Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Na první pohled obyčejné kysané zelí je doslova zázrakem pro naše zdraví

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Opravdový poklad za pár korun. Takhle by se dalo nazvat kysané zelí, které je tradiční součástí našich pokrmů. Ne všichni kysanému zelí holdují a ne všichni si uvědomují jeho opravdový potenciál. Jaké jsou jeho benefity pro zdraví?

Kysané zelí vzniká za pomoci mléčného kvašení, což je nejstarší způsob konzervace

Už naše babičky a jejich předkové věděli, že kysané zelí není pouze způsobem, jak si zajistit jídlo přes zimu v dobách, kdy nebyly mrazáky, ale také cenným lékem pro celý náš organismus. Vzniká pomocí přirozeného mléčného kvašení. Fermentace a následný správný způsob uchovávání (to je v chladu a bez přístupu vzduchu) zajišťoval přísun vitamínů a minerálů po celou dlouhou zimu.

Je nutné podotknout, že nejzdravější je syrové – vytažené rovnou z kameninové nádoby. Pije se i jeho šťáva. Tepelnou úpravou dochází ke zničení cenných látek v kysaném zelí, a že jich je! Pozor si dejte také na kysané zelí, které je konzervováno za pomocí octa. Lepší je si ho doma buď vyrobit, nebo kupovat pouze jeho čerstvou variantu.

Co všechno najdete v kysaném zelí?

Kysané zelí má bohatý nutriční profil, obsahuje:

  • velké množství vlákniny
  • vitamín C (kvůli němu ho často konzumovali námořníci na moři, aby zabránili onemocnění zvanému kurděje)
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín K
  • železo (cenné mimo jiné v těhotenství a po porodu)
  • draslík
  • folát
  • probiotika

Probiotika v kysaném zelí

Probiotika jsme záměrně nechali až na konec, protože k nim máme co dodat. Věděli jste, že zatímco jiné potraviny obsahují většinou pouze jeden kmen probiotik, tak kysané zelí jich obsahuje přibližně 13? Nebo to, že je v něm více probiotik než v jogurtu? Probiotika posilují střevní mikrobiom. A pokud máte zdravá střeva, pozitivně se od toho odrazí zdraví celého vašeho organismu.

Zdroj: Freepik.com

Jaké konkrétní výhody pro zdraví má kysané zelí?

  • podporuje zdravý střevní mikrobiom
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje trávení
  • šťáva z kysaného zelí funguje jako přírodní projímadlo a ulevuje od zácpy
  • pomáhá syntetizovat vitamíny skupiny B
  • zmírňuje průjem, který vznikl následkem užívání antibiotik
  • jeho pravidelná konzumace může mírnit syndrom dráždivého tračníku
  • vitamín C obsažený v kysaném zelí zlepšuje pojivost tkání
  • působí antioxidačně a brání působení škodlivých volných radikálů na buňky organismu
  • posiluje kosti i zuby
  • příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • může snižovat riziko osteoporózy
  • může být prevencí rakoviny
  • může předcházet vzniku ledvinových kamenů
  • příznivě působí na těhotenství ženy, může být prevencí vzniku vývojových vad plodu, kde díky železu působí preventivně proti předčasnému porodu a kde díky probiotikům zabraňuje vzniku bakteriální vaginózy
  • může podpořit hubnutí
  • může mírnit ekzémy a alergické reakce
  • může pomoci s léčbou akné a mastné pleti

Kysané zelí jako chytrá levná náhrada drahých probiotických přípravků

Pokud tedy patříte k lidem, kteří pečují o své zdraví, představuje kysané zelí možnost, jak ušetřit za jinak velmi drahé probiotické přípravky. Většina z nich, ačkoliv má efekt, opravdu nevyjde na pár korun. Často je jejich skladování komplikované. Na rozdíl od nich má kysané zelí při správné přípravě a následném správném skladování velmi dlouhou trvanlivost – šálek kysaného zelí denně (nebo alespoň obden) vás vyjde na pár korun.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama