Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

K čemu naše tělo potřebuje vitamín K a které potraviny ho obsahují nejvíce?

Fotografie: Druhy sýrů
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vitamin K má pro naše tělo zásadní funkci. Je zodpovědný za srážlivost krve, dohlíží na správnou činnost jater a pomáhá vstřebávat vápník. Jeho nedostatek, ale i přebytek může vést k vážným zdravotním problémům. Doplňovat vitamín K můžeme buď v doplňcích stravy, nebo přirozeně potravinami, které ho obsahují. Připravili jsme pro vás přehled potravin s vysokým obsahem vitamínu K, které by na vašem jídelníčku neměly chybět.

Nedostatek vitamínu K

Nedostatek vitamínu K je spíše ojedinělý.

Projevy:

  • zvýšenou krvácivost,
  • tvoření modřin,
  • oslabení kostí
  • u žen může vyvolat velmi silnou menstruaci či zvýšit riziko vzniku srdečních chorob

Proto nejsnadnější cestou, jak vitamín K doplňovat, jsou potraviny – ovoce, zelenina i mléčné výrobky, které ho obsahují nejvíce.

Potraviny s obsahem vitamínu K a doporučená denní dávka

V potravinách se vyskytuje vitamín K1 (fylochinon). Jedná se o nejběžnější formu vitamínu K a nachází se především v potravinách rostlinného původu. Naopak vitamín K2 (menachinon) obsahují hlavně potraviny živočišného původu.

Denní doporučená dávka vitamínu K by měla být 120 mikrogramů.

Pojďme se podívat na jednotlivé potraviny, které vitamín K1 a K2 obsahují.

Zdroj: Freepik.com

30 potravin obsahující vitamín K

Potravina Mikrogramy Denní dávka v %
100 g – Kapusta 817 681 %
100 g – Brukev sítinovitá (vařená) 593 494 %
100 g – Mangold 830 692 %
100 g – Kapustové listy 407 339 %
100 g – Špenát 483 402 %
100 g – Brokolice vařená 141 118 %
100 g – Růžičková kapusta vařená 140 117 %
100 g – Hovězí játra 106 88 %
100 g – Vepřové kotlety 69 57 %
100 g – Kuře 60 50 %
100 g – Pasta z husích jater 369 308 %
100 g – Zelené fazole vařené 48 40 %
100 g – Sušené švestky 60 50 %
100 g – Kiwi  (cca 2 ks) 40 34 %
100 g – Tvrdé sýry 87 72 %
100 g – Avokádo 21 18 %
100 g – Zelený hrášek vařený 26 22 %
100 g – Měkké sýry 59 49 %
100 g – Petržel 1640 1367 %
100 g – Zelí vařené 109 91 %
100 g – Hovězí maso 9,4 8 %
100 g – Kachní prsa 5,5 5 %
100 g – Hovězí ledviny 5,7 5 %
100 g – Sýr Edam 49 41 %
100 g – Modrý sýr 36 30 %
100 g – Vaječný žloutek 34 29 %
100 g – Cheddar 13 11 %
Plnotučné mléko 1,3 1 %
100 g – Máslo 21 18 %
100 g – Smetana 9 8 %

Nejvíce vitamínu K obsahuje tmavá listová zelenina. Pokud chcete získat z potravin maximum, pak například zeleninu jezte s trochou tuku. Vitamíny skupiny K jsou rozpustné v tucích, a pokud přidáte tuk k samotné zelenině, tělo ho lépe vstřebá. Zeleninové saláty můžete například pokapat trochou olivového oleje nebo si namazat chleba s máslem.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama