Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Květy šeříku nejen krásně voní, ale mají také silné omlazující účinky

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

V měsíci květnu začínají nádherně vonět a rozkvétat květy šeříku obecného (Syringa vulgaris), opadavého keře z čeledi olivníkovitých, celou paletou barev od nachové, purpurové, fialové až po bílou nebo smetanovou. Šeřík je pro svou krásu hojně vysazován v zahradách i parcích, kde v jarních měsících vítá každého svou až smyslně nezaměnitelnou vůní. Je známo 30 druhů tohoto keře, nejčastěji pěstovaný je u nás právě šeřík obecný.

Co jste o šeříku možná nevěděli

Dříve byl opředen mystikou a byl používán k vyhánění zlých duchů z lidských příbytků, dnes je jeho výrazné aroma využíváno v kosmetice k výrobě vonných olejů, mýdel a sprchových gelů. Květy šeříku ovšem mají také omlazující účinky, látky obsažené v šeříku vyhlazují pleť a korigují vrásky. Po ošetření je pokožka viditelně mladší, zářivější a vypnutá. K anti-aging efektu dochází hlavně díky vysokému obsahu přírodních antioxidantů, které bojují účinně s volnými radikály, neboť právě ty jsou příčinou tvorby vrásek a stárnutí pleti.

Účinné látky obsažené v šeříku

Nejúčinnějšími látkami obsaženými v květech šeříku jsou flavonoidy kvercetin, rutin a quecitrin, které ve spojení s vitamínem C a fenolovými kyselinami kávovou a chlorogenovou vytváří dokonalé podmínky pro omlazení pokožky. Právě tyto látky jsou silnými antioxidanty. Květy šeříku dále obsahují vitamíny skupiny B, alkaloidy, třísloviny, lignany, glykosidy, éterické oleje a silice. Díky všem těmto látkám má šeřík také výrazné léčivé účinky. Konkrétně protizánětlivé, antimikrobiální, antibakteriální – pomáhá při léčbě angíny, problémech s krčními mandlemi, bolestech v krku, problémech v ústní dutině i při revmatoidní artritidě. Je skvělým pomocníkem při hubnutí – zrychluje metabolismus. Zevně pomáhá při kožních problémech a chrání před slunečním zářením.

Z květů šeříku si lze doma připravit skvělé pomocníky pro omlazení pleti – ať už je to olej, mast nebo pleťové tonikum.

Zdroj: Freepik.com

Jak si připravit olej z květů šeříku

V nekontaminovaném prostředí nasbírejte květy šeříku, pečlivě je přeberte, aby neobsahovaly hmyz nebo nečistoty a opatrně je opláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci si pomalu rozehřejte kvalitní olej (například slunečnicový) na teplotu 40 °C. Uzavíratelné nádoby naplňte celé květy šeříku a zalijte teplým olejem, nechte louhovat 48 hodin, a poté opatrně přes čisté plátno přeceďte do připravených sklenic. V lednici olej vydrží i několik měsíců. Takto připravený šeříkový olej jemně vklepejte ráno a večer do vlhké a dobře vyčištěné pokožky. Úžasná vůně i příjemná konzistence vás mile překvapí. Za týden až dva budou omlazující účinky šeříkového oleje patrné.

Jak si připravit mast ze šeříkových květů

Kouzlo kvalitní masti spočívá v kvalitě materiálu, jeho čistotě a vzájemném poměru květu rostliny a nosiče, kterým může být vazelína nebo škvařené sádlo. Pravidlo číslo jedna zní, že vzájemný poměr těchto ingrediencí musí být jedna ku jedné. Aby byl výsledný přípravek opravdu kvalitní, pokud použijete 250 g sádla, budete potřebovat 250 g květů šeříku. Není úplně snadné takové množství natrhat, ale výsledek stojí za to. Natrhané květy pečlivě proberte a roztřiďte, používejte pouze prvotřídní kvalitu. Sádlo rozehřejte v hrnci, přidejte proprané květy šeříku, společně zahřívejte 2 hodiny, a poté odstavte. Nechte louhovat 24 hodin, pak směs znovu zahřejte a do připravených sklenic přes čisté plátno přeceďte. Květy dobře vymačkejte. Uzavřete a uchovávejte na chladném místě. Takto připravenou mast používejte jako noční péči o pleť. Vynaložené úsilí bude v tomto šetrném omlazujícím přírodním produktu plně zúročeno.

Jak vyrobit pleťové tonikum

Jeho výroba je velmi jednoduchá. Přelijte hrst propraných květů šeříku 250 ml vařící vody a louhujte 15 minut. Poté přeceďte. Aplikujte na čistou pleť ráno a večer. Pokožka bude skvěle hydratovaná a vyživená. Pokud máte po ruce, můžete přidat pár květů měsíčku lékařského nebo řebříčku obecného, mají také vynikající tonizující účinky.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama