Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Kedlubna jako ideální parťák při hubnutí

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Když se řekne hubnutí, ne každého napadne dávat ho do spojitosti s kedlubnou. Přitom právě tato nenápadná košťálová zelenina vám s úbytkem hmotnosti může skvěle pomoci. Jakými vlastnostmi oplývá?

Jaké látky obsahuje kedlubna?

Ačkoliv vypadá kedlubna nudně, ukrývá v sobě více cenných látek než jiné (a třeba i atraktivnější) druhy zeleniny. Věděli jste, že jedna průměrně velká bulva kedlubny v sobě ukrývá denní dávku vitamínu C? Konzumovat lze listy i bulvu kedlubny. V této zelenině najdete rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K, minerály vápník, železo, draslík, selen, zinek, dále pak speciální látky zvané cholagoga, které podporují vylučování žluči. Výsadou kedlubny je její nízká kalorická hodnota. Právě ta (ale nejen ona) z ní dělá ideální zeleninu pro hubnutí.

Proč je vhodná právě při hubnutí?

Kedlubna má hned několik vlastností, které jdou ruku v ruce s hubnutím.

  • Má velmi málo kalorií. Ve 100 gramech najdete pouze 23 kcal, a proto s ní v jídelníčku nemusíte vůbec šetřit.
  • O kedlubně je známo, že je podobně jako třeba celer zdrojem záporných kalorií. To znamená, že trávením kedlubny tělo vydá více energie, než přijme. Tato domněnka je však pořád ještě v plenkách a vyžaduje další míru přezkoumání.
  • Kedlubna obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Díky tomu má schopnost dobře vás zasytit na delší dobu a podpořit správnou peristaltiku střev.
  • Kedlubna má neutrální chuť, a proto ji lze přidat takřka kamkoliv. Konzumovat ji můžete i syrovou jako rychlou svačinu.
  • Kedlubna je levná, a tudíž vám v tomto případě dieta nemusí lézt do peněz.

Jak kedlubnu upravit?

Kedlubnu lze jíst syrovou – má výbornou chuť a může být rychlou svačinkou. Můžete ji strouhat do salátů, přidávat do polévek. Řeč je přitom nejen o bulvě kedlubny, ale také o jejích listech. Kedlubnu lze samozřejmě i vařit. Díky své nevýrazné chuti kedlubna dobře zapadne do jakéhokoliv receptu.

Recepty s kedlubnou pro zdravé hubnutí

Jak už jsme zmínili, kedlubna si rozumí s téměř každou surovinou a vařit z tohoto druhu zeleniny bude radost. Na trzích ji seženete za pár korun, na zahrádce jednoduše vypěstujete. Nejspíš vám ji v sezóně daruje každý soused. Pokud si budete moci vybrat, volte raději menší a mladší kedlubny, které mají lepší chuť a jsou lépe stravitelné. Aby se při vaření kedlubny nevytratily všechny vitamíny, doporučují některé kuchařky vařit kedlubnu společně se slupkou (tam, kde je to možné) a loupat ji až bezprostředně před konzumací.

Zdroj: Freepik.com

Strouhaná kedlubna s tvarohem

Ti, kteří shazují svá kila, mohou nízkokalorickou kedlubnu úplně jednoduše smíchat s výživným a na bílkoviny bohatým tvarohem. Tak jednoduchá může příprava výživné svačinky být. Kedlubnu očistěte, zbavte ji tvrdé slupky a nahrubo nastrouhejte na struhadle. Smíchejte s vaničkou měkkého polotučného tvarohu, přidejte pepř a dle libosti také sůl. Komu to nevadí, může do salátu přimíchat také najemno nakrájené listy kedlubny. Takovýto salát můžete konzumovat například s plátkem žitného chleba.

Kedlubnová polévka

Aby váš dietní jídelníček zahrnoval také teplá jídla, uvařte si polévku, jejíž hlavní ingrediencí bude právě kedlubna. Použít můžete bulvu i listy, stejně jako další druhy zeleniny – mrkev, celer a kořen petržele. Kedlubnu i listy očistěte a nakrájejte na kostičky. To samé udělejte také s ostatní zeleninou. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte zeleninu a chvíli restujte. Poté zalijte vodou, dochuťte oblíbeným kořením a přiveďte k varu. Polévku můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. V případě hubnutí polévku nezahušťujte, pouze do ní rozmíchejte dvě celá vejce. Přejděte na recept na kedlubnovou polévku a dejte se do vaření třeba hned.

Jaké další zdravotní benefity má kedlubna?

  • díky obsaženým vitamínům posiluje imunitní systém
  • její pravidelná konzumace podporuje kardiovaskulární zdraví
  • působí jako antioxidant
  • může být prevencí rakoviny

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama