Jedním z témat, která jsou neustále diskutovaná ve spojení se zdravou stravou, jsou tuky a jejich dopad na zdraví. Nějakou dobu se všeobecně tuk považoval za zlo z řady těch největších, ale moderní studie a znalosti v oblasti medicíny a sportovního stravování dokazují pravý opak.
Příjem tuku jako živiny je pro nás nejen prospěšný, ale dokonce naprosto nepostradatelný! Ovšem není tuk jako tuk, a hlavně předtím je potřeba mít se na pozoru.
Nezdravé tuky číhají v prefabrikátech
V rámci článku si uděláme velice krátkou odbočku směrem do vysokoškolské chemie. Tuky neboli lipidy se mohou neustále obohacovat. K části jejich chemického vzorce se za chemických vazeb přidávají další a další částečky. Čím složitější tuk je, tím obtížnější je energeticky i teplotně jeho metabolismus. Metabolismus v tomto případě znamená trávení.
A přesně to se děje v prefabrikovaných výrobcích, které denně potkáváme na obchodních pultech. Při pohledu na složení můžeme veškeré tyto nezdravé tuky poznat pod názvem „trans-mastné nasycené kyseliny“.
Jedná se o tuk, který byl chemicky upravovaný do co nejsložitějšího řetězce. Ptáte se na důvod? Dobra trvanlivosti. Díky složitému řetězci se tuk obtížně kazí a vydrží dostatečně dlouho čerstvý, ovšem po jeho vpravení do těla se s ním stejně obtížně a pomalu vypořádá i naše zažívání.
Tip: Přečtěte si v jakých potravinách najdete přírodní sacharidy
Rostlinné tuky a které jsou zdravé
Rostlinné tuky si rovnou převedeme do trochu kuchařských hodnot a představíme si čtveřici, se kterou máme čest potkávat se dnes a denně. Pohovoříme o slunečnicovém, řepkovém, olivovém a palmovém oleji.
Palmový olej
Palmový olej bude první a velice krátkou položkou. Zkrátka se mu pokuste vyhýbat. Najdete ho v levných a nekvalitních výrobcích a mnohem víc než pro planetu, je spíše zhoubou pro zažívání. Jeho trávení je dlouhé, náročné, a navíc uvolňuje látky usazující se v cévách.
Slunečnicový a řepkový olej
Pokud se připravujeme na tepelnou úpravu, tak je tou nejlepší volbou jeden z dvojice slunečnicového a řepkového oleje. Při porovnání těchto dvou olejů z testů dokonce vyšel mnohem lépe ten řepkový.
Oproti svým konkurentům totiž prokazuje mnohem menší procentu spalování a tvorby nezdravých látek během ohřevu a tepelné úpravy. Ostatní oleje nejsou nebezpečné ani komplikované pro organismus, ale řepkový v případě tepelné úpravy bez nadsázky může ulehčit spoustu práce vašemu zažívání.
Olivový olej
Poslední zmíněný olej bude olivový. Můžete jej použít i na vaření, ale ve výsledcích je opět krapet za lepším řepkovým olejem. Kde ale olivový olej nemá konkurenci? Ve studené kuchyni. Jako přísada do dresingů a salátů působí nejen harmonicky díky svému úžasnému aromatu, ale rovněž nabízí spektrum vitamínů a výhod pro zažívání.