Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Jak pěstovat a zpracovat angrešt?

Fotografie: Angrešt v hrníčku
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Dostali jste od známých sklizeň angreštu a přemýšlíte, že si ho doma vysadíte také? Na pěstování sice má své nároky, avšak odmění se vám plody se specifickou chutí. Poradíme vám, jak pěstovat angrešt, kdy je nejlepší ho vysadit a jak o něj pečovat pro dokonalou úrodu. Na konci najdete i tip na zpracování angreštu.

Kdy je nejlepší angrešt vysadit?

Obecně se stromky a keře vysazují buď na podzim, nebo na jaře a jinak tomu není ani v případě angreštu. Pokud však budete chtít pro vaši úrodu angreštu udělat maximum, upřednostníte podzim před jarem, a to z řady důvodů. Angrešt vysazený na podzim má mnohem lepší šanci se uchytit. Je to hlavně z důvodu, že po vysazení na jaře může tento keř trápit sucho a je potřeba ho častěji zavlažovat. Angrešt seženete v každém zahradnictví jako keř na kmínku. Zajímavostí je, že tyto keře nemají stejně vysoký kmínek. Pokud je budete je chtít vysazovat do řady, budete si muset pohrát s hloubkou jejich vysazení, aby byly opticky v jedné rovině.

Jakou půdu a stanoviště angrešt potřebuje?

Co se půdy týče, je angrešt o něco náročnější než jiné rostliny. Vyžaduje středně těžké humózní půdy plné živin, které mají neutrální až slabě kyselé pH. Angrešt nebude mít nic proti otevřenému stanovišti i případnému mírnému průvanu. Škodí mu ale přímé slunce, a proto volte raději taková místa, na která většinu dne nedopadá sluneční záření.

Čemu se při pěstování vyhnout?

Angrešt nesnáší delší sucho, nebo naopak přílišné zamokření půdy. Také nemá rád mělké vysazování. Pokud vysadíme angrešt na podzim, na jaře zkracujeme výhony na 2 až 4 pupeny. V dalším roce pak ponecháváme 4 až 6 nejsilnějších vzpřímených výhonů, které budou tvořit korunu. Angrešt vždy vysazujeme ke kůlu nebo jiné vhodné opoře, kterou situujeme doprostřed keře.

Jací škůdci angrešt ohrožují?

Nejnebezpečnější pro tuto rostlinu je angreštové padlí. Jedná se o houbovou chorobu, jejíž spory postupně napadají celou rostlinu. Ta postupně slábne, až celá uhyne. Dobrou prevencí proti této houbové chorobě je pravidelný řez angreštu, důkladné odstraňování a ničení poškozených listů a plodů nebo ošetřující postřik.

Jak lze angrešt beze zbytku zpracovat?

Angrešt je výhodný v tom, že ho lze zpracovat všemi způsoby a uchovat i na zimu prostřednictvím kompotování nebo zamrazování. Bylo by škoda angrešt nespotřebovat v jeho čerstvé formě, která obsahuje nejvíce vitamínů. Konzumovat ho můžete jen tak nebo jako součást ovocných salátů či smoothie drinků. Pokud ale úrodu nezpracujete, ani tady se nic neděje. Angrešt lze docela dobře zamrazit. Pokud nechcete, aby se vám slepil, nejprve ho zamrazte na tácku a až teprve pak zmrazené kuličky nasypte do společného sáčku. Angrešt však lze docela jednoduše zavařit nebo z něj udělat marmeládu. Z méně běžných receptů můžete vyzkoušet například angreštové víno nebo sirup.

Zdroj: Freepik.com

Recept na jednoduchý angreštový kompot

Uchovejte si zdravé kuličky angreštu na zimu a připravte si angreštový kompot. Příprava je snadná, a také v zimě si budete moct dopřát toto drobné ovoce a dodat tělu potřebné vitamíny.

Co budete potřebovat:

  • Vodu – 1 litr
  • Cukr – 300 g
  • Zavařovací sklenici

Postup:

  • Nejprve kuličky angreštu očistěte a odstraňte stopky.
  • Zavařovací sklenice naplňte po okraj.
  • Smíchejte vodu s cukrem a nalijte do zavařovacích sklenic k angreštu.
  • Zavařte a skladujte na chladném místě.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama