Znáte to staré pořekadlo „petržel, aby dlouho vydržel“. Každý si to můžeme vysvětlit trochu jinak, avšak petrželová nať skrývá mnoho benefitů pro lidské zdraví, a nejen ta petrželová. Pokud vyhazujete nať od mrkve, pak vězte, že děláte velkou chybu. V některých zemích se dokonce využívá při vaření pouze nať od mrkve a zbytek se vyhazuje. To ovšem také není to nejlepší řešení. Ideální je zpracovat mrkev i petržel celou, a to včetně natě. Jaké jsou obsahové látky a jejich zdravotní účinky a jak si z natě mrkve i petržele připravit oblíbené Chimichurri, to vám prozradíme v tomto článku.
Petrželová nať v kuchyni
Petrželová nať se podle vzoru našich babiček využívá především k ozdobě polévek – hlavně ta kadeřavá. Ovšem ne vždy a všude. A někdo ji dokonce z polévky odstraňuje. Často se přidává také do salátů a hlavních jídel, kterým dodává bylinnou příchuť, stejně jako petrželka hladkolistá. Ovšem rozdíl mezi těmito dvěma druhy dělá jejich aroma. Zatímco kadeřavá nemá až tak silné aroma, hladkolistou nať je potřeba využívat s mírou. Její aroma je silné, a pokud to přeženete, bude to v jídle cítit.
Proč nezahazovat nať od petrželky a obsahové látky
A jaké jsou tedy ty slibované zdraví prospěšné látky v petrželové nati?
- Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K
- Minerální látky – fosfor, železo, vápník
- Další látky – vlákninu, karotenoidy, sacharidy, bílkoviny, silice, antioxidační flavonoidy, esenciální oleje, kyselinu listovou, chlorofyl
Jak se projevuje působení zmíněných látek na zdraví?
- Pomáhá při vysokém krevním tlaku, alergiích, zánětlivých onemocněních.
- Vitamín K pomáhá při srážlivosti krve a udržuje zdravé kosti.
- Flavonoidy, karotenoidy a vitamín C jsou velmi silné antioxidanty a pomáhají snížit riziko onemocnění – rakoviny, tlustého střeva, cukrovky 2. typu a srdečních chorob.
- Obsahuje velmi málo kalorií.
- Udržuje zdravé oči a chrání zrak, a to díky karotenoidům (lutein, beta karoten a zeaxanthin), které jsou v petrželce obsaženy.
- Udržuje zdravé srdce, díky folátu.
Proto rozhodně nedoporučujeme petrželovou nať vyhazovat, ale naopak ji využít co nejvíce ve zdravé stravě k ochucení – ať už polévek, salátu či hlavních jídel. A co vše nabízí mrkvová nať?
Tip: Vyzkoušejte recepty s petrželkou z naší kuchařky.
Mrkvová nať a její význam pro zdraví
Mrkvová nať a její působení na zdraví není už tak známé jako u té petrželové, a to je velká škoda. Využívána je k vaření či přípravě salátů a pokrmů především v zahraničí, v ČR je to spíše neobvyklé. Její chuť je nahořklá, a proto se často kombinuje s jinými bylinkami nebo se pokrmy dochucují citronovou šťávou či octem.
Obsahové látky mrkvové natě a jejich působení:
- Nať obsahuje až 6x více vitamínu C než kořen.
- Z minerálních látek draslík, vápník a fytonutrienty.
- Šťáva z listů obsahuje chlorofyl, který napomáhá při tvorbě červených krvinek.
- Obsahují antioxidanty, které napomáhají předcházet různým chorobám (stejně jako u petrželky) a zároveň posilují imunitu.
- Vláknina pomáhá udržovat zdraví trávicího systému a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím udržuje zdravé srdce.
Slyšeli jste, že mrkvová nať je jedovatá? I to na internetu koluje. Ovšem tato fáma je zřejmě způsobena hořkou chutí mrkvové natě, nikoliv podloženými fakty. Ovšem před použitím je potřeba nať mrkve nejprve proprat ve vodě, abyste ji zbavili nečistot. Nejlepší variantou je sáhnout po bio mrkvi a nať využít pro přípravu salátů či na recept Chimichurri, což se dá také uvést jako salsa na argentinský způsob. Recept jsme si půjčili z webu The Guardian.
Recept na Chimichurri
Na recept budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 svazek bio mrkve
- 20 g petrželové natě
- 2 lžičky sušeného či nadrobno nakrájeného oregana
- 2 stroužky česneku
- Špetka chilli
- 8 lžic panenského olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- Sůl a pepř
Postup je vážně snadný. Nejprve nať od mrkve i petrželky očistěte a vložte do vody. Odstraňte nečistoty, nakrájejte nadrobno a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte a je hotovo. Přejeme dobrou chuť.