Chcete si udělat čajový dýchánek s pořádnou náloží vitamínů? Pak vyzkoušejte pečený čaj, který je nejen plný vitamínů, ale také skvěle chutná. Vyzkoušejte naše tipy na recepty na pečené čaje, které najdete v článku. Povíme si, jaké ovoce se do pečeného čaje hodí, které ne a jak si ho doma jednoduše připravit.
Pečený čaj v kostce a jeho benefity
V čem je rozdíl mezi klasickým čajem a pečeným čajem? Pečený čaj je 100 % přírodní záležitost, nenajdete v něm žádné povzbuzující látky, a přesto vám dodá sílu a energii na další dny. Můžeme říct, že s klasickým čajem ten pečený opravdu nemá nic společného. Jenom chuť je velmi podobná ovocnému čaji, a proto se mu říká pečený čaj.
Tento výrobek je ryze český a recepty na pečený čaj si české hospodyňky předávají už více než 150 let. Navíc může být pečený čaj i krásným dárkem pro vaše blízké, stačí vám k tomu ovoce ze zahrádky, zavařovací sklenička a dárek je na světě. Pít se dá jak v létě, tak v zimě. V létě stačí přidat kostky ledu pro osvěžení a v zimě krásně zahřeje. Přidat můžete také rum, ale pak je nutné čaj označit, aby nebyl omylem nabídnut i dětem.
Jaké ovoce a koření použít na pečený čaj
Využít je možné téměř jakékoliv ovoce, které na zahrádce vypěstujete nebo koupíte. Ať už se jedná o hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, třešně, pomeranče či višně. Nedoporučujeme použít ovoce, které má tendence černat po odstranění slupky, např. banány. Pokud máte rádi exotickou chuť, pak použijte broskve, borůvky a mango, jejichž kombinace je chuťově naprosto dokonalá. Přidejte také koření, které chuť pečeného čaje podtrhne a dodá příjemné aroma, jako je např. hřebíček, badyán, zázvor, skořice, kardamom, citronová a pomerančová kůra.
Jak si doma připravit pečený čaj
Rozmyslete si, kolik pečeného čaje budete chtít vyrobit. Standardně se dávají 2 kg ovoce a 500 g cukru + koření. Očištěné ovoce pak nakrájejte na kousky, odpeckujte a přidejte koření. U hrušek a jablek stačí odstranit jádřince a slupku můžete ponechat.
Recept na podzimní pečený čaj
Ingredience:
- 1 kg jablek
- ½ kg hrušek
- 550 g mandarinek
- 4 ks fíků
- 9 ks švestek
- 250 g borůvek
- 200 g hroznového vína
- 2 ks badyánu
- 4 ks limetky
- 1 lžička skořice
- 16 ks hřebíčku
- med
- cca 530 g cukru
- rum pro variantu pro dospělé – 80 ml
Postup:
- Ovoce očistěte, zbavte jádřinců a pecek a nakrájejte na malé kousky.
- Připravte si dva plechy, rozprostřete ovoce co nejvíce rovnoměrně a promíchejte.
- Následně přidejte koření a šťávu z limetky – do každého pekáčku tedy budete dávat: 1 badyán, šťávu ze 2 limetek, asi 6-8 hřebíčků, 1 tyčinku skořice nakrájenou na půlku a 1 lžičku skořice.
- Pokud chcete jeden plech pro dospělé s rumem a druhý pro děti, do jednoho místo skořice dejte rum a do druhého plechu přidejte skořici.
- Cukr rozdělte na 2 půlky a přidejte do pekáčků k ovoci.
- Pečte na 150 stupňů Celsia přibližně hodinku, maximálně 1 hod 20 min, v průběhu pečení alespoň 2x zamíchejte.
- Připravte si sklenice – doporučujeme zvolit menší velikost, vypadá to lépe a můžete obdarovat své blízké.
- Naplňte sklenice horkým ovocem – nevyndávejte z trouby hned oba plechy, ale udržujte ovoce teplé.
- K ovoci přidejte 1-2 lžičky medu – podle chuti.
- Pevně ji uzavřete, otočte víkem dolů a nechte vychladnout.
- Jestliže jste neudrželi ovoce horké a plnili sklenice již vlažným ovocem, pak ovoce ve sklenicích ještě zavařte.
- Vložte do kastrolu s vodou 2 – 3 cm a nechte povařit.
- Následně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na studeném a tmavém místě.
Na 1 šálek čaje pak stačí 2 – 3 lžičky, které zalijete vroucí vodou. Podzimní čaj v sychravých dnech zahřeje na těle i duši.