Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Kostní vývar vás postaví na nohy

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Hledáte ideální přírodní medicínu, která se může užívat téměř denně, nestojí majlant a má více účinků na zdraví? Pak si uvařte kostní vývar. Ale pozor, všechny níže uvedené pozitivní aspekty vám přinese jen kostní vývar správně připravený, o čemž také bude řeč.

Podle tradiční čínské medicíny kostní vývar tonizuje energii jinu a jangu

Pořádný kostní vývar je v mnoha domácnostech grunt a bylo tomu i před tisíci lety. Ostatně tradiční čínská medicína ví, že kostní vývar tonizuje energii jinu a jangu. Správně připravený kostní vývar pozitivně ovlivňuje trávící systém, posiluje imunitu, pomáhá budovat silnější opěrný systém člověka. Podle TČM kostní vývar tonizuje tlusté střevo, žaludek, játra i plíce. Pít ho můžete klidně každý den. Použít přitom můžete kosti drůbeže, hovězí nebo rybí kosti. Nejčastěji se využívají hovězí kosti, které obsahují spoustu cenných látek. Dalšími vitamíny můžete vývar obohatit přidáním zeleniny a bylinek. TČM kostní vývar při léčení využívá velmi často, protože prohřívá, revitalizuje a posiluje celý organismus. Je podáván nejen při nemoci, ale také ještě dlouho po nemoci. Je ideálním prostředkem pro načerpání síly pro ženy po porodu.

Co kostní vývar obsahuje?

  • Kolagen (Ten se z kostí uvolňuje dlouhým vařením nebo táhnutím, je důležitý pro zdravé kosti, klouby, chrupavky, zuby, šlachy a vazivové tkáně. Kolagen se přípravou vývaru štěpí na želatinu, která je pro člověka velmi dobře stravitelná. V teplém vývaru ji neuvidíte, ale po jeho vychladnutí ji na povrchu vývaru uvidíte v podobě rosolovité hmoty).
  • Minerály vápník, hořčík a fosfor.
  • Chondroitin a glukosamin sulfáty.
  • Zdravé tuky.
  • Vitamíny A, D, E a K.
  • Aminokyselinu glycin (je součástí kolagenových proteinů, snižuje oxidační stres, předchází zánětům).
  • Želatinu (ta z kolagenu vzniká v průběhu vaření).

Posílí klouby, vyživí kosti a další skvělé vlastnosti kostního vývaru

  • Kostní vývar vyživuje kosti, klouby a chrupavky.
  • Posiluje zuby, šlachy a tkáně.
  • Napomáhá růstu svalů.
  • Urychluje proces regenerace buněk.
  • Může být prevencí nádorového onemocnění.
  • Je prevencí osteoporózy a artritidy.
  • Díky obsažené želatině blahodárně účinkuje na střeva, kde chrání jejich sliznice.
  • Pomáhá při léčbě syndromu propustného střeva.
  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Zajišťuje správné fungování mozku (to díky souvislosti mezi zdravým střevním mikrobiomem a zdravě fungující nervovou soustavou a mozkem).
  • Zlepšuje soustředění a paměť.
  • Vyživuje a posiluje ledviny.
Zdroj: Freepik.com

Jak správně vývar připravit?

Aby vývar měl všechny výše popsané vlastnosti a účinek, musí být správně připravený. Kostní vývar by se měl vařit hodně dlouho. Slovo vařit však není přesné. Vývar by se měl táhnout. Intenzivní vaření, při kterém vývar bublá (správně by měl pouze mírně probublávat) ničí většinu cenných látek v něm obsažených.

Co se doby přípravy týče, liší se podle použitého zdroje tepla a typu kostí. Platí zde jednoduché pravidlo, čím větší kost, tím déle se musí vařit. Proto také platí, že zatímco rybí kosti se připravují nejkratší dobu, hovězí kosti vyžadují nejdelší čas na přípravu. Doba správně připraveného vývaru z hovězích kostí se klidně pohybuje od 16 hodin do 72 hodin. Vývar můžete v kuse táhnout klidně tři dny! Tradiční čínská medicína zná různé fígle, kterými vývar u vaření ještě zdokonalí. Jedná se například o přidání lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy do vývaru v průběhu jeho vaření, která napomůže extrahovat vápník z kostí. Co se výběru kostí týče, je nejlepší použít takové zdroje, které vám poskytnou kosti v bio kvalitě – tedy nezatížené použitými antibiotiky při chovu dobytka, drůbeže a ryb.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama