Černý bez má na zahrádce nejeden milovník zdravého životního stylu. Jedná se o keř/strom, který dorůstá výšky až 6 metrů. Kvete drobnými bílými květy, z nichž se později vyloupnou plody ve formě načernalých kuliček o velikosti cca 6 mm. Z květů i plodů černého bezu si můžete snadno vytvořit zdravý a chutný sirup. Jak na to a jaké vitamíny a minerály černý bez obsahuje, to si povíme v tomto článku.
Vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky obsažené v bezu
Květy obsahují vitamín C, třísloviny, organické kyseliny (octovou, jablečnou a valerovou). Dále slizy a silice. Čerstvé plody bezu černého obsahují vitamín C, vitamín A a skupinu vitamínu B – B1, B2, B6, B12. Ovšem plody jsou bohaté také na třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a cukry.
Díky tomu je bez skvělým pomocníkem při vysokých horečkách, podporuje pocení, pomáhá při migrénách, bolestech zad, ischiatické bolesti. Využívá se při léčbě hemoroidů a křečových žil. Také se často podává při nemocech spojených se srdcem a ledvinami, vzhledem k tomu, že podporuje vylučování vody z organismu.
Jak připravit sirup z květů černého bezu
Sirup z květů je snadný na přípravu a vydrží vám dlouhou dobu. Vždy při potížích s nachlazením nebo preventivně ho můžete pít kdykoliv dostanete chuť.
Sbírejte kvítky, které jsou čerstvě vykvetlé, mohou se na nich ještě tvořit poupátka.
Co vše budete potřebovat:
- 10 květů černého bezu
- ½ litru studené vody
- 1 citron
- 500 g cukru
- 80 g kyseliny citronové
- Síto
- Hrnec
- Sklenici na hotový sirup
- Trychtýř
Postup:
Postup na přípravu je sice časově náročnější, ovšem není složitý. Květy vložte do hrnce společně s plátky citronu a zalijte ½ litrem studené vody. Takto připravené vložte do lednice na 24 hodin. Po vypršení času vyjměte z lednice a připravte si nádobu na hotový sirup.
Přes sítko přeceďte vodu tak, aby vám v sítku zbyly pouze květy. Přisypte do hrnce cukr a kyselinu citronovou a dejte na plotnu zahřát tak, aby se cukr rozpustil. Nevařte. Připravte si sklenici na hotový sirup a trychtýř. Trychtýř nasaďte na sklenici a hotový sirup přes trychtýř do sklenice nalijte. Víčko i sklenice by měly být nejprve vypláchnuty vroucí vodou, aby vám sirup vydržel déle. Následně stačí pořádně uzavřít, nechat vychladnout a vložit do sklenice.
Jak připravit sirup z plodů bezu černého
Na sirup z plodů černého bezu budete potřebovat tyto ingredience:
- 1,5 kg kuliček bezu černého (3 l)
- 3 l vody
- 3 lžičky kyseliny citronové
- 2 kg cukru
- Hrnec
- Cedník
- Čistá utěrka
- Lahve na naplnění
Postup:
Načesané trsy bezu nejprve otrhejte a kuličky vložte do hrnce. Zalijte studenou vodou a pořádně properte. Přes sítko pak přeceďte a opakujte tak dlouho, dokud není voda čistá. Když jsou plody očištěné, rozdrťte plody rukou nebo tyčovým mixérem. Následně přilijte vodu, přidejte kyselinu citronovou a dejte vařit cca na 10 min.
Po uvaření nechte vychladnout, na cedník si připravte utěrku, pečlivě přeceďte a utěrku vyždímejte, abyste získali co nejvíce šťávy. Do přeceděné šťávy přidejte cukr a přidejte ještě jednu lžičku kyseliny citronové. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, nebo můžete chvilku dát na plotnu, aby se rozpustil rychleji. Ovšem nesmíte přivést k varu. Jen rozpustit. Připravte si sklenice, a jakmile se cukr rozpustí, naplňte je, zavíčkujte a vložte do sterilovacího hrnce. Při teplotě 90 – 95 °C nechte takto cca 20 min. A je hotovo.
Tip: Chystáte se na sběr šípků? Zjistěte, jak je správně sušit a jaké živiny šípky obsahují.