Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Ochutnejte jedlé kaštany na 5 různých způsobů

Fotografie: Jedlé kaštany
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Jedlé kaštany ještě před 30 lety byly podpultové zboží. Nebyly k dostání a místo nich se často nabízely a prodávaly brambory. Těmto časům je naštěstí konec. Jedlé kaštany jsou v současné době dostupné a volně prodejné a každý si je může připravit podle vlastní chuti. Proč jíst jedlé kaštany, krom toho že skvěle chutnají a jaký přínos má jejich konzumace pro naše zdraví?

Povíme vám nejen to, ale také poradíme 5 různých způsobů přípravy od základních až po složitější. Ochutnejte kaštanový humus nebo si jedlé kaštany upečte v troubě a dodejte tělu i mozku sílu.

Jedlé kaštany v lidovém léčitelství

Jedlé kaštany se využívaly již v lidovém léčitelství. Lidé věřili, že pokud je budou jíst pravidelně (denně), posílí tak nejen mysl, ale zregenerují i tělo a celkově pročistí organismus. Traduje se, že dříve sloužily kaštany i jako platidlo a už ve starověkém Římě byly velmi oblíbenou pochoutkou.

Látky obsažené v jedlých kaštanech

Kaštany jsou vhodné pro konzumaci, pokud chcete podpořit mozkovou činnost, ale i pokud držíte dietu a hledáte pamlsek, který by neublížil vašemu tělu. Jejich konzumace prospívá zdravé pokožce, vlasům i nehtům, pomáhají detoxikovat organismus, jsou vhodné při bolestech hlavy a revmatismu.

Obsahují:

  • Minerály – železo, vápník, draslík, zinek, fosfor, hořčík
  • Vitamíny – C, B, E, K,
  • Až 60 % škrobu
  • Bílkoviny
  • Antioxidant – tanin
  • Karoten

Jedlé kaštany jsou perfektním pomocníkem, pokud se chcete soustředit na učení či získat rychle energii. Ženy je mohou bez výčitek jíst i při dietě a dodat tak tělu vitamíny a další potřebné látky.

Jak připravit jedlé kaštany – pečené, vařené, lupínky, kaštanový humus nebo kaše

Připravili jsme pro vás 5 způsobů, jak můžete kaštany připravit od nejjednoduššího až po ten nejsložitější.

1) Pečené kaštany v troubě

Asi nejznámější jsou pečené jedlé kaštany v troubě. Jejich chuť vám může připomínat nasládlou bramboru. Vždy takto připravujte pouze jedlé kaštany, nikdy nezkoušejte péct a jíst klasické kaštany jírovce, ty jedlé nejsou.

Postup:

Nařízněte jedlé kaštany z vrchu do kříže. Řez by měl být dlouhý cca 3 cm a může být i hlubší. Následně rozehřejte troubu na 200 °C a kaštany do ní vložte na 15 – 20 min. Naříznutá část se začne při pečení odlupovat a na konci by měla mít nahnědlou barvu. Pokud bude načernalá, kaštan je spálený a jeho chuť bude nahořklá.

Zdroj: Freepik.com

2) Lupínky z jedlých kaštanů

Pokud chcete pikantní i sladkou chuť, vyzkoušejte lupínky z kaštanů. Upečené kaštany nakrájejte na plátky, na pánvi rozehřejte máslo, přidejte špetku chilli a vložte nakrájené kaštany. Promíchejte a přidejte lžíci cukru. Nechte orestovat a můžete podávat ještě teplé, tak jsou nejchutnější.

3) Vařené kaštany

Vařené kaštany nejsou jako pochoutka často připravované, ale mohou se vám hodit na přípravu např. receptu na kaštanový humus, který najdete jako další inspiraci pro přípravu jedlých kaštanů. Kaštany nejprve nařízněte (stejně jako u pečených) a vložte do vroucí vody. Vařte asi 10 min, poté je promačkejte tak, aby popraskala slupka. Následně oloupejte a můžete jíst nebo využít do dalšího receptu.

4) Kaštanový humus

Pro přípravu humus z jedlých kaštanů budete potřebovat tyto ingredience:

  • 180 g vařených jedlých kaštanů
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Mixér nebo smoothie maker

Postup:

Uvařené kaštany vložte do mixéru, přidejte šťávu z 1 citronu, česnek a olej a rozmixujte na kaši, pokud by směs byla hustá, přilejte trochu vody a podávejte s pečivem, lupínky nebo co vám chutná nejvíce.

5) Kaše z jedlých kaštanů a klíčků z růžičkové kapusty

Humus i kaše z jedlých kaštanů a klíčků z růžičkové kapusty jsou recepty vhodné i pro vegany. Kaše z jedlých kaštanů není náročná na přípravu, jen je nutné sehnat buď balené vakuované nahrubo nakrájené kaštany, nebo si je doma připravit předem.

Ingredience:

  • 600 g klíčků z růžičkové kapusty
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany
  • ½ strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g vakuovaných jedlých ořechů nakrájených nahrubo

Postup:

  • Klíčky vložte do hrnce a vařte 15 min.
  • Následně nechte odkapat v páře, vložte do hrnce a stejně jako jste zvyklí šťouchat brambory na kaši, rozmačkejte tak i klíčky. Přidejte máslo, smetanu, muškátový oříšek, podle chuti sůl a vařte 2 min za stálého míchání. Po 2 min přisypte polovinu nahrubo nadrcených kaštanů a po chvilce míchání nasypte zbytek a můžete podávat.

Pokud jste jedlé kaštany nikdy neochutnali, pak doporučujeme začít pečenými a pokud vám zachutnají, nic vám nebrání vyzkoušet i další recepty.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: zde

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama