Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

K čemu je dobrý vitamín F (kyselina linolová) – účinky, zdroje

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vitamín F by v našem jídelníčku rozhodně neměl chybět, a to ani v případě, že vám jeho označení možná nic neříká. Nepatří totiž k běžnému výčtu vitamínů. Jeho role v našem organismu je však nepostradatelná, a protože si ho tělo neumí samo vyrobit, jeho doplňování je potřeba si ohlídat.

Co je vitamín F?

O vitamínu F jste možná neslyšeli proto, že není sám o sobě vitamínem, jako spíše esenciálním tukem, který spadá pod omega-6 mastné kyseliny. Jedná se o kyselinu linolovou, respektive o její kombinaci s kyselinou linoleovou a arachidonovou. Tělo si vitamín F nedokáže samo vyrobit. Protože je však klíčový pro správnou funkci tělesných buněk, je potřeba ho mít neustále na talíři v rozumné míře, protože stejně jako jeho nedostatek, tak ani předávkování tímto vitamínem není dobré. O tom ale později.

Jaké jsou jeho účinky na zdraví?

Vitamín F je vitamín rozpustný v tucích a tělo si ho neumí samo vyrobit. Proto je klíčové jeho doplňování prostřednictvím stravy bohaté na jeho obsah.

Pokud je tento vitamín užíván v rozumné míře, má na zdraví pozitivní vliv:

  • příznivě ovlivňuje buněčné membrány (má vliv na jejich tvorbu, funkci i regeneraci)
  • zlepšuje stav kůže, vlasů i nehtů
  • má skvělé omlazující účinky
  • pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, a tím přispívá ke zdraví srdce
  • zabraňuje kornatění tepen
  • posiluje imunitu
  • ovlivňuje srážení krve
  • může být prevencí vysokého krevního tlaku
  • je pomocníkem při hubnutí i díky tomu, že zabraňuje přesunu tuku do buněk, ten je místo toho přesunut do svalů, kde je v případě dostatečného pohybu úspěšně spálen
  • také hubnutí pomáhá tím, že mírní pocit hladu a brání odbourávání svalové hmoty
  • má protirakovinové účinky
  • urychluje metabolismus

Vitamín F jako vitamín kůže

Vitamín F, který je rozpustný v tucích, nese také označení „vitamín kůže“. Podporuje integritu kůže, zlepšuje její strukturu, podporuje hydrataci, pružnost a působí proti stárnutí. I proto je vitamín F častou součástí kosmetických přípravků na pleť. Kůži napomáhá příjem tohoto vitamínu prostřednictvím stravy i vnější aplikace přírodních kosmetických přípravků s jeho obsahem.

Co je zdrojem kyseliny linolové?

Vitamín F najdete v rostlinných olejích a semínkách. Část názvu kyseliny linolové pochází z řeckého slova „linon“, které znamená len. Právě len a lněný olej patří mezi nejčastější rostlinné zdroje vitamínu F. Vitamín najdete také v avokádu, oříšcích (především v mandlích a vlašských ořeších), sóje nebo v listové zelenině. Tento vitamín však najdete také v živočišných zdrojích – obsahují ho mořští živočichové a ryby.

Zdroj: Freepik.com


Tip:
Vyzkoušejte našich 10 receptů s avokádem a dodejte tělu vitamín F přirozenou cestou.

Jak se může projevit nedostatek vitamínu F?

Nedostatek vitamínu F se může projevovat:

  • bolestí hlavy
  • kožními problémy (například akné, větší suchost pokožky, nízká elasticita)
  • zhoršenou kvalitou vlasů i nehtů
  • poruchami metabolismu
  • nižším tlakem
  • nadváhou

Co by způsobilo případné předávkování tímto vitamínem?

Příjem vitamínu F musí být vyvážený, protože stejně jako jeho nedostatek, tak i jeho nadbytek může organismu škodit. Při vyšším příjmu vitamínu F hrozí hromadění tuku v těle. Tady je potřebné si uvědomit i fakt, že kyselina linolová patří do skupiny omega-6 mastných kyselin a ty na rozdíl od omega-3 kyselin působí prozánětlivě. Jejich příjem je potřeba vyvážit, a to s příjmem omega-3 kyselin v poměru 3:1 (někde se uvádí 5:1 a jiné poměry) ve prospěch omega 3 mastných kyselin.

Vitamín F (kyselina linolová) je nepostradatelnou součástí pestrého a vyváženého jídelníčku. V kombinaci s jinými vitamíny a pohybem může přispět k vaší větší kondici, rovnováze, zkrátka k vašemu zdravějšímu já.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama