Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Které potraviny jsou nejlepší prevencí proti stárnutí?

Fotografie: Borůvky jako potraviny proti stárnutí
Zdroj: Pixabay.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vyvážená a zdravá strava plná vitamínů a minerálů dodá tělu nejen energii, ale také napomáhá k udržení mladistvého vzhledu. Zařaďte na svůj jídelníček potraviny, které slouží jako prevence proti stárnutí a předejděte tak předčasným vráskám a úbytku kolagenu.

Borůvky, nejlepší prevence proti úbytku kolagenu

Pokud jste aktivní sběrači borůvek, trávíte v lese dlouhé hodiny a domů si nosíte plné sklenice, určitě v tom pokračujte. Nejenže jsou borůvky plné vitamínů, ale také obsahují antioxidanty zvané anthocyaniny. Jejich primárním úkolem je zbarvit borůvku do modrofialové barvy. Obsahují je také maliny, černá rýže nebo černá sója.

Tyto antioxidanty navíc pomáhají chránit pokožku před úbytkem kolagenu. Pokud budete pravidelně konzumovat borůvky, ideálně v syrovém stavu, například ve formě smoothie, získáte tak účinného pomocníka v prevenci proti ztrátě kolagenu a vaše pokožka bude déle vypadat mladě a zdravě. Blahodárné účinky borůvek jsou ovšem mnohem rozsáhlejší. V naší encyklopedii jsme pro vás připravili samostatný článek s názvem „Borůvky“, ve kterém najdete další zajímavé informace o tomto drobném ovoci.

Tip: Vyzkoušejte recept na borůvkovou smoothie bowl pro hladký start vašeho pracovního dne.

Brokolice, nejlepší zdroj vitamínu C

Brokolice je zelenina, které ne každý z nás přijde na chuť. Nicméně, tato na první pohled ne zrovna lákavá zelenina, je skvělým pomocníkem proti stárnutí. Je bohatá na vitamíny, antioxidanty a další minerály, které napomáhají nejen proti stárnutí pokožky. Ale i při dalších zdravotních problémech. Přečtěte si vše o brokolici a zjistěte, jaké zdravotní benefity s její konzumací získáte.

Brokolice je nejlepší zdroj vitamínu C, který zvyšuje produkci kolagenu. Proto se vyplatí zařadit ji do jídelníčku. Výhodou je, že se dá jíst i syrová, například jako příloha k hlavnímu jídlu.

Tip: Vyzkoušejte recept na rýžové nudle s čínskou brokolicí a dodejte svému tělu pořádnou dávku vitamínu C.

Zdroj: Pixabay.com

Špenát pro lesklé vlasy a hladkou pokožku

Pamatujete si Pepka námořníka? Ten věděl, proč jíst špenát. A pokud chcete dobít baterky a cítit se plni síly a energie, a navíc vypadat mladě, tato jednoletá zelenina vám s tím rozhodně pomůže. Obsahuje totiž kromě známého železa také vitamíny A, C, E a K.

Vitamín C zvyšuje produkci kolagenu, udržuje pokožku pevnou a hladkou
Vitamín A dodá vašim vlasům sílu a lesk
Vitamín K napomáhá snižovat záněty v těle

Tip: Připravte si na snídani špenátovo-borůvkové smoothie a rozjeďte svůj den plni síly, stejně jako Pepek námořník.

Červená paprika – prevence proti stárnutí

Červená paprika kromě vitamínu C obsahuje velmi silné antioxidanty – karotenoidy. Ty primárně, stejně jako u borůvek anthocyaniny, mají funkci zbarvování papriky do červené, oranžové či žluté barvy. Nicméně, sekundárně jsou velmi významné pro naši pokožku.

  • Chrání před spálením pokožky při opalování
  • Mají protizánětlivé účinky
  • Chrání pleť před předčasným stárnutím a vrásky

Tip: Červené papriky chutnají skvěle s hummusem. Stačí je nakrájet a namáčet v hummusu, ideální jako zdravá svačina.

Avokádo pro pružnou pokožku

A abychom nezůstávali jen na domácí půdě, doporučíme jako poslední tip také exotické ovoce avokádo. Pokud často konzumujete avokádo, pro svou pleť děláte maximum. Toto exotické ovoce dodává pokožce pružnost a zpomaluje proces stárnutí.

Obsahuje vitamíny K, C, E a A, vitamín B a draslík. Pokud zařadíte avokádo do svého jídelníčku, prospějete tím nejen pokožce, jeho zdravotní účinky jsou mnohem širší. Přečtěte si, co vše vám může avokádo nabídnout.

Tip: Vyzkoušejte recept na avokádový sandwich s hummusem a celozrnným žitným chlebem a dopřejte si zdravou svačinku nabitou vitamíny a minerály.

Zdroj: Zde

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama