(Ne)obyčejný pórek má našemu zdraví hodně co nabídnout

Pórek je zelenina, kterou někteří z nás zařazují do svého jídelníčku a jiní ji naopak vědomě vynechávají. Spadá do rodiny společně s cibulí, šalotkou nebo česnekem a poprvé byl vypěstován již před neuvěřitelnými 3000 let ve Středomoří a na Středním východě. Jeho historie tak sahá opravdu daleko a jen málokdo si uvědomuje, že na první pohled obyčejný pórek může být skvělým pomocníkem při celé řadě nemocí.

Věřte nebo ne, ale pórek nám toho má opravdu hodně co nabídnout!

Co všechno najdete v pórku? Budete se divit!

Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, co všechno v sobě tahle na první pohled obyčejná zelenina obsahuje? Budete se divit, kolik důležitých a cenných látek v pórku najdete!

  • vitamín C
  • vitamín K
  • vitamín B6
  • fosfor
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • kyselina listová
  • foláty

Pozitivní přínosy pro naše zdraví

Málokdo by to do něho řekl, protože se najde spousta lidí, pro které je pórek naprosto obyčejný, nezajímavý a nudný, ale pórek má našemu zdraví hodně co nabídnout. Pojďme společně odhalit jeho přínosy pro naše zdraví.

Podporuje trávení

Jako první benefit této milované i zatracované zeleniny vyzdvihneme zlepšení trávení. Pórek v sobě obsahuje probiotika neboli prospěšné bakterie, které jsou důležité pro lepší vstřebávání živin. Díky nim dochází k lepší stimulaci peristaltické akce a vylučování trávicích tekutin, což podporuje trávení. Navíc je pórek označován jako silné projímadlo, které naše tělo zbavuje škodlivých a nežádoucích látek.

Funguje jako prevence rakoviny

V pórku mimo výše zmíněné látky objevíte i afyll sulfidy, což jsou látky, kterým jsou připočítávány účinky na snižování rizika vzniku některých druhů rakoviny – konkrétně rakoviny prostaty, tlustého střeva a žaludku.

Reguluje hladinu cholesterolu

O několik řádků výše jsme se zmínili o tom, že pórek v sobě obsahuje vlákninu. Ta je důležitá právě tím, že dokáže regulovat hladinu cholesterolu v těle a to tím, že podporuje jednoduché pohyby střev. Díky tomu se cholesterol mnohem lépe odplavuje z těla a snižuje se tím jeho tvorba v játrech. Budete-li jíst pórek pravidelně, snížíte hladinu špatného neboli LDL cholesterolu a naopak zvýšíte hladinu dobrého neboli HDL cholesterolu v těle.

Pozitivně působí na naše srdce

Na základně studií vyšlo najevo, že pórek (stejně jako ostatní druhy zeleniny spadající do roku česnekovitých) mají pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku a zároveň fungují jako skvělá prevence onemocnění srdce. Pórek vás tak může ochránit před cévní mozkovou příhodou, srdečním selháním nebo arteriosklerózou.

Posiluje kosti

Na závěr ještě jeden pozitivní přínos a tím je posílení kostí. Pór v sobě obsahuje nejen vápník, ale i hořčík a oba dva tyto minerály v něm najdete bohatě zastoupené. Vápník v kombinaci s hořčíkem představuje pro vaše kosti ideální dvojici, která kosti udrží zdravé. Tahle dvojka přeměňuje vitamín D na jeho aktivní formu a tím pádem dochází k posílení kostí, zároveň napomáhá při léčbě onemocnění postihující kosterní soustavu.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku