Draslík je důležitým minerálem, který by našemu tělu neměl chybět. V článku „Draslík je klíčový pro správné fungování nervů i trávící soustavy“ najdete denní doporučenou dávku a jak se projevuje nedostatek či přebytek draslíku v těle. Dnes se podíváme na 7 top potravin, které jsou bohaté na draslík a přidáme také recepty a inspiraci do kuchyně.
Fazole
Fazole obsahují 1 393 mg draslíku na 100 g a recepty z nich jsou navíc chutné, pokud rádi zkoušíte nové chutě, pak vás určitě nezklamou.
Jednoduchý, chutný a zdravý recept jsou batáty s česnekovo-bazalkovým dipem a fazolemi, který vám zabere v kuchyni cca 30 min a chutná večeře nebo lehký oběd je na stole.
Špenát
Ve špenátu je obsaženo 839 mg draslíku. V kuchyni je navíc špenát multifunkční. Připravit si z něj můžete chutné a zdravé špenátové smoothie, nebo ho využít jako přílohu k hlavnímu jídlu, při pečení či do salátu.
Pokud chcete připravit zdravou svačinku do školy pro děti, pak můžete vyzkoušet špenátové taštičky z bramborového těsta, nebo k obědu bramborovou polévku se špenátem.
Preferujete výživné snídaně? Pak vyzkoušejte výbornou vaječinu z bílků se špenátem a brynzou.
Česnek
Přírodní antibiotikum česnek na našem výčtu nesmí chybět. Ve 100 g česneku je obsaženo 401 mg draslíku.
Z receptů můžeme doporučit českou klasiku – česnečku:
Budete potřebovat jen pár surovin – brambory, vodu, česnek, sůl, vejce.
- Vše dáte do vody vařit, česnek přidejte až těsně před koncem, osolte dle chuti a na konec, když jsou brambory měkké, přidejte rozšlehané vejce, nechte ještě 5 min povařit a česnečka je hotová.
- Česnekem není nutné šetřit, naopak. Já dávám 1 celou hlavu česneku a brambor cca 5-6 ks (podle velikosti) na asi 1,5 litru.
Nicméně, ideální je česnek konzumovat bez tepelného zpracování a použít ho například při přípravě salátů.
Brambory
V syrových bramborách je obsaženo 421 mg draslíku na 100 g brambor. Bramborových receptů je mnoho a chutě každého z nás jsou jiné, proto se podívejte do kategorie zdravé recepty, kde najdete spoustu chutných receptů z brambor.
Banány
Ve 100 g banánů je obsaženo 400 mg draslíku a pro jeho maximální využití je ideální konzumovat banány v syrovém stavu. Vyzkoušet můžete banánové smoothie nebo banánový cheesecake a dopřát si nejen porci draslíku, ale také chutnou svačinku či dobrý drink.
Hrozny
Zdravé hrozny, kdo by je neměl rád. Obsahují na 100 g 191 mg draslíku. Hrozny můžete využít do ovocných salátů. Obsahují až 80 % vody, a proto jsou vhodné i pro ženy, které se snaží zhubnout. Jadérka hroznů jsou také plná vitamínů, proto je doporučujeme z kuliček hroznového vína neodstraňovat.
Lískové a vlašské ořechy
V lískovém ořechu je obsaženo 680 mg draslíku. Kdo by to řekl do takového malého jadérka. Ve vlašském ořechu, který vypadá větší, je „jen“ 441 mg draslíku. Oba typy, které jsou v ČR běžně dostupné a na vesnicích se běžně pěstují, jsou skvělým zdrojem draslíku, opět ideálně v syrové podobě.
Z receptů jsme vybrali zelný salát s ředkvičkami, rajčaty, uzeným tofu a vlašskými ořechy, který je nadupaný vitamíny i minerály, příprava není náročná na čas a uvidíte, že zachutná celé rodině.
Další potraviny obsahující draslík
Ovšem draslík najdeme i v dalších potravinách. Zvolili jsme především rostlinnou stravu, ale i v mase je vysoký obsah draslíku. Hovězí maso, hovězí játra, kuřecí maso, avokádo, jogurty nebo červená řepa.