Je rybí tuk opravdu takovým pokladem, nebo nás jen vodí za nos?

Pamatujete na své dětství, kdy možná i vám babička nebo maminka každý den nutili lžíci rybího tuku? Možná jste to jako malé děti nesnášely, protože co si budeme povídat: rybí tuk rozhodně není žádná mňamka, nemluvě o tom, že opravdu nevábně voní.

Nicméně lidstvo je už několik let skálopevně přesvědčeno o tom, že rybí tuk je vlastně takový malý zázrak, kterým bychom měli dopovat sebe i své děti, pakliže chceme být zdravější.

Je to ale opravdu pravda?!

Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny

Jestli se (ne)oblíbenému rybímu tuku něco musí nechat (a to i přes pochyby, jestli je skutečně přínosný pro zdraví či nikoli) je jeho vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. O těch se poslední dobou mluví poměrně často a jak je známo, pro tělo jsou přínosem.

Vzhledem k tomu, že si ale omega-3 mastní kyseliny naše tělo není schopno vyrobit samo, musíme ho přijímat z potravin – jsou totiž prospěšné pro oběhový i centrální nervový systém, mají pozitivní vliv na snížení srážlivosti krve a jsou jim připočítávány i protizánětlivé účinky.

Co dalšího najdeme v rybím tuku?

Kromě výše zmíněných omega-3 mastných kyselin v rybím tuku najdete vitamín D neboli vitamín slunce. Ten je pro nás důležitý především z hlediska zdravých kostí a zároveň pro správné fungování imunitního systému. Vitamín D dále snižuje riziko vzniku nádorů, upravuje hladinu krevního tlaku. Opomenout nesmíme ani vitamín A, který je přínosem pro zrak.

Přínosy rybího tuku pro naše zdraví

Určitě vás zajímají konkrétní případy, kterými lze potvrdit nebo naopak vyvrátit, že rybí tuk pozitivně působí na naše zdraví. Jak a v čem nám tedy rybí tuk pomáhá?

  • podporuje zdraví očí
  • zlepšuje celkový stav kůže
  • má podíl na snižování zánětlivých procesů v těle
  • pozitivně působí na léčbu astmatu a alergií
  • má zásluhy při redukci hmotnosti
  • podporuje správnou činnost mozku
  • snižuje dopady depresí
  • podporuje dobrou paměť
  • u starších lidí mírní poruchy nepozornosti
  • snižuje hladinu TAG

Kvalita ryb ovlivňuje kvalitu rybího tuku

Není tuk jako tuk. Rabí tuk se získává z různých druhů ryb, přičemž byste ale měli vědět, že ryby nejsou schopné tolikrát zmiňované a dle lékařů tolik prospěšné omega-3 mastné kyseliny produkovat samy. Naopak jej získávají ze své potravy – tou může být plankton, mořské řasy nebo také jiné ryby.

Zde si ale dovolíme upozornit na jednu zajímavost: nejvíce prospěšných látek v sobě obsahují dravé ryby, z čehož by někteří mohli usoudit, že je tedy nejlepší konzumovat je ve velkém množství.

Pravda je ale někde úplně jinde: nadměrná konzumace dravých ryb v domnění, že tím děláte to nejlepší pro vaše zdraví, naopak může způsobit, že se vaše tělo zanese škodlivými toxiny právě z menších ryb, kterými se ty dravé živí. Z toho důvodu se jejich konzumace ve velké míře nedoporučuje.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku