Jaké jsou základy krabičkové diety, to jsme si již řekli. Nyní se pojďme podívat, jak by měl vypadat jídelníček na celý den, které potraviny do něj zařadit a kterým se raději vyhnout. Také zjistíte poměr denních jídel, v kterém čase je vhodné zařadit spíše bílkoviny a kdy sacharidy do denního jídelníčku.
Krabičková dieta jídelníček
Denní jídelníček u krabičkové diety by měl být pestrý a s dostatečným obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Snídaně je základ. To říkaly už naše prababičky. A ani u krabičkové diety tomu není jinak. Snídaně, oběd a večeře tvoří nejvyšší poměr denního jídla. Pestrou snídani si dopřejte cca 30 min po probuzení a večeři 2 hodiny před spaním.
Ostatní jídla je potřeba rozvrhnout tak, abyste denně byli schopni dodržovat stejný čas. Intervaly mezi jídly by měly být max. 3 hodiny. V tabulce níže vidíte poměr denních jídel a potraviny, které by v jídelníčku neměly chybět.
Jídlo | Poměr denního příjmu | Potraviny |
Snídaně | 20% – 25% | Nízkotučné sýry, jogurty, vejce, celozrnné pečivo, šunka, müsli, zelenina, ovoce, oříšky, semínka, pomazánky |
Svačina | 10% – 15% | Nízkotučné mléčné výrobky, libová šunka, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina a saláty z nich |
Oběd | 30% | Ryby, kuřecí či krůtí maso, brambory 150 g, rýže 50 g, těstoviny + zeleninová příloha |
Svačina | 10% – 15% | Nízkotučné mléčné výrobky, libová šunka, tuňák, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina, proteinové tyčinky |
Večeře | 20% | Ryby, kuřecí či krůtí maso, zeleninové saláty, vejce, sýry |
Potraviny, které nejsou vhodné
Z výše uvedené tabulky je zřejmé, kterým potravinám se vyhýbat nemusíte. Nyní si pojďme říct, které potraviny do krabičkové diety není vhodné zařadit.
- Tučná masa
- Uzeniny (kromě libové šunky s vysokým obsahem masa)
- Smažené pokrmy ve vrstvě tuku
- Bílé pečivo
- Knedlíky
- Sladkosti a další dobroty, jako jsou např. brambůrky
- Slazené nápoje
- Fast foody
Důležité je vyhnout se potravinám s obsahem „éček“. Naopak byste se měli zaměřit na potraviny s nízkým glykemickým indexem a s vysokým obsahem vlákniny. Dále také na správné rozložení makroživin v jídelníčku, ideálně v tomto poměru:
- 25 % – 30 % tuků
- 25 % – 30 % bílkovin
- 50 % sacharidů
Sacharidy do jídelníčků zapojte především v první polovině dne a bílkoviny zařaďte spíše do druhé poloviny denního jídelníčku.