladký porod ládovala před ním, chápeme. Stejně vám ale doporučíme zkusit to s ním ještě minimálně po dobu šestinedělí. Zatímco před porodem lněné semínko působilo na porodní cesty, teď vám pomůže s vyprazdňováním. Změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování, což je ideální vlastnost právě po porodu, kdy se může objevit nepříjemná zácpa.
7) Teplé polévky mamince dodají sílu
Říká se, že polévka je grunt a kdy jindy by to mělo platit více než v šestinedělí? Právě v tomto období je neocenitelný silný slepičí nebo hovězí vývar, který zahřeje, povzbudí a dodá důležité živiny. Zároveň i zdravá polévka doplní pro tvorbu mléka důležité tekutiny.
8) Batáty snižují otoky
Také batáty jsou vhodným zdrojem živin v období šestinedělí. Obsahují pro kojení důležité železo i vápník. Jsou nutričně o něco zajímavější než obyčejné brambory. Například obsahují i více kalorií. Batáty vás mohou zbavit otoků, posílit imunitu, rozhýbat střeva a být příjemným zpestřením jídelníčku. Batáty neloupejte, ve slupce se skrývá hromada živin.
9) Červená řepa dodá železo
Červená řepa podpoří maminku v šestinedělí všemi směry. Obsahuje železo, kterého má maminka nedostatek a podpoří tvorbu mléka. Zároveň působí jako silný antioxidant. Možná právě kvůli tomu to s řepou nepřehánějte. Běžné množství (třeba salát k obědu) ale určitě neuškodí.
10) Ovesné vločky patří mezi laktogenní potraviny
Zanevřít by maminky v šestinedělí neměly ani na ovesné vločky, které patří mezi laktogenní potraviny. Připravit si z nich mohou ovesnou kaši nebo je nasypat do jogurtu. Ovesnou kaši si dokonce můžete zkusit posypat šafránem, protože i ten podporuje tvorbu mléka.
V šestinedělí a po celou dobu kojení platí, že jíte za dva. Toto spojení ale v žádném případě nevnímejte tak, že by do sebe maminky měly ládovat větší porce, ale spíše sledovat nutriční profil daných jídel. Právě zdravou a vyváženou stravou lze ve velké míře ovlivnit kojení, zdraví miminka a pohodu maminky.