Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Jitrocel: léčivka, která zbaví kašle a zánětu průdušek, vyčistí krev i vyhladí pokožku

Fotografie: Jitrocel
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Nenápadný na louce, nežádoucí v trávníku, ale s neskutečným potenciálem při léčbě různorodých neduhů. Řeč je o jitroceli, ze kterého lze připravit léčivý odvar, užívá se na obklady, ale také v kuchyni namísto špenátu k bramborům nebo do těstovin se smetanou. Jeho široké využití znali už ve starověku, kdy se používal pro hojení ran, ve středověku byl šancí na přežití pro rytíře, kteří utržili sečnou ránu ve válce či při soubojích. S jakými neduhy si jitrocel poradí a jak ho používat?

Léčivé vlastnosti opomíjené rostliny

V tuzemsku jsou nejčastějšími druhy jitrocel větší (Plantago major) a jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), který má o poznání více léčivých látek, proto se v lidovém léčitelství používá více tento druh. Obsahuje vitamíny C a B, třísloviny, slizové látky, xantofyl, fenolové kyseliny, enzymy invertin a emulsin, kyselinu křemičitou, benzoovou, salicylovou, ferulovou nebo draselné soli. Je ceněný pro glykosid aukubin, který je silným antitoxinem a vyniká antibiotickými a protizánětlivými účinky. V lidovém léčitelství se používají listy v době před rozkvětem, mohou se sušit do zásoby na zimu. Kromě toho se z listů připravuje med nebo sirup. Léčivé účinky mají také semena nebo kořen.

Lék života pro Indiány i první pomoc ve středověku

Jitrocel znali už ve starověku, protože se používal pro své antibakteriální, adstringentní, protizánětlivé nebo antiseptické účinky. Byl využíván také Indiány, kteří ho považovali za všelék užívaný na trávicí obtíže včetně průjmu, ale i jako protijed při hadím uštknutí, na bodnutí hmyzem nebo proti parazitům. Ve středověku se využívalo jeho schopností hojit vředy, hnisavé řezné nebo sečné rány, při gastritidě a pro zastavení krvácení.

Naše babičky naopak nedaly na jitrocel dopustit při kašli nebo bronchitidě, horečce nebo při revmatismu. S jakými dalšími neduhy si poradí?

Zázrak na kašel i astma, úleva při hemoroidech a jak na jitrocelový sirup

Jitrocel se používá při celé škále neduhů. Jitrocelový sirup se doporučuje pro děti i dospělé trpící na kašel, záněty průdušek nebo astma. Odvar z listů je účinný při horečce, zánětech močového měchýře, při trávicích obtížích nebo pro vyčištění krve od toxinů. Naopak odvar z kořene se užívá jako protijed při hadím uštknutí, na úplavici, při průjmu nebo při léčbě vředů. Jitrocel pomáhá harmonizovat hladinu cukru v krvi a snižovat vysoký krevní tlak. Listy se mohou aplikovat také přímo na kůži, stačí je mírně zahřát a použít při bodnutí hmyzem, na řezné rány, pro rychlejší hojení jizev nebo pro léčbu hemoroidů. Listy najdou využití také v kosmetice v pleťových maskách pro vyhlazení vrásek i zbavení akné. Semena lze používat namísto indického psyllia, pro tyto účely je vhodnější sbírat semínka z jitrocele většího.

Zdroj: Freepik.com

Namísto špenátu i do salátu

Listy jitrocele najdou uplatnění v kuchyni. Čerstvé se krájí nadrobno a přidávají se do čerstvého zeleninového salátu. Jitrocelové listy se mohou použít namísto špenátu klasicky na cibuli a s česnekem. Čerstvě nasekané listy ozvláštní polévky, karbanátky, sekanou i různé bramborové nebo zeleninové placky. Připravit si lze také jitrocelovou polévku.

Jitrocelová polévka s jogurtem

Jitrocelová polévka s jogurtem je snadná na přípravu a hodí se k jakékoliv příležitosti. Vyzkoušejte recept na jitrocelovou polévku z naší kuchyně.

Ingredience:

  • Lístky jitrocele
  • 1 cibule
  • Bílý farmářský jogurt
  • Máslo na osmahnutí
  • Zeleninový vývar
  • Česnek
  • Čerstvě natrhaná petrželka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Nasbírejte několik hrstí jarních listů jitrocele.
  • Cibulku nakrájejte najemno a osmahněte na másle, přidejte nadrobno nakrájené listy.
  • Nechte orestovat, poté zalijte zeleninovým vývarem.
  • Můžete přidat prolisovaný česnek a provařit.
  • Dochuťte solí a pepřem, na závěr můžete zlehka promixovat a podávat s bílým farmářským jogurtem, dochutit čerstvě nasekanou petrželkou a před podáváním posypat osmahnutými krutony nebo podávat s opečenou bagetkou.

Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama