Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Jackfruit: ovoce, které může nahradit kuřecí maso, k tomu je zdrojem velmi cenných látek

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Jackfruit nebo také žakie se pomalu dostává na pulty našich obchodů a na talíře v restauracích, přesto je pro mnoho lidí velkou neznámou. Jedná se o exotické ovoce, které se pěstuje zejména v jihovýchodních zemích Asie, stromy chlebovníku se postupem času rozšířily též do Afriky, Jižní Ameriky nebo Austrálie. Plody se mohou konzumovat syrové, vařené, pečené, ale také se suší nebo konzervují a zpracovávají na džemy, kompoty či sirupy.

Kupodivu může toto ovoce nahradit v receptech kuřecí maso, protože má podobnou strukturu a skvěle se dochucuje různými druhy koření. Jaká další tajemství tyto plody skrývají a proč je dobré tyto exotické kousky vyzkoušet?

Až osmdesátikilové plody chlebovníku různolistého

Chlebovník různolistý (Artocarpus heterophyllus) je tropický a stálezelený strom, který dorůstá do výšky až 30 metrů. Vyhovuje mu vlhké tropické klima a běžně začíná plodit po osmi letech, ale v současnosti jsou k dostání i kultivary, které dávají úrodu už o několik let dříve. Plodem chlebovníku je takzvaný jackfruit, největší ovoce na světě, které může měřit až 90 centimetrů a vážit takřka 80 kilogramů. Běžně jsou plody, které jsou ve skutečnosti složené plodenství, menší a váží 10 až 30 kilogramů. Nezralá dužnina se používá na vaření a může nahradit maso, protože má neutrální chuť a podobnou strukturu jako kuřecí maso. Zralá dřeň se vyznačuje žlutou barvou a chutná sladce, podobně jako banány v kombinaci s nektarinkami či fíky.

Zdroj: Freepik.com

Na kari i v kompotu

Nezralá dužnina bílé nebo nazelenalé barvy se musí tepelně zpracovat vařením nebo smažením, rovněž se nakládá do nálevu. Vzhledem k neutrální chuti a vůni se může použít do receptů místo kuřecího masa, dobře totiž absorbuje koření, jako jsou kari nebo chilli směsi. Naslano konzervovaná žakie je dostupná rovněž na českém trhu. K dostání jsou i čerstvé plody v asijských obchodech s exotickým ovocem. Zralé plody se mohou jíst syrové, přidávat do zeleninových a ovocných salátů, ovesných kaší a bílého jogurtu nebo do smoothie či zmrzliny. Z jackfruitu se mohou připravovat kompoty, želé nebo džemy. Vniveč nepřijdou ani semínka, která se musí před konzumací tepelně upravit, ideálně opražit nebo opéct jako jedlé kaštany.

Ovoce plné zdraví

Exotické plody mohou zpestřit jídelníček, k tomu jsou zdrojem mnoha cenných živin. Neobsahují však bílkoviny, proto při náhradě za maso ve vegetariánské stravě je potřeba počítat s doplněním proteinů z jiných rostlinných zdrojů. Jinak ale jackfruit obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny A, C, B1, B2, B3 a B6 a minerály, zejména železo, draslík, vápník hořčík nebo zinek.

Toto ovoce poskytuje tělu kyselinu listovou nebo kyselinu pantothenovou, dále vyniká obsahem vlákniny. Pravidelná konzumace žakie zlepšuje trávení a je lékem při zácpě. Aktivní látky jsou balzámem pro srdce a cévní soustavu, k tomu snižují krevní tlak. Chutné ovoce pomůže při vysoké stresové zátěži a rozjasní den při špatné náladě.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama