Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Krabičková dieta – jak by měl vypadat jídelníček na celý den

Fotografie: Krabičková dieta
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Jaké jsou základy krabičkové diety, to jsme si již řekli. Nyní se pojďme podívat, jak by měl vypadat jídelníček na celý den, které potraviny do něj zařadit a kterým se raději vyhnout. Také zjistíte poměr denních jídel, v kterém čase je vhodné zařadit spíše bílkoviny a kdy sacharidy do denního jídelníčku.

Krabičková dieta jídelníček

Denní jídelníček u krabičkové diety by měl být pestrý a s dostatečným obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Snídaně je základ. To říkaly už naše prababičky. A ani u krabičkové diety tomu není jinak. Snídaně, oběd a večeře tvoří nejvyšší poměr denního jídla. Pestrou snídani si dopřejte cca 30 min po probuzení a večeři 2 hodiny před spaním.

Ostatní jídla je potřeba rozvrhnout tak, abyste denně byli schopni dodržovat stejný čas. Intervaly mezi jídly by měly být max. 3 hodiny. V tabulce níže vidíte poměr denních jídel a potraviny, které by v jídelníčku neměly chybět.

Jídlo Poměr denního příjmu Potraviny
Snídaně 20% – 25% Nízkotučné sýry, jogurty, vejce, celozrnné pečivo, šunka, müsli, zelenina, ovoce, oříšky, semínka, pomazánky
Svačina 10% – 15% Nízkotučné mléčné výrobky, libová šunka, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina a saláty z nich
Oběd 30% Ryby, kuřecí či krůtí maso, brambory 150 g, rýže 50 g, těstoviny + zeleninová příloha
Svačina 10% – 15% Nízkotučné mléčné výrobky, libová šunka, tuňák, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina, proteinové tyčinky
Večeře 20% Ryby, kuřecí či krůtí maso, zeleninové saláty, vejce, sýry
Zdroj: Freepik.com

Potraviny, které nejsou vhodné

Z výše uvedené tabulky je zřejmé, kterým potravinám se vyhýbat nemusíte. Nyní si pojďme říct, které potraviny do krabičkové diety není vhodné zařadit.

  • Tučná masa
  • Uzeniny (kromě libové šunky s vysokým obsahem masa)
  • Smažené pokrmy ve vrstvě tuku
  • Bílé pečivo
  • Knedlíky
  • Sladkosti a další dobroty, jako jsou např. brambůrky
  • Slazené nápoje
  • Fast foody

Důležité je vyhnout se potravinám s obsahem „éček“. Naopak byste se měli zaměřit na potraviny s nízkým glykemickým indexem a s vysokým obsahem vlákniny. Dále také na správné rozložení makroživin v jídelníčku, ideálně v tomto poměru:

  • 25 % – 30 % tuků
  • 25 % – 30 % bílkovin
  • 50 % sacharidů

Sacharidy do jídelníčků zapojte především v první polovině dne a bílkoviny zařaďte spíše do druhé poloviny denního jídelníčku.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama