Ožanka horská (latinsky Teucrium montanum) je přísně chráněná vytrvalá bylinka, které se také přezdívá horský germander. Tuto přezdívku si zasloužila díky tomu, že se nejvíce vyskytuje na Balkánu na vápencových horách. U nás ji najdete jen zřídka, ovšem můžete si ji vypěstovat doma ze sazeniček, které se prodávají většinou v botanických zahradách, nebo na burzách skalniček.
Ožanka je doporučována mnohými uznávanými odborníky na fytoterapii, a to díky výrazným léčivým účinkům, které díky obsahovým látkám nabízí. Jmenovat můžeme například švýcarskou bylinkářku Anit Hohne nebo českého léčitele Jiřího Janču. Jaké jsou její léčivé účinky, jak si ji vypěstovat a jak si z ožanky vytvořit macerát, tinkturu nebo uvařit čaj?
Obsahové látky a působení ožanky na zdraví
Ožanka má silné antibakteriální a antimykotické účinky. Čaj z ožanky ve směsi s dalšími bylinkami se často používá při trávicích potížích. Podporuje čištění organismu při cukrovce, využívá se při respiračních onemocněních, tuberkulóze i zánětu plic. Účinky ožanky ovšem sahají mnohem dál. Pomáhá při depresích, posiluje zdravé fungování imunitního systému a jedná se o silný antioxidant.
Pokud vás trápí záněty dutiny ústní, ekzémy, akné či další kožní problémy, i zde se ožanka horská velmi dobře osvědčila. Odvar z ožanky můžete použít zevně jako kloktadlo nebo ho přidat do koupele.
Při žaludečních onemocněních pomůže čajová směs
Pokud máte žaludeční potíže, můžete vyzkoušet čajovou směs z ožanky, řepíku a pelyňku. A to v poměru 1:4:2. Tedy 1 díl ožanky horské, 4 díly květu a listu řepíku a 2 díly natě pelyňku brotanu. 2 lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte vylouhovat. Pije se 2x denně před jídlem.
Odvar či čaj z ožanky
Příprava čaje z ožanky je stejná, jako je tomu u dalších bylinek. 1 čajovou lžičku bylinky zalijte 250 ml horké vody a nechte 15 min louhovat. Pije se také 2x denně před jídlem. Stejně tak můžete použít jako odvar a nalít do koupele, nebo užít jako kloktadlo.
Tinktura z ožanky horské
Ožanka je velmi vzácná, a proto je nejlepší si z ní vyrobit tinkturu, která vám vydrží nejdéle a stačí užívat malé množství. Zde se doporučuje 20 gramů natě ožanky zalít 50 % lihem, nechat 1 měsíc macerovat a následně scedit přes síto a skladovat v tmavé sklenici či jiné dobře uzavíratelné nádobě. 3x denně pak užíváme 15 až 20 kapek.
Jak si doma vypěstovat vzácnou ožanku horskou?
Jedná se o skalničku, a proto její pěstování vyžaduje kamenitou a suchou půdu. Musí být vystavena slunci, aby se jí dařilo. Vypěstovat ji můžete z čerstvých semínek nebo si zakoupit sazeničky. Ovšem myslete na to, že bez slunce vám zahrádku zdobit nebude. Jedná se o trvalku, o kterou se nemusíte starat, pouze ji dopřát slunné místo a kamenitou či vápenitou půdu. Kvést začíná v květnu a z jejích kvítků se můžete těšit až do září.
Tip: Přírodní bylinné přípravky najdete také v našem e-shopu Klub Energy Tábor.