Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Jak na přírodní barvení velikonočních vajec

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Obarvěte si velikonoční vajíčka přírodními barvami. Poradíme vám, jak na to, aby barevný efekt vydržel co nejdéle, i které přírodní suroviny dodají vajíčkům tu nejsytější barvu.

Kde se vzala tradice barvení vajec?

Než se pustíme do našeho přírodního barvení vajec, řekneme si něco více o tradici barvení vajec. K velikonočním tradicím (kromě barvení vajíček) patří také čtyřicetidenní půst. Každou Popeleční středou počínaje a Bílou sobotou konče, při němž se nejedí vejce, mléčné výrobky ani maso. Slepice ovšem vejce kladou bez ohledu na lidské tradice, a proto se vejce začala vařit natvrdo, aby se jim prodloužila trvanlivost, a zároveň barvit na červeno. Bavení vajec mělo čistě praktický účel. Vejce se barvila proto, aby se rozeznala od ostatních – čerstvých neuvařených vajec. Později se přidaly i další barvy jako je žlutá, modrá nebo zelená. A jak si takové přírodní barvivo doma připravit?

Jaká přírodní barviva použít?

Osvědčená klasika je nejlepší. Pojďme se podívat na 5 barev, které nevyblednou a vajíčkům dodají dokonalý a dlouhotrvající barevný přírodní odstín.

  • pro růžová velikonoční vejce použijte řepu
  • pro oranžová cibulové slupky
  • na žlutá budete potřebovat kurkumu
  • pro modrou (bílá vejce) nebo zelenou (hnědá vejce) pak červené zelí
  • fialovou barvu vám zajistí řepný kvas

Kromě zmíněných přírodních ingrediencí budete potřebovat ještě olivový nebo kokosový olej, bílý ocet, vodu a uzavíratelnou nádobu na každou barvu. A jak postupovat?

Zdroj: Freepik.com

Jak postupovat při barvení vajec přírodními barvivy pro dokonalý odstín?

Nejprve nastrouhejte řepu, připravte cibulové slupky (2 hrnky), kurkumu (1 lžíce), nakrájejte červené zelí (2 hrnky) a vložte jednotlivě do hrnců.

Zalijte vodou tak, aby byl povrch zakrytý a vařte tak dlouho, dokud nedocílíte kýženého odstínu. Čím tmavší, tím lepší. Nezapomeňte, že na vejcích bude barevný odstín o jeden až dva odstíny bledší, proto doporučuji nechat co nejdéle, aby barva byla sytá a co nejtmavší.

Vařit můžete 15 – 60 min. Následně dejte vychladnout, přeceďte přes sítko do nádoby, přidejte 1-2 lžíce bílého octa a následně vejce. Uzavřete a nechte v lednici ideálně přes noc.

Poté vyndejte, nechte zaschnout barvu a pro lesklý povrch potřete kapkou olivového nebo kokosového oleje.

Přejeme veselé Velikonoce a přikládáme ještě inspiraci na recept na zdravého velikonočního beránka.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama