Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Granadilla – sladkou mučenku oceníte pro její chuť i obsah vitamínů

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Někdy není na škodu vyzkoušet exotické ovoce, které jste nikdy předtím nejedli. Jedním z nich může být granadilla, která je označovaná jako sladká mučenka. Má mnoho  vitamínů a chuť podobnou angreštu.

Co je granadilla?

Granadilla je jen jedním z mnoha označení pro mučenku sladkou. Znát ji můžete i pod názvy golden maracuja, golden passionfruit, grenadia nebo sweet granadilla. Její latinský název je Passiflora ligularis. Granadilla je plodem mučenky, kterých existuje přes 500 druhů. Dosahuje velikosti asi osmi centimetrů a má žlutooranžovou barvu a kulatý nebo vejčitý tvar. Má hladkou lesklou slupku, která se nejí, protože je tvrdá. Při přípravě džemu však můžete granadillu použít celou, protože se slupka rozvaří.

Netypická je i dužina granadilly, která je šedá a rosolovitá a její nedílnou součástí jsou semena. Chuť granadilly je sladká, hodně aromatická a připomíná angrešt nebo černý rybíz. Granadilla roste na liánách mučenky a pěstuje se ve všech tropických a subtropických oblastech. Svůj původ má v Mexiku a Střední Americe.

Jaké látky obsahuje?

Granadilla je zajímavá nejen pro svůj vzhled a chuť, nýbrž i pro obsah vitamínů. Granadilla obsahuje cennou vlákninu a antioxidanty, najdete v ní velké množství provitaminu A, dále vitamíny B2, B3, B6, B9, vitamín C, K, fosfor, železo, draslík, hořčík, sodík, měď, zinek a vápník.

Jak působí na zdraví?

Díky tomu, že granadilla obsahuje cenné vitamíny, minerály a jiné látky, může její pravidelná konzumace příznivým směrem ovlivnit zdraví.

  • cenné antioxidanty snižují působení volných radikálů na organismus a redukují účinky stresu
  • granadilla se pyšní skvělými účinky na oči, a to díky obsahu provitaminu A
  • je prevencí makulární degenerace
  • její konzumace může předcházet šedému zákalu
  • působí proti šerosleposti
  • mučenka sladká podporuje správnou funkci membrán v těle
  • díky obsahu vlákniny usnadňuje trávení a reguluje pohyb střev
  • draslík v granadille snižuje vysoký krevní tlak
  • granadilla také pomáhá rozšiřovat cévy, uvolňovat jejich napětí a zvyšovat průtok krve
  • příznivě ovlivňuje zdraví celého kardiovaskulárního systému
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • stimuluje metabolickou činnost organismu
  • zvyšuje hustotu a pevnost kostí
  • může být prevencí osteoporózy
  • granadilla může zlepšovat spánek, zmírňovat nervozitu a přispívat lepší náladě

Zdravé recepty z granadilly

Granadillu můžete libovolně zpracovávat, přesto ji budete nejčastěji konzumovat čerstvou. Můžete ji podélně rozkrojit a její obsah vyjíst slupkou. Dužina granadilly však může ozvláštnit i ovocné poháry, zmrzliny, letní koktejly a limonády.

Zdroj: Freepik.com

Granadillový cheescake

Připravte si:

  • 4 ks granadilly
  • 200 gramů sušenek
  • 100 gramů rozpuštěného másla
  • 400 gramů sýru typu Philadelphia
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 gramů cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce želatiny
  • horkou vodu

Nejprve ze všeho si připravte klasický podklad pro cheescake – rozdrťte sušenky, smíchejte s rozpuštěným máslem, natlačte do formy a dejte do ledničky vytuhnout.

Želatinu připravte podle návodu, a pak ji vmíchejte do směsi ze sýru, cukru a citrónové šťávy. Později do této směsi přidejte také granadillové pyré.

To připravíte jednoduše. Vyloupněte dužinu ze čtyř kusů ovoce, dejte ji do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. To zapracujte do krému. Smetanový krém s granadillou rozprostřete na sušenkový základ a dejte vychladit do lednice nejlépe přes noc.

Osvěžující limonáda s mučenkou

Vyzkoušet můžete i osvěžující limonádu s mučenkou.

Na tu budete potřebovat:

  • šťávu z jednoho nebo dvou citrónů
  • dužinu ze dvou kusů granadilly
  • vodu
  • kostky ledu

Dužinu rozmixujte v mixéru, přidejte šťávu z citrónu a podle chuti nařeďte vodou. Přidejte led a ozdobte plátkem citrónu.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama