Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Pečený čaj plný vitamínů si můžete připravit doma, poradíme vám, jak na to

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Chcete si udělat čajový dýchánek s pořádnou náloží vitamínů? Pak vyzkoušejte pečený čaj, který je nejen plný vitamínů, ale také skvěle chutná. Vyzkoušejte naše tipy na recepty na pečené čaje, které najdete v článku. Povíme si, jaké ovoce se do pečeného čaje hodí, které ne a jak si ho doma jednoduše připravit.

Pečený čaj v kostce a jeho benefity

V čem je rozdíl mezi klasickým čajem a pečeným čajem? Pečený čaj je 100 % přírodní záležitost, nenajdete v něm žádné povzbuzující látky, a přesto vám dodá sílu a energii na další dny. Můžeme říct, že s klasickým čajem ten pečený opravdu nemá nic společného. Jenom chuť je velmi podobná ovocnému čaji, a proto se mu říká pečený čaj.

Tento výrobek je ryze český a recepty na pečený čaj si české hospodyňky předávají už více než 150 let. Navíc může být pečený čaj i krásným dárkem pro vaše blízké, stačí vám k tomu ovoce ze zahrádky, zavařovací sklenička a dárek je na světě. Pít se dá jak v létě, tak v zimě. V létě stačí přidat kostky ledu pro osvěžení a v zimě krásně zahřeje. Přidat můžete také rum, ale pak je nutné čaj označit, aby nebyl omylem nabídnut i dětem.

Jaké ovoce a koření použít na pečený čaj

Využít je možné téměř jakékoliv ovoce, které na zahrádce vypěstujete nebo koupíte. Ať už se jedná o hrušky, jablka, meruňky, broskve, jahody, třešně, pomeranče či višně. Nedoporučujeme použít ovoce, které má tendence černat po odstranění slupky, např. banány. Pokud máte rádi exotickou chuť, pak použijte broskve, borůvky a mango, jejichž kombinace je chuťově naprosto dokonalá. Přidejte také koření, které chuť pečeného čaje podtrhne a dodá příjemné aroma, jako je např. hřebíček, badyán, zázvor, skořice, kardamom, citronová a pomerančová kůra.

Jak si doma připravit pečený čaj

Rozmyslete si, kolik pečeného čaje budete chtít vyrobit. Standardně se dávají 2 kg ovoce a 500 g cukru + koření. Očištěné ovoce pak nakrájejte na kousky, odpeckujte a přidejte koření. U hrušek a jablek stačí odstranit jádřince a slupku můžete ponechat.

Zdroj: Freepik.com

Recept na podzimní pečený čaj

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • ½ kg hrušek
  • 550 g mandarinek
  • 4 ks fíků
  • 9 ks švestek
  • 250 g borůvek
  • 200 g hroznového vína
  • 2 ks badyánu
  • 4 ks limetky
  • 1 lžička skořice
  • 16 ks hřebíčku
  • med
  • cca 530 g cukru
  • rum pro variantu pro dospělé – 80 ml

Postup:

  1. Ovoce očistěte, zbavte jádřinců a pecek a nakrájejte na malé kousky.
  2. Připravte si dva plechy, rozprostřete ovoce co nejvíce rovnoměrně a promíchejte.
  3. Následně přidejte koření a šťávu z limetky – do každého pekáčku tedy budete dávat: 1 badyán, šťávu ze 2 limetek, asi 6-8 hřebíčků, 1 tyčinku skořice nakrájenou na půlku a 1 lžičku skořice.
  4. Pokud chcete jeden plech pro dospělé s rumem a druhý pro děti, do jednoho místo skořice dejte rum a do druhého plechu přidejte skořici.
  5. Cukr rozdělte na 2 půlky a přidejte do pekáčků k ovoci.
  6. Pečte na 150 stupňů Celsia přibližně hodinku, maximálně 1 hod 20 min, v průběhu pečení alespoň 2x zamíchejte.
  7. Připravte si sklenice – doporučujeme zvolit menší velikost, vypadá to lépe a můžete obdarovat své blízké.
  8. Naplňte sklenice horkým ovocem – nevyndávejte z trouby hned oba plechy, ale udržujte ovoce teplé.
  9. K ovoci přidejte 1-2 lžičky medu – podle chuti.
  10. Pevně ji uzavřete, otočte víkem dolů a nechte vychladnout.
  11. Jestliže jste neudrželi ovoce horké a plnili sklenice již vlažným ovocem, pak ovoce ve sklenicích ještě zavařte.
  12. Vložte do kastrolu s vodou 2 – 3 cm a nechte povařit.
  13. Následně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  14. Skladujte na studeném a tmavém místě.

Na 1 šálek čaje pak stačí 2 – 3 lžičky, které zalijete vroucí vodou. Podzimní čaj v sychravých dnech zahřeje na těle i duši.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama