Proteinové výrobky jsou oblíbenou součástí diet a hubnutí. Mají výbornou sytící schopnost, podporují regeneraci svalů po námaze, přispívají k nabírání svalové hmoty. Na trhu existují různé proteinové výrobky – od proteinových prášků po mléčné proteinové výrobky nebo proteinové tyčinky. Jak si z té nepřeberné škály vybrat?
Proteinové prášky jsou nejširší skupinou
Proteinové prášky představují nejširší skupinu proteinových výrobků. Vyrobit si z nich můžete skvělý sytící nápoj, avšak přidávají se i do jogurtů, kaší nebo těst. Proteinové prášky lze vybírat podle několika faktorů.
Zdroj bílkovin
U proteinů rozlišujeme rostlinný a živočišný zdroj bílkovin. Jinak si tedy budou vybírat uživatelé, které netrápí žádné omezení a jinak budou volit například vegani, vegetariáni nebo lidé trpící intolerancí na laktózu či vejce. Živočišné proteiny jsou považovány za plnohodnotné, protože obsahují kompletní obsah aminokyselin.
Patří sem:
- syrovátkový protein (je nejoblíbenější a nejkomplexnější)
- vaječný protein (upřednostňují ho ti s alergií na mléko)
- hovězí protein (využívají ho sportovci, protože jeho hlavním vedlejším efektem je regenerace kloubů a pohybového aparátu)
Rostlinné proteiny upřednostňují vegani a vegetariáni a také lidé s intolerancí na mléko či vejce. Patří sem například sójový, konopný, hrachový a rýžový protein. Často jde o kombinaci rostlinných proteinů.
Způsob zpracování bílkovin
Hodně záleží také na metodě zpracování proteinu, která bude odrážet jeho výslednou kvalitu.
Proteiny se vyrábějí různými metodami:
- CFM metoda
- proteinový izolát
- hydrolýza
U CFM výrobního postupu se jedná o šetrnou křížovou mikrofiltraci, kterou se získávají syrovátkové a kaseinové bílkoviny z mléka. Takto získaný protein si zachovává svůj nutriční profil a patří k nejlepším na trhu.
Další metodou je metoda druhého přefiltrování proteinu získaného metodou CFM. Tady vzniká vysoce kvalitní proteinový izolát.
Dalším osvědčeným způsobem je hydrolýza. Bílkoviny jsou zde štěpeny pomocí enzymů na menší kusy. Jedná se o nejšetrnější a zároveň nejdražší metodu, která ovlivní i následnou cenu produktu.
Cena
Váš výběr ovlivní i cena proteinového výrobku. Ne vždy platí, že čím dražší protein je, tím je kvalitnější. Koneckonců díky trvanlivosti proteinových prášků je lze pořídit dopředu například v akcích. Cena jde tedy ruku v ruce s dalšími faktory.
Účel použití proteinového výrobku
Dalším faktorem ovlivňujícím výběr je účel použití proteinu. Potřebujete proteinem pouze doplnit nedostatek bílkovin ve stravě? Chcete hubnout, budovat svalovou hmotu? I s tímto je potřeba při výběru proteinu pracovat.
Omezení ve stravě a alternativní stravování
Výběr proteinového výrobku ovlivní i vaše případné stravovací intolerance. Třeba na laktózu nebo na vejce, stejně pak i váš alternativní způsob stravování. Pokud jste veganem, mléčnou bílkovinu užívat nebudete.
Složení proteinového výrobku
Ať už si budete vybírat jakýkoliv proteinový výrobek, pokaždé vás bude zajímat složení. Tady platí jednoduché a osvědčené pravidlo – čím méně aditiv bude váš výrobek obsahovat, tím lépe. U proteinových prášků vás bude zajímat obsah proteinu jako hlavní složky. Dále je potřeba ohlídat obsah cukru. Ten by měl být samozřejmě co nejnižší (zejména u proteinů, s jejichž pomocí chcete redukovat svou váhu).
Chuť proteinového výrobku
Chuť může s výběrem proteinových výrobků hodně zamávat. Ty nejkvalitnější (například hydrolyzáty) příliš chutné nebývají. Ty s vyšším obsahem cukru jsou samozřejmě chutnější, ovšem jejich efekt (hlavně pak ten hubnoucí) se míjí účinkem.