Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Potraviny bohaté na hořčiny – proč je zapojit do jídelníčku?

Fotografie: Grepfruit
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Hořčiny jsou látky, které jsou zodpovědné za hořkou chuť jídla. Jejich hlavním účinkem je podpora trávení. V běžné míře by proto v jídelníčku neměly chybět ani vám.

Co jsou hořčiny?

Hořčiny jsou přírodní látky, které mají výrazně hořkou chuť a nachází se nejen v bylinkách, ale také v řadě potravin. Nejedná se o jednotnou skupinu látek, protože sem lze zařadit také glykosidy nebo alkaloidy. Obecně lze říct, že to jsou látky s hořkou chutí, které podporují tvorbu žaludečních šťáv a trávení.

Hořčiny lze jednoduše rozdělit do tří skupin:

  • čisté (velmi hořké látky obsažené v dané potravině samostatně)
  • aromatické (jsou to hořčiny navázané na vonné látky v bylince nebo potravině)
  • ostré (hořčiny, které jsou navázány na ostře chutnající chuť původní látky)

Jaký účinek mají na lidské zdraví?

Hořčiny na lidské zdraví působí velmi komplexně, a to již od okamžiku, kdy je vložíte do úst. Jejich hořká chuť už v ústech dráždí chuťové receptory, čímž podporuje tvorbu slin. Sliny jsou součástí trávicího procesu. V žaludku pak podporují tvorbu trávicích enzymů a žaludeční kyseliny. Také v něm zlepšují pohyblivost svalstva, čímž ještě více podporují trávení. Dávky hořčin ale nemohou být příliš velké, protože pak fungují opačně a místo blahodárného působení překrvují žaludeční sliznice a způsobují podráždění.

V běžných dávkách jsou hořčiny (respektive potraviny s jejich obsahem) doporučovány:

  • při nechutenství
  • při anorexii
  • při nedostatečné tvorbě žaludečních šťáv
  • při průjmových onemocněních
  • pro zlepšení činnosti jater a žlučníku

Hořké potraviny také mohou:

  • odstraňovat otoky a záněty
  • snižovat vysoký krevní tlak
  • tlumit horečku
  • pomoct tělu zbavit se toxických látek
  • zmírňovat vyrážky

Hořčiny lze v potravinách jednoduše poznat podle hořké chuti

Abyste poznali obsah hořčin v potravině, nemusíte být odborníkem na chemii. Stačí, abyste se řídili podle vašich chuťových buněk. Je potravina hořká? Výborně, potom obsahuje tolik cenné hořčiny. Už naši předci věděli, že trpké potraviny pomáhají proti zánětům.

Které potraviny hořčiny obsahují?

Narazit na hořčiny v jídle naštěstí není těžké. Najdete je nejen v bylinkách, ovoci a zelenině, ale také v řadě běžných potravin.

Z nabídky bylinek hořčiny obsahují:

  • Vachta trojlistá – obsahuje čisté hořčiny, stejně jako zeměžluč.
  • Pelyněk – patří mezi nejlepší bylinky proti špatnému trávení. Ve vysokých dávkách je však pelyněk jedovatý a jeho užívání by se měly vyvarovat těhotné a kojící ženy. Denní dávka pelyňku nesmí překročit 3 gramy.
  • Puškvorec
  • Řebříček
Zdroj: Freepik.com

Z koření sem patří:

  • Pepř
  • Zázvor
  • Kurkuma – obsahuje hořkou látku kurkumin, která má pozitivní vliv na trávení.
  • Hřebíček

Z ovoce:

  • Grepy – jedním z důvodů, proč jsou grepy hořké, je fakt, že obsahují hořčin zvaný naringin (flavonový glykosid). Tato látka opět pozitivně ovlivňuje trávení.
  • Pomelo
  • Pomeranče

Ze zeleniny:

Další potraviny:

Pivo – jeho hlavní složkou je chmel, který je bohatým zdrojem hořčin (konkrétně obsahuje hořčiny lupulon a humulon). I proto se o pivu může říct, že podporuje trávení.

  • Káva
  • Červené víno
  • Kakao
  • Zelený čaj
  • Hořká čokoláda
  • Jehněčí maso
  • Kozí sýr
  • Pohanka
  • Žito
  • Mák
  • Mandle

Nápoje, které obsahují chinin – je zajímavé, že právě chinin, který také patří do skupiny hořčin, je ve skutečnosti jedovatým alkaloidem a jeho užívání musí být omezeno. V malých dávkách je bezpečný, a proto ho často najdete v nápojích, kterým poskytuje jejich specifickou chuť.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama