Není kakao jako kakao. Pokud si oblíbený horký nápoj vyrobíte z původního hořkého kakaového prášku (je možné ho přírodně dosladit třeba medem nebo stévií), nebudete litovat. Kakao totiž příznivě ovlivňuje zdraví, hubnutí i náladu.
Kakao a zdraví
Kakaovník má svůj původ v Amazonii. Nápoj vytvořený z kakaových bobů si oblíbili už Aztékové a Mayové, kteří věřili, že je právě tento nápoj oblíbeným nápojem jejich bohů. Nejenže jim chutnal, ale také uměl povzbudit, osvěžit a působil jako afrodiziakum. To koneckonců kakaové boby umí dodnes. Na svou slávu v Evropě si však musely počkat do poloviny 17. století. Až do 19. století pak kakaové boby čekaly na své využití v cukrovinkářském průmyslu. Ale pokud budete chtít čerpat z cenných látek kakaa, rozloučit se budete muset s myšlenkou, že vám na snídani stačí obyčejný slazený kakaový nápoj. Pracovat budete muset s hořkou chutí a na okolí velmi citlivým kakaovým práškem (rychle přejímá vlhkost i pachy z okolí).
V kakau najdete:
- cenné flavonoidy (fungují jako antioxidant)
- polyfenoly (látky, které jsou prevencí kardiovaskulárního onemocnění)
- omega 6 mastné kyseliny
- minerály hořčík, draslík, železo, vápník, měď
- vitamín C
- nerozpustnou vlákninu
- velmi cenné látky epicatechin, theobromin, fynyletylamin a tryptofan
O kakau je známo, že:
- snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi
- podporuje imunitní systém
- snižuje vysoký krevní tlak
- podporuje činnost ledvin
- chrání srdce
- pomáhá při nachlazení a kašli
- příznivě ovlivňuje léčbu astmatu
- mírní migrénu
- působí protizánětlivě
- odkyseluje
- podporuje činnost mozku
- uklidňuje
- může být prevencí zubního kazu (zmírňuje kyselé prostředí v dutině ústní, které vede k rozvoji zubního kazu a zánětu)
V tomto odstavci se krátce vraťme k látce zvané epicatechin. Je to antioxidační látka obsažená jak v kakau, tak ve velkém množství také v zeleném čaji, která dokáže bojovat s civilizačními nemocemi.
Jak vám právě kakao pomůže zhubnout?
Kromě zdraví je kakao velmi často spojováno s hubnutím. Nemůže za to jedna konkrétní látka, ale komplexnost všech obsažených látek, které mají snižovat chuť na sladké a oddalovat pocity hladu. Kromě toho za hubnoucím efektem kakaa stojí i jeho povzbuzující účinky, které vám mohou pomoct při únavě, respektive vás mohou nakopnout třeba ke cvičení.
Kakao a jeho vliv na dobrou náladu
Kakao byste do svého pravidelného jídelníčku měli zařadit nejen proto, že je celkově zdravé, ale hlavně kvůli obsahu látek theobromin, fenyletylamin a tryptofan. Kromě kakaa najdete látku zvanou theobromin také v čaji nebo kávě a ve všech zmíněných nápojích působí velmi povzbudivě. Díky jeho vlivu na adenosinové receptory (mají vliv na pocítění únavy a ospalosti) dokáže oddálit únavu a ospalost. Funguje podobně jako kofein, ale s menšími rozdíly. Příznivě ovlivňuje relaxaci cév a svalů.
Fenyletylamin obsažený v kakau působí proti depresím a úzkostem. Jedná se o jeden z hormonů, který tělo produkuje například při zamilovanosti (společně s dopaminem a oxytocinem). Tato látka způsobuje pocity euforie a má omamné schopnosti, tudíž může zmírňovat úzkost.
Tryptofan je další látka obsažená v kakau, která má spolu s ostatními látkami na svědomí dobrou náladu. Konkrétně se jedná o aminokyselinu, která umí zlepšit náladu a zmírnit stres. Právě tuto aminokyselinu si tělo samo nevytváří, a proto je důležité ji do těla doplnit skrze potravu. Tato kyselina se mimo jiné účastní na produkci hormonu štěstí nebo na produkci melatoninu. Také má příznivý vliv na imunitu nebo na tvorbu mateřského mléka.
Jak je tedy vidět, tak od dobré nálady vás dělí pouze hrnek poctivého (toho hořkého) kakaa!