Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Kokosový olej a výčet jeho předností v oblasti zdraví i krásy

Fotografie: kokosový olej
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Kokosový olej a jeho benefity pro zdraví jsou lidské civilizaci známy již tisíce let. Hlavní složku kokosových ořechů představuje bílý, tuhý tuk, který se získává lisováním. Olej tuhne už při teplotách kolem 25 °C. Původem tohoto oleje jsou kokosové palmy a jejich plody, které rostou především v tropických oblastech Asie, Ameriky a Afriky. Jako potravu, ale i lék na nejrůznější neduhy, používají lidé kokosový olej již od pradávna. Pojďme se tedy podívat na ty nejznámější zdravotní benefity kokosového oleje.

Složení a vlastnosti kokosového oleje

Kokosový olej je jedinečný nejen svou schopností tuhnout při pokojových teplotách, ale také svým složením. Obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin, z nichž značná část patří mezi mastné kyseliny se středním řetězcem (MCT). Právě jejich vysoký podíl je mezi rostlinnými oleji skutečně ojedinělý.

Mezi hlavní složky kokosového oleje patří:

  • kyselina laurová (až 50 %)
  • kyselina myristová
  • kyselina palmitová
  • kyselina dekanová

Především kyselina laurová mu propůjčuje řadu unikátních vlastností: od schopnosti ničit bakterie a plísně přes pozitivní účinek na trávicí systém až po pomoc při hubnutí. Díky svému jedinečnému složení tak kokosový olej působí protizánětlivě, stimuluje trávení tuků, podporuje tvorbu kyseliny žaludeční, snižuje hladinu cholesterolu a má i další pozitivní účinky na zdraví. Je ovšem nutné podotknout, že jeho konzumace by se neměla přehánět.

Přínosy kokosového oleje

Kokosový tuk pomáhá hubnout a zlepšuje trávení

Kokosový olej je skvělý pomocník při hubnutí, protože podporuje spalování tuků a odbourávání tělesného tuku. Klíčovou roli zde hraje obsažená kyselina kaprinová, která aktivuje enzym lipázu a brání reabsorpci mastných kyselin trávicím traktem zpět do krve. Mastné kyseliny tak zůstávají v trávicím systému, kde mohou být využity jako energie, a nemohou se ukládat v tukové tkáni. To je ale pouze jeden z mnoha způsobů, jak kokosový olej podporuje trávení. Díky svým antibakteriálním vlastnostem usnadňuje odbourávání potravy, působí protizánětlivě a zlepšuje stav sliznice střeva. Pomáhá také lidem se syndromem dráždivého tračníku či žaludečními vředy.

MCT tuky z kokosu proti diabetu

Studie poukazují na potenciální pozitivní vliv kokosového oleje bohatého na mastné kyseliny se středním řetězcem (MCT) na prevenci i léčbu cukrovky. MCT tuky mohou zlepšit kontrolu hladiny krevního cukru a citlivost organismu na inzulín. Kloubní mechanismus tkví především v produkci tzv. ketonových těl při oxidaci MCT tuků. Ketoanaloga glukózy mohou nahrazovat část glukózy jako zdroj energie pro organismus, zejména pro mozkové buňky. Tím se snižuje zátěž na pankreatické beta buňky produkující inzulín. To vede ke zlepšení hladiny glukózy v krvi, snížení rezistence vůči inzulínu a celkově k lepší kontrole cukrovky. MCT tuky mohou proto pomoci jak diabetikům 2. typu snížit dávky inzulínu, tak lidem s prediabetem nebo metabolickým syndromem předcházet rozvoji cukrovky. Klíčovou roli tak hraje schopnost MCT tuků zvyšovat citlivost tkání na inzulín a stimulovat tvorbu ketonových těl, která mohou nahrazovat glukózu jako zdroj energie pro organismus. A právě kokosový olej je nejbohatším zdrojem této specifické formy mastných kyselin.

Zdroj: Freepik.com

Kokosové tonikum pro zdravou pokožku

Kokosový olej je skvělou volbou pro každodenní péči o pokožku. Díky absenci tranzitu či methylu rychle proniká do pokožky a zanechává jemnou vrstvu tuku na povrchu, čímž hydratuje, vyhlazuje a napomáhá udržet pružnost. Díky svým vlastnostem působí kladně na všechny typy pleti – od suché až po mastnou. Antibakteriální a antimykotické účinky kokosového oleje pomáhají udržovat pokožku čistou, bez nežádoucího mikrobiálního osídlení. V neposlední řadě kokosový olej obsahuje řadu antioxidantních látek, které chrání pokožku před volnými radikály. Antioxidanty v podobě vitamínů E a K redukují oxidační stres a pomáhají předcházet vzniku pigmentových skvrn. Pravidelné nanášení kokosového oleje na obličej i tělo tak působí hydratačně, antisepticky i antioxidantně. Umocňuje se přitom jeho čistě přírodní složení bez chemických aditiv, syntetických složek či prachových částic. Kokosový olej je tak vynikající volbou pro přírodní povrchovou péči a nutrient čistě z přírody.

Tip: A nejen v péči o pokožku vám kokosový olej udělá kvalitní službu, taktéž ho můžete přidat do domácích masek na vlasy a dopřát si dokonalou přírodní péči.

Antibakteriální zbraň proti mikrobům

Antibakteriální a antimykotické účinky jsou jednou z nejvýraznějších vlastností kokosového oleje. Laboratorní testy osvědčily, že je schopen ničit řadu bakterií, plísní a virů včetně těch nejodolnějších. Za tuto antimikrobiální aktivitu může zejména obsah kyseliny laurové, která tvoří většinu kokosového oleje. Buňky jsou schopny rozrušovat buněčné membrány bakterií a hub, čímž brání jejich růstu a množení. Díky těmto antimikrobiálním schopnostem může kokosový olej působit preventivně a podporovat imunitu při běžných infekcích dýchacích cest nebo zažívacího traktu. Pomáhá rovněž při léčbě revmatických onemocnění či povrchových mykóz.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama