Jin a jang patří do základního konceptu tradiční čínské medicíny, jejímž cílem je životní rovnováha. Ta může být právě na podzim narušena, když jangová energie pozvolna přechází do jinové.
Přechod z léta do podzimu je častým původcem nerovnováhy
Jak jistě dobře víte, jin a jang jsou dva protiklady v tradiční čínské medicíně, které však jeden bez druhého nemohou existovat. Při pohledu na aktuální podzim je nutno zmínit, že zatímco na jaře a v létě převládala energie jangu (symbolizuje element ohně, den, světlo, tvrdost, extroverzi a pohyb směrem ven, hřejivost), na podzim se tato energie překlápí do jinu (tento protipól symbolizuje element vody, tmu, noc, introverzi, klid a pohyb směrem dovnitř, chlad). A právě tento přechod může způsobit výkyv jinak nastolené rovnováhy více než kdy jindy. Je potřeba rovnováhu mezi jinem a jangem udržovat trvale, nejen na podzim. Právě podzim je stejně jako přechod ze zimy do jara „rizikový“. Zjednodušeně je to časté období chřipek, nachlazení a narůstajících úzkostí.
Vydařené babí léto může nastupující nerovnováhu mírnit
Není lehké vyrovnat se s větší tmou, chladem a nástupem nových povinností. I proto podzim bývá obdobím, ve kterém zaznamenáte chmurnou náladu nebo úzkost. Ne nadarmo spojuje tradiční čínská medicína podzim a listopad s plícemi a k nim přiřazuje emoci smutek. Když jsou plíce v rovnováze, jsou spojovány s otevřenou myslí, radostí, pozitivním vnímáním a schopností relaxovat. Ale když se dostanou do nerovnováhy, nastupují právě pocity odcizení, zmaru, smutku. V případě, že je příznivý podzim, který přechod do studenějších dní vyrovná teplým babím létem, je to pro náš organismus samozřejmě výhodnější. Už z toho důvodu, že změna probíhá pozvolně a my máme více času se chladným dnům lépe přizpůsobit.
S čím tradiční čínská medicína spojuje podzim?
Pro tradiční čínskou medicínu je podstatné každé roční období, kterému přiřazuje různé asociace, a které společně s ostatními ročními obdobími tvoří harmonický koloběh života. Podzim si tradiční čínská medicína spojuje se změnou a přechodem. Jangová letní energie pomalu slábne a překlápí se do jinové, která naplno eskaluje v zimě. Podzim dále dává do souvislosti s prvkem kovu, kyselou a mírně pálivou chutí. Podle tradiční čínské medicíny je podzim ideální dobou na úklid kolem sebe a hlavně ve svém nitru. Pro lepší pohodu je potřeba věci, které nám nepřinášejí nic dobrého, odložit, vyhodit či darovat. V případě lidí je pak úlevné nechat je jít a nelpět na jejich společnosti.
Co konkrétního lze pro podzimní rovnováhu udělat?
Abychom nemluvili pouze obecně, zde jsou konkrétní kroky:
- na podzim je potřeba dodat plícím tekutiny po parném létě a také proto, že je právě v tomto období ohrožuje suchost
- do svého jídelníčku zařaďte pálivou chuť, která organismus zahřívá a také zamezuje množení bakterií v těle
- vyhněte se chladným potravinám
- kromě pálivé chuti zařaďte do jídelníčku také kyselou, obě totiž stahují póry, čímž bojují proti prochladnutí organismu
- z psychického hlediska pomůže lepší organizace věcí, zvýšená relaxace a zaměření pohledu do svého nitra
- provádějte dechová cvičení
- dostatečně se hýbejte a buďte na čerstvém vzduchu
- omezte stres a nároky na výkon
Posilujte svou psychickou pohodu
Zejména na podzim se chmury budou pokoušet u lidí, kteří mají jinak radostnou povahu a jsou emočně odolnější. Proto zakročte hned na začátku. Dopřejte si aktivity, které vám udělají psychicky dobře. Ať už je to procházka a pobyt na čerstvém vzduchu, návštěva solné jeskyně nebo delší spánek, všechno se počítá. Pokud je to možné, uberte z vašeho rychlého tempa a respektujte zpomalující tempo přírody na podzim a v zimě, které je pod naprostou nadvládou jinové energie.
Nápoje a potraviny vhodné pro nastolení podzimní rovnováhy
Na podzim je potřeba pozměnit i způsob úpravy pokrmů. Od studené úpravy přecházíme spíše k pomalému vaření a dušení. Oblíbeným jídlem na podzim jsou podle tradiční čínské medicíny polévky. Ty zasytí, zahřejí a dodají potřebné tekutiny.
Mezi nápoje a potraviny, které pomohou nastolit rovnováhu mezi jinem a jangem, mimo jiné patří:
- šípkový čaj plný vitamínu C
- kysané zelí a jiná kvašená zelenina
- ovesné a rýžové teplé kaše, které po ránu zahřejí a zasytí
- z koření je to kari, zázvor, skořice nebo fenykl
- ze zeleniny je pak vhodný květák, křen, pórek, cibule, celer nebo bílá ředkev
- jablka
- lněná semínka
- česnek