Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Hořčice černá patří nejen do kuchyně, hodně toho zmůže i v oblasti zdraví

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Hořčice černá (Brassica nigra) je vedle hořčice bílé nejčastějším u nás pěstovaným druhem hořčice s řadou využití. Obsahuje mnoho cenných látek, které ovlivňují chuť pokrmů, ale i naše zdraví. Také na zahradě přináší černá hořčice užitek – jako medonosná květina pro včely i zelené hnojení.

Kde hořčice černá roste a jaký je její původ a historie?

Hořčice černá roste v mírném podnebí, tudíž i u nás. Svůj původ má ve Středomoří a v západní Asii a její historie sahá až do vlád egyptských faraonů. Hořčičná semínka se často nacházela v hrobkách mocných vladařů. Hořčičné semínko je symbolem velké síly. Ostře palčivou chuť mu dodává enzym myrosináza, který se však aktivuje až po smíchání s vodou. Ze všech druhů hořčice (nejznámější je bílá, hnědá a černá) je právě hořčice černá nejsilnějším a chuťově nejostřejším druhem.

Jaké látky hořčice černá obsahuje?

V hořčici najdete směs různých látek, vitamínů a minerálů. Obsahuje bílkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny, enzymy, esenciální oleje, hořčičný olej, hořčičný glykosid sinigrin, antioxidanty, vlákninu, vitamíny A, C, E, K, kyselinu listovou, cholin, železo, draslík, měď, selen i mangan.

Jaké jsou její účinky na zdraví?

Hořčičné semínko účinkuje na naše zdraví při vnitřním i vnějším použití.

Při vnitřním použití:

  • upravuje trávení
  • často se používá při nechutenství
  • pročišťuje trávicí ústrojí
  • působí protizánětlivě
  • mírní bolesti způsobené postižením nervů
  • přispívá k pravidelné stolici
  • zrychluje peristaltiku střev
  • pročišťuje ledviny
  • odvodňuje organismus
  • příznivě ovlivňuje dýchací cesty
  • snižuje krevní tlak
  • podporuje hustotu kostí
  • podporuje dobrý stav zubů
  • prokrvuje organismus
  • mírní nachlazení

Při vnějším použití:

  • podporuje růst vlasů
  • příznivě působí na vlasovou pokožku
  • čistí pleť
  • lze ji použít k léčbě akné a jiných ekzémů
  • jako obklad zmírňuje revmatické bolesti kloubů a svalů
  • prokrvuje ztuhlé svaly
  • jako kloktadlo může zmírňovat bolest zubů, protože její pálivá chuť působí analgeticky
  • tlumí bolesti v krku
  • mírní záněty ústní dutiny
Zdroj: Freepik.com

Jak se černá hořčice pěstuje?

Černou hořčici si bez problému můžete vypěstovat také. Často se vysévá až po hlavních plodinách jako potrava pro včely a zároveň zelené hnojení. Jedná se o jednoletku, která dorůstá výšky až půl metru a vaši zahradu, záhonek nebo pole zaplaví výrazně žlutými květy. Hořčice černá miluje zásaditou, vápenatou a na živiny bohatou půdu. Vždy se pěstuje z přímého výsevu, který se provádí zhruba v dubnu nebo tehdy, když teplota půdy dlouhodobě neklesá pod 6 °C.

Kdo by si měl na ostrou hořčici dát pozor?

K pravidelným konzumentům hořčičných semínek určitě nepatří děti nebo lidé s postižením ledvin. Dlouhodobé působení hořčice na kůži může způsobit její podráždění. Obecně se doporučuje hořčici vnitřně užívat pouze v menších dávkách (kvůli léčebnému účelu).

Jak lze hořčici zpracovat, aby léčila a přinášela užitek?

Hořčice černá může mít ve vaší domácnosti řadu využití.

V léčitelství ji vyžijeme:

  • ve formě čaje pro podporu zažívání
  • ve formě kloktadel pro její protizánětlivý účinek
  • ve formě obkladů
  • do koupelí, které ulevují od revmatických bolestí
  • k potírání pokožky

Velké využití má v kuchyni zejména při dochucování a konzervování.

Na zahradě hořčici využijete jako cenné zelené hnojivo, které vaší půdě dodá výživné látky. Hořčice je účinná i jako potrava pro včely.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama