Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Luštěninové mouky – čočková nebo cizrnová, už jste je vyzkoušeli?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Luštěninové mouky jsou v poslední době velmi oblíbené. Pokud jste je do vašeho jídelníčku ještě nezařadili, zbytečně se ochuzujete o nové chutě a lepší nutriční profil vašich jídel. Už jste vyzkoušeli například čočkovou nebo cizrnovou mouku?

Jaký je rozdíl mezi luštěninovou a klasickou moukou?

Hlavním rozdílem mezi luštěninovou a klasickou moukou je samozřejmě její složení. Zatímco běžná mouka se vyrábí z obilnin, základem pro výrobu luštěninové mouky jsou samozřejmě luštěniny. Luštěninové mouky tedy mají všechny výhody, které nabízejí konkrétní luštěniny.

Rozdílem ve složení je u luštěninové mouky:

  • absence lepku (jsou vhodné pro celiaky)
  • vysoký obsah bílkovin
  • celkově lepší nutriční profil

Jaké druhy existují?

Dá se říct, že kolik luštěnin existuje, tolik druhů luštěninové mouky v regálech obchodů najdete. Dobrou zprávou je, že dnes už luštěninové mouky nemusíte shánět v obchodech se zdravou výživou, ale seženete je v každém větším supermarketu. Existuje mouka fazolová, čočková, cizrnová, lupinová, sójová, hrachová, pohanková a další.

Jak s nimi začít pracovat?

Luštěninové mouky jsou chuťově dost odlišné od běžné mouky, a proto může chvíli trvat, než si zvyknete na práci s nimi i na chuť výsledného jídla.

  • Chuťově nejméně výrazná je mouka lupinová, cizrnová a neutrální je i hrachová.
  • Mezi mouky, které o něco více v pokrmech pocítíte, se řadí převážně mouka čočková.
  • Samozřejmě existuje i mouka sójová. Ale vzhledem k tomu, že sója může být v jídelníčku zastoupena poměrně často – ať už coby sójové mléko nebo tempeh, doporučuje se s ní nakládat opatrněji a používat ji méně než ostatní druhy.

Jaké výhody mají luštěninové mouky?

Luštěninové mouky mají všechny výhody luštěnin, ze kterých jsou vyrobeny. Obvykle se tyto mouky vyrábějí tak, že je luštěnina zbavena obalové vrstvy (ta totiž obsahuje nejvyšší podíl antinutričních látek), a pak je namleta na jemnou mouku. Samostatné použití této mouky v těstech není tak běžné jako jejich míchání s klasickou obilninovou moukou. Třeba v poměru 1:3 ve prospěch obilné mouky. Celiaci pak obilninové mouky používat nemohou, ale potom je i výsledná chuť pečiva zkrátka jiná.

Luštěninové mouky:

  • dobře zahušťují, aniž bychom omáčky či polévky museli zatěžovat lepkem
  • výrazně zlepšují profil jídel
  • mohou v pokrmu nahradit vejce (když je rozmícháte s menším množstvím vody, fungují dobře jako pojivo)
  • jsou vhodné pro sladké i slané pečení

Jaké látky obsahují?

V luštěninových moukách najdete celou řadu prospěšných látek. Je to převážně vláknina, bílkoviny, komplexní sacharidy a celá řada vitamínů a minerálů. Hlavně to jsou vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Luštěninové mouky obsahují také antioxidanty.

Zdroj: Freepik.com

Zlepšují trávení a podporují hubnutí

Luštěninové mouky vás dovedou k mnohem zdravějšímu jídelníčku. Stačí naplno objevit jejich potenciál.

Mají stejné výhody, jaké nabízejí konkrétní luštěniny:

  • jsou ideální při hubnutí, a to kvůli vysokému obsahu bílkovin a vlákniny
  • podporují zdraví střev a správný střevní mikrobiom
  • zlepšují trávení
  • díky obsahu železa napomáhají tvorbě červených krvinek
  • udržují zdravou hladinu cukru v krvi
  • posilují imunitu
  • jsou ideální pro vegany i vegetariány
  • snižují riziko vzniku diabetu II. stupně
  • mohou být prevencí rakoviny
  • působí protizánětlivě
  • posilují kardiovaskulární systém
  • mohou být prevencí aterosklerózy
  • snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi

Do jakých receptů je lze využít?

Kvůli zařazení této mouky do vašeho jídelníčku ho nemusíte ihned nějak výrazněji měnit. Luštěninové mouky do jeho novější a zdravější verze ideálně zapadnou. Lze je využít pro bezlepkové zahušťování všech možných omáček a polévek, lze je míchat s klasickou moukou a péct z nich sladké i slané dezerty. Zkrátka a dobře je můžete zcela nebo částečně použít všude tam, kde používáte klasickou mouku.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama