Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Druhy olivových olejů a podle čeho vybírat

jak vybrat olivový olej
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Olivový olej a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou obrovské. V čem se skrývá tajemství léčivé síly olivového oleje, jsme si již řekli, dnes se ovšem podíváme na to, jaké druhy olivových olejů existují a jak mezi tou ohromnou nabídkou, kterou máme k dispozici v obchodních centrech, vybereme ten nejlepší a nejkvalitnější.

Druhy olivových olejů

Na českém trhu najdete 4 druhy olivových olejů, které se liší zpracováním. Pojďme se na jednotlivé druhy podívat.

  • Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je špičkou mezi olivovými oleji. Zpracovává se přímo z oliv a pouze mechanickými postupy. Jedná se o nejkvalitnější a také nejdražší variantu olivového oleje.

  • Panenský olivový olej

Panenský olivový olej se získává stejně jako extra panenský, přímo z oliv, a to pouze mechanickými postupy. Oproti extra panenskému se nejedná o výběrovou jakost, ale kvalita oleje je vysoká a zdravé látky v něm zachovány.

  • Olivový olej obsahující směs rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje

Najdete ho také pod kratším označením „olivový olej“. Jedná se o olej obsahující pouze rafinovaný olivový olej a olej získaný přímo z oliv.

  • Olivový olej z pokrutin

Olivový olej z pokrutin je olej získaný zpracováním zbytků po extrakci olivového oleje a olej získaný přímo z oliv.

Ovšem jen podle názvu na pěkné lahvičce olej rozhodně není dobré vybírat. Velmi důležité je zkontrolovat i další náležitosti a podle toho se rozhodnout při nákupu. Které to jsou, to si povíme v následujících odstavcích.

(Zdroj: dokument NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č.  29/2012 ze dne 13. ledna 2012 o obchodních normách pro olivový olej)

Zdroj: Freepik.com

Podle čeho vybírat olivový olej

Jak jsme již napsali, název na lahvi může být tučným písmem, ovšem rozhodující je, co najdete na etiketě. Povinností každého výrobce je informovat spotřebitele o tom, jak a kde byl olivový olej vyroben. To nenajdete nikde jinde než na etiketě.

Etiketa prozradí nejvíc

V první řadě se podívejte při nákupu olivového oleje na etiketu, která vám prozradí, kde byl olej vyroben, tedy původ olivového oleje. Pokud najdete na etiketě u původu konkrétní stát, pak máte jistotu, že v tom státě byly olivy sklizeny i zpracovány. Můžete ovšem v popisu najít také 2 státy – tedy jeden, kde byly olivy sklizeny a druhý kde byl olej zpracováván.

Dále zjistíte, za jakých podmínek byl olivový olej vyroben. Setkat se můžete s pojmem „lisovaný za studena“ tento údaj se objevuje pouze u těch nejkvalitnějších olivových olejů a měl by být rozšířen i o další informace. V neposlední řadě najdete také na etiketě kyselost – aciditu, kterou si detailněji probereme v dalším odstavci.

Acidita – kyselost olivového oleje a datum výroby

Acidita neboli kyselost olivového oleje bude pro vás důležitý záchytný bod (pokud bude na etiketě uveden). Přeci jen, pokud původ na etiketě bude např. Itálie, asi vám to moc nepoví. Proto je dobré zkontrolovat kyselost olivového oleje. Bohužel, výrobci nemají ze zákona povinnost uvádět aciditu na etiketách z důvodu toho, že acidita v průběhu času roste. Proto pokud bude na etiketě uvedena, logickým krokem bude také zkontrolovat datum výroby (nikoliv spotřeby). Podle toho pak můžete odhadnout, zda se vyplatí takový olej koupit či raději sáhnout po jiném.  Ty nejkvalitnější olivové oleje mají aciditu 0,1 % – 0,2 %, ale kvalitní extra panenský olivový olej dosahuje maximální acidity do 0,8 %.

Příklad: Pokud najdete olivový olej, který bude mít vypsanou aciditu např. 0,7 % – kouknete na jeho datum výroby a zjistíte, že je to doprodej z loňského roku, pak víte, že acidita bude vyšší a kvalita nižší.

Barva lahve světlá či tmavá

Barva lahve je vlastně takovým prvním znakem toho, po kterém oleji vůbec nesahat. Jestliže uvidíte olivový olej uskladněný ve světlé lahvi, vyhněte se mu obloukem. Neztrácejte čas čtením etikety a rovnou sáhněte po tmavém balení a nikdy ne v plastu.

Vždy vybírejte skleněnou tmavou lahev, ta chrání olivový olej před světlem, které snižuje jeho chuť a kvalitu.

Cena

Cenu jsme dali až na poslední místo, protože orientovat se podle ní by mohlo být pro vás jedno z nejdražších řešení. Koupit si nekvalitní levný olivový olej může ve výsledku znamenat, že si koupíte v podstatě „obyčejný“ olej bez tělu prospěšných a zdravých látek, chuťově nevýrazný, a přesto za něj zaplatíte až 3x tolik, než byste zaplatili např. za slunečnicový olej. A to nedává smysl.

Proto je dobré postupovat podle výše uvedených bodů a když budete mít např. 3 favority, rozhodnout se podle ceny. Ani ten nejdražší olivový olej nemusí být nutně ten nejkvalitnější.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama