Je chléb zdravý? Jaké vitamíny a minerály obsahuje a který chléb jich obsahuje nejvíce? Chleba je základní složkou naší stravy. V obchodech najdete spoustu druhů a zbývá otázka, který si vybrat a zda se z pohledu nutričních hodnot jedná o zdravý chléb? Na výběr je žitný chléb, kváskový chléb, pita chleba, toustový chléb nebo celozrnný. Čert aby se v tom vyznal. Můžete volit podle toho, na co jste zvyklí či podle chuti. Pokud držíte dietu, pak je dobré se určitému typu chleba vyhnout. Kterému? A jaký chléb je nejzdravější z pohledu nutričních hodnot?
Něco málo o historii chleba
Historie vzniku chleba v takové podobě, v jaké ho známe dnes, je velmi zajímavá. Chleba kvašený, jak ho známe, vznikl pře 6000 lety pravděpodobně ve starověkém Egyptě. Než ovšem Egypťané přišli na to, jak nechat chléb vykvasit, uběhlo poměrně dost času. Prvním předchůdcem chleba byly nekvašené placky, které už podle názvu připomínaly spíše než chleba klasické placky.
Vznik kvašeného chleba byl spíše náhoda, než že by nad tím Egypťané nějak více přemýšleli a štěstí jim šlo naproti. Jednoho dne zapomněli, že nechali těsto na placky na sluníčku, a když si na to vzpomněli, našli těsto vykvašené. Dali ho upéct a chleba byl na světě. A tím se tedy dostáváme ke kváskovému chlebu, který se stal průkopníkem ve světě pečení chleba a skládal se pouze z mouky, vody, soli a kmínu. Až po nějaké době se kvásek nahradil droždím a pekařské řemeslo začalo získávat na popularitě.
Kváskový, celozrnný nebo žitný? Jaký chleba je nejzdravější?
Každý chléb má něco do sebe, ale jako nejzdravější chléb se označuje chléb celozrnný. Ať už sáhnete po jakémkoliv, měli byste vědět, že každý obsahuje vitamíny, které bychom neměli našemu tělu ubírat. Tudíž za zdravý chléb můžeme označit všechny, které obsahují cenné vitamíny a minerály.
Chléb obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů: B1, B3, kyselinu listovou – tyto vitamíny jsou důležité pro udržení zdravé pokožky, očí, nehtů a kyselina listová je velmi důležitá pro těhotné ženy a zdravý vývoj plodu. Více se o tom můžete dočíst v článku „Jaké vitamíny by neměly chybět těhotným ženám“.
Chleba z pohledu hubnutí
O chlebu můžeme říct, že je to nízkotučné jídlo. Pokud bychom se podívali na obsah tuku v jednotlivých krajících chleba, pak můžeme říct, že pro „dietáře“ je nejvhodnější kmínový, žitný nebo pšenično-žitný chléb. Z pohledu obsahu vlákniny je pak nejbohatší chléb celozrnný a toustový. V tabulce vidíte srovnání jednotlivých druhů chleba a hodnoty na 100 g.
Druh chleba | Množství | Obsah tuku | Vláknina |
Konzumní kmínový chléb | 100 g | 1 g | 4 g |
Chléb žitný | 100 g | 1 g | 6 g |
Pšenično-žitný chleba | 100 g | 1 g | 5 g |
Chléb toustový vícezrnný | 100 g | 4 g | 4 g |
Toustový pšeničný celozrnný chléb | 100 g | 6 g | 6 g |
Pokud chcete jíst zdravě, pak rozhodně chleba ze svého jídelníčku neodstraňujte, jen sáhněte po takovém, který vám vyhovuje nejvíce a neovlivní negativně vaše snahy zhubnout.