Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Kefír a jeho blahodárné účinky na zdraví

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Kefír je fermentovaný výrobek, který lze jednoduše zakoupit v každém obchodě s potravinami. Jeho dostupnost je tak samozřejmá, že se lehce podceňuje jeho přínos na zdraví. Přitom právě kefír může být klíčovým bodem vašeho zdravějšího jídelníčku.

Víte, že si kefír můžete vyrobit i doma?

Kefír můžete koupit v každé samoobsluze. Jedná se o fermentovaný výrobek s řadou zdravotních benefitů. Vyrobit si ho můžete sami doma, a to tak, že přidáte kvasinkové kultury a prospěšné bakterie do mléka nebo vody. Na tradiční variantu kefíru je použito mléko – ať už kravské, kozí nebo ovčí. Veganská varianta se pak vyrábí z vody a ze speciálních kefírových zrn.

Klíčovou složkou pro domácí výrobu kefíru jsou kefírové kultury, které v mléce nebo ve vodě odvedou největší část potřebné práce. Neméně důležitý je proces fermentace, který vás může nadchnout, pokud doma a v kuchyni rádi experimentujete.

Jaké látky kefír obsahuje?

Ale zpátky k benefitům kefíru. Je totiž mnohem účelnější koupit si hotový kefír z regálu v obchodu a zařadit ho do jídelníčku, než se dlouze přemlouvat k jeho vlastní výrobě a nemít ho v jídelníčku vůbec. Domácí příprava kefíru totiž nemusí jít ruku v ruce s hektickým stylem vašeho života. Kefír byste měli pít hlavně kvůli širokému spektru obsažených cenných látek. Kromě probiotických živých kultur najdete v kefíru také biotin, kyselinu listovou a ostatní vitamíny skupiny B, vápník, fosfor, hořčík, selen, vitamín A, vitamín D nebo vitamín K2.

Co dělá z kefíru zázračný nápoj?

To, co dělá z kefíru zázračný nápoj, jsou ve skutečnosti probiotika. Samozřejmě, že kefír obsahuje i další cenné látky – vitamíny, minerály, peptidy a enzymy, ovšem probiotika jsou jeho alfou a omegou. V případě kefíru si probiotika můžeme představit jako až 40 druhů probiotických bakterií a kvasinek, které pomáhají vyrovnávat rovnováhu v naší střevní mikroflóře. Jednoduše řečeno se jedná o hodné kvasinky a bakterie bojující proti těm špatným, které v našich střevech při přemnožení způsobují neplechu.

Jak kefír účinkuje na zdraví?

Kefír zvyšuje odolnost našeho organismu, a to hlavně díky obsahu probiotik a jejich účinku na naše střeva. Říká se, že právě střeva skýtají až 80 % našeho imunitního systému. Pokud budou naše střeva v pohodě, bude náš organismus lépe odolávat všemu, co by mohlo jeho fungování narušit.

Zdravá střeva = polovina zdraví i lepší psychická pohoda

Víte, že kefír má účinek i na naši psychickou pohodu? Sice přímo neovlivňuje náš nervový systém, ale tato jeho schopnost úzce souvisí s blahodárným přínosem na střeva. A když je střevní mikroflóra v rovnováze, cítíme se mnohem lépe. Netrápí nás zažívání ani zácpa, která má na psychiku nemalý vliv.

Výhody kefíru:

  • Má příznivý vliv na funkci jater, sleziny a žlučníku.
  • Zlepšuje trávení.
  • Ulevuje od zácpy i průjmu.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Je vhodný při léčbě onemocnění tlustého střeva.
  • Působí protizánětlivě.
  • Posiluje srdeční oběh.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Snižuje množství cukru v krvi.
  • Působí antibakteriálně.
  • Eliminuje působení stresu na organismus.
  • Redukuje karcinogenní buňky a blokuje jejich vývoj.
  • Pročišťuje organismus.
  • Zmírňuje únavu.
  • Zvyšuje hustotu kostí.
  • Snižuje riziko osteoporózy.
  • Tlumí migrény.
  • Urychluje hojení.
  • Dobře působí na ekzémy i alergie.
Zdroj: Freepik.com

Co jste o kefíru možná nevěděli

Kefír není to samé, co mléko. A dát si ho mohou dokonce i ti, kteří trpí intolerancí na laktózu. Kefír u nich žádné podráždění nevyvolává. Naopak je lehce stravitelný a vhodný i pro redukční diety. Je výborným základem pro různá kefírová smoothie. Protože konzumace kefíru reguluje krevní cukr, je výborným doplněním jídelníčku pro cukrovkáře, kteří přesně tohle potřebují.

Kefírové smoothie s mangem a kurkumou

Může se stát, že vám kefír sám o sobě chutnat nebude. Ani pak nedoporučujeme na něj zanevřít. Ochutit ho můžete různým ovocem. Kefírové smoothie můžete vytvořit takřka ze všech druhů ovoce. Použít můžete například mražené mango.

Budete potřebovat:

  • 150 ml kefíru
  • 100 ml 100% ovocné šťávy (třeba pomeranč)
  • 100 až 150 gramů mraženého manga
  • půl lžíce medu
  • špetku kurkumy
  • pro zahřátí můžete přidat i zázvor

Všechny ingredience stačí smíchat dohromady ve smoothie makeru a máte povzbuzující nápoj jako vyšitý. Kromě smoothie můžete kefír v kuchyni použít na řadu způsobů – hlavně při pečení. Díky kefíru budou těsta mnohem vláčnější.

Tip: Vyzkoušejte kefírovou buchtu bez lepku a oslaďte si den zdravým mlsáním.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama