Med má své čestné místo v jídelníčku mnoha lidí, kteří se snaží stravovat zdravě a dávají přírodnímu sladidlu přednost před umělými cukry – a tak je to samozřejmě v pořádku. Je ale důležité zmínit, že není med jako med, a jak jste na tom vy? Znáte všechny druhy medu?
Existuje několik druhů medů, které se od sebe vzájemně liší nejen svým vzhledem nebo konzistencí, ale rozdíly mezi nimi byste našli, i co se týče jejich účinků. Jaké druhy medu existují a kolik z nich znáte?
Druhy medu
I malé děti ví, že med získávají včeličky z mnoha rostlin. Ačkoli je zpravidla přináší do jednoho úlu, je v dnešní době možné za pomoci správných včelařských technik docílit toho, že jsou jednotlivé rámky naplněny jedno druhovým medem. Následným vytáčením je posléze možné získat různé druhy medu.
zdroj: Pixabay.com
Jaké druhy medu známe?
- medovicový
- akátový
- květový
- lesní
- vřesový
Vzácné druhy medu
- slunečnicový
- lipový
- jetelový
- malinový
- kaštanový
Pojďme si teď společně jednotlivé druhy trochu blíže představit.
Medovicový
Medovice je lepkavá hmota vylučována stejnokřídlým hmyzem – například mšicemi. Hmyz medovici vylučuje na listy či jehličí a pilné včelky jej odsud sbírají a nosí do úlu. Medovicový med má tmavou barvu a nejčastěji je získáván ze smrku, jedle nebo dubu. Obsahuje v sobě daleko více minerálů nežli jiné druhy medu.
Akátový
Akátový med je typický svou průhlednou konzistencí, poznávacím znamením je i nažloutlé až nazelenalé zbarvení. V tekutém stavu je schopen vydržet i několik let, což je jeho přednost oproti jiným druhům medu.
Květový
Květový med je získáván z nektaru rostlin. Jedná se o směs několika druhů rostlin. Zpravidla mívá jemně žlutou barvu, pakliže zkrystalizuje, změní se jeho barva do krémova. Může v sobě obsahovat pylová zrníčka, díky kterým se může pyšnit léčebnými a povzbuzujícími účinky. Navíc v sobě obsahuje rostlinné hormony, aromatické látky, éterické oleje a další blahodárné živiny, pro které je velmi ceněn v lidovém léčitelství.
Lesní
Jako lesní med se označuje medovicový med nasbíraný včelkami převážně v lesních porostech. Oproti květovému medu má jiný pomoc cukrů a obsahuje v sobě větší množství minerálů.
Vřesový
Vřesový med poznáte podle jeho nahořklé chuti, která ale nemusí vyhovovat všem. Tento druh má velmi výraznou chuť i vůni, je velmi hustý a krystalizuje velmi pomalu – po promíchání opět zkapalní. I vřesový med je bohatý na vitamíny a minerály.
zdroj: Pixabay.com
Další druhy medu:
Slunečnicový
Má sytě žlutou barvu, velmi rychle tuhne, je vhodný pro diabetiky.
Lipový
Vyskytuje se jednou za několik let, má žlutou barvu a výraznou lipovou chuť i vůni.
Jetelový
Má světlou barvu, je přirozeně pastovitý a pyšní se velmi jemnou, vyváženou chutí.
Malinový
Má světle žlutou barvu, lahodnou květovou chuť, jemně krystalizuje.
Kaštanový
Je typický pro velmi silné antimikrobiální vlastnosti, podporuje imunitní systém.