Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Jak dobře znáte vitamín B1 – thiamin?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Člověk s pestrým jídelníčkem se nemusí bát toho, že by trpěl nedostatkem vitamínu B1, který se označuje jako thiamin. Právě vyvážený jídelníček bohatý na maso, brambory, klíčky, luštěniny nebo mléčné výrobky je základem pro úspěšné doplnění tohoto vitamínu. Víte, za co všechno je thiamin v těle zodpovědný?

Vitamín B1 a jeho účinky na zdraví

Vitamín B1 – thiamin má nepopiratelný vliv na lidské zdraví. Působí hlavně na nervovou soustavu a v kondici udržuje srdeční tkáň. Správný příjem vitamínu B1 tělu dodá dostatek potřebné energie. Thiamin jako koenzym napomáhá tělu vyrábět energii ze sacharidů. Je zodpovědný za zdravý vývoj buněk v našem těle. Vitamín B1 je velmi důležitý při jakémkoliv stresu či námaze. Kromě pozitivního vlivu na srdce a nervovou soustavu má thiamin další příznivé účinky.

  • může být prevencí šedého zákalu nebo Alzheimerovy choroby
  • může léčit nechutenství
  • zlepšuje paměť
  • přispívá k udržení duševního zdraví
  • snižuje únavu

Thiamin v potravinách a doporučená denní dávka

Jak už jsme zde zmínili, člověk, který dodržuje správnou životosprávu a jehož jídelníček je pestrý, většinou nemusí vitamín B1 nijak doplňovat. Doporučená denní dávka vitamínu B1 pro dospělého člověka je přibližně 1 mg pro ženy a 1,2 mg thiaminu pro muže. Zvýšenou potřebu tohoto vitamínu mají těhotné a kojící ženy nebo lidé pod vlivem psychické i fyzické námahy.

Na hladinu vitamínu B1 v těle má špatný vliv pití kávy a také alkoholu. Právě alkoholici mohou trpě nedostatkem vitamínu B1. Aby tělo thiamin co možná nejlépe využilo, je důležité se při zpracovávání potravin s jeho obsahem vyhnout tepelné úpravě. Ta ho totiž ničí, a proto je lepší konzumovat tyto potraviny v co možná nejčerstvější formě.

V jakých potravinách thiamin najdete?

Významným zdrojem vitamínu B1 je hlavně:

  • vepřové maso
  • celozrnné obilniny
  • různá semínka
  • luštěniny
  • pivovarské kvasnice
  • mořské plody a vnitřnosti jako játra, srdce a ledviny

Thiamin ale najdete také v zelenině, například:

  • v kapustě
  • v hrášku
  • ve špenátu
  • v chřestu

Také v mléčných výrobcích. Věděli jste, že obsah vitamínu B1 v mouce ovlivňuje stupeň jejího vymletí? Uvnitř zrna je obsah thiaminu nejnižší, což znamená, že čím bělejší mouka je, tím nižší obsah thiaminu má a přednost byste měli dát celozrnným variantám.

Zdroj: Freepik.com

Obsah thiaminu v některých potravinách

  • 100 g pečené vepřové panenky obsahuje 0,81 mg thiaminu
  • v 1 šálku vařených fazolí se ukrývá až 0,42 mg vitamínu B1
  • 1 šálek vařené čočky obsahuje 0,34 mg thiaminu
  • 100 g pečeného pstruha obsahuje až 0,4 mg vitamínu B1
  • šálek pečené dýně obsahuje až 0,4 mg thiaminu
  • šálek vařeného chřestu umí nabídnout přibližně 0,29 mg vitamínu B1
  • 30 g makadamových ořechů v sobě ukrývá asi 0,2 mg thiaminu
  • miska vařeného špenátu vám může dodat až 0,17 mg thiaminu
  • 1 šálek ovesných vloček obsahuje 0,2 mg vitamínu B1
  • 1 šálek růžičkové kapusty obsahuje 0,17 mg vitamínu B1

Jak se projevuje nedostatek vitamínu B1?

Nedostatek vitamínu B1 je vzhledem k vyspělosti naší země u nás docela vzácný. Trpí jím zejména lidé z chudších zemí, kteří nemají přístup k pestré stravě. V našich podmínkách můžete avitaminózou vitamínu B1 trpět v případě jeho špatného vstřebávání. Nedostatkem vitamínu B1 často trpí alkoholici nebo lidé, kteří mají střevní problémy (časté průjmy a zvracení), drží dlouhé hladovky nebo trpí onemocněním nervů.

Při nedostatku vitamínu B1 hrozí:

  • porucha funkce nervů
  • slabost
  • brnění v končetinách a pocit jejich znecitlivění
  • porucha chůze
  • zhoršená psychika
  • otoky

Nemoc beri beri

Nemoc, která nedostatkem thiaminu v organismu vzniká, má dokonce svůj vlastní název – beri beri. Tato nemoc se může u postižených projevit v takzvané vlhké formě, což způsobuje otoky a má neblahý vliv na kardiovaskulární systém. Suchá forma této nemoci napadá převážně nervový systém. Tato nemoc je u nás velmi vzácná. Velmi rozšířená byla v oblastech, kde hojně konzumovali bílou rýži.

Je možné se vitamínem B1 předávkovat?

Vzhledem k tomu, že je vitamín B1 rozpustný ve vodě, předávkování tímto vitamínem v podstatě nehrozí. Veškerý nadbytek v organismu se jednoduše vyloučí močí.

Vitamín B1 tedy většinou nepatří k těm, které je nutné ve větším množství doplňovat. Když už se tak rozhodnete, nejčastěji budete tento vitamín užívat v kombinaci s dalšími vitamíny skupiny B. Ale vzhledem k tomu, že řada potravin thiamin obsahuje, je nejdůležitější zaměřit se na pestrou a zdravou stravu. Ta vás dovede ke zdraví, kondici i psychické pohodě.

Tip: Vyzkoušejte naše zdravé recepty a překvapte rodinu chutným a zdravým obědem, večeří či svačinkou.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama