Zázvor je oblíbeným pomocníkem především na podzim a v zimě, kdy viry začínají sílit a naše imunita naopak slábnout. Zázvorový čaj nebo zázvorový sirup pak může být pro každého z nás záchranou ve chvíli, kdy nás vir položí na lopatky. Jak si ze zázvoru připravit čaj, sirup a jaké léčivé účinky má zázvorový sirup na naše zdraví?
Léčivé účinky zázvoru
Léčivé účinky zázvoru jsou známé již od doby čínské medicíny. V dnešní době se využívá nejčastěji při virových onemocněních a díky své pálivé chuti je ideálním pomocníkem při chřipce a nachlazení. Pokud chcete vědět více a třeba si i zázvor začít pěstovat na svých zahrádkách, pak si rozhodně přečtěte článek „Zázvor“, ve kterém zjistíte další zajímavé informace. Zázvor obsahuje vitamíny A, B, C a E a z minerálních látek pak sodík, hořčík, vápník, železo a draslík. Často se využívá při nechutenství a střevních potížích.
Jak uvařit zázvorový čaj?
Zázvorový čaj je skutečně jednoduché připravit.
- vezměte kořen zázvoru
- nakrájejte ho nebo ho nastrouhejte
- vložte do hrnku i např. s pytlíkem černého čaje
- nechte 20 min louhovat
Následně do čaje přidejte také med, ale až po vychladnutí čaje, abyste z medu dostali co nejvíce zdravých látek. Na různých diskusních fórech se často vedou diskuse o tom, zda strouhat či krájet a zda využít keramické struhadlo nebo kovové? Strouhat či krájet, to je v podstatě jedno.
Pravdou je, že pokud budete využívat keramické struhadlo, zázvor si v sobě udrží více zdravých látek. Ale pokud ho nastrouháte na kovovém struhadle, neznamená to, že zázvor bude znehodnocený. To vůbec ne. Ztratí cca 5–8 % zdravých a tělu prospěšných látek, tedy pokud to pro vás není problém, rozhodně nemusíte běžet do krámu pro nové struhadlo.
Jak si vyrobit domácí zázvorový sirup?
Ani v tomto případě se nejedná o velkou vědu. Budete potřebovat:
- kořen zázvoru
- vodu
- citrony
- cukr
Ideální poměr je 250 – 300 g zázvoru na 1 l vody a 2 kg cukru. Pokud sirupu chcete méně, stačí si poměr vypočítat. Připravte si hrnec, nasypte do něj cukr, zázvor a nalijte vodu. Takto za stálého míchání vařte cca 15 min. Následně hrnec z plotny dejte pryč a vymačkejte do něj 4 ks citronu. Jestliže děláte v menším poměru, i citronů bude méně.
Nechte vychladit, a nakonec přelijte do skleněných lahví, pečlivě uzavřete a skladujte v chladě. Takto připravený sirup je ideální pro posilování imunity. Nečekejte až onemocníte, ale dávkujte si sirup každý den a předcházejte tak onemocnění.
Strouhaný zázvor s medem
A na závěr ještě tip na strouhaný zázvor s medem, který se podává opravdu po malých částech při virových i infekčních onemocněních. Bolí vás v krku, cítíte se slabí a máte zvýšenou teplotu?
- Nastrouhejte si kousek kořene zázvoru a smíchejte ho se lžičkou medu.
Ideální, pokud nemáte sílu na přípravu domácího sirupu. Pozor, nastrouhaný zázvor opravdu pálí, a proto je nutné jen uzobávat celý den a vždy zapít sklenicí vody.