Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Druhy luštěnin a zdravá inspirace na recepty z čočky, sóji, fazolí i hrachu

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Čočka, hrách, sója, fazole, cizrna a další luštěniny mohou být více než jen nutným doplňkem vašeho zdravého jídelníčku. Různé druhy luštěnin nabízí možnost vytvořit z nich chutné snídaně i večeře. Až jim naplno propadnete, bude vás příprava receptů z luštěnin bavit.

Znáte všechny druhy luštěnin?

Máte pod palcem všechny druhy luštěnin? Nemyslíme jen jejich obecnou znalost. Každý přece ví, jak vypadá čočka, a že cizrna je také luštěnina. Spíše myslíme, zda luštěniny v kuchyni využíváte v takové míře, že jsou více než jen nutným doplňkem jídelníčku.

Řada lidí do jídelníčku luštěniny zařadí, aby alespoň částečně tělu dopřáli vyváženou stravu. Bohužel, luštěniny nepatří zrovna k potravinám, které jsou všemi opěvované. Naopak. K luštěninám je potřeba si najít kladný vztah. Pokusit se o to můžete skrze chutné a zdravé recepty. Ty mohou zaujmout nejen dospělé, nýbrž i děti. A pokud zpracování všech druhů luštěnin zvládnete na jedničku, ani se nenadějete a v jídelníčku se budou objevovat častěji, a to bez reptání a kompromisů.

Čočka

Čočka do kuchyně zkrátka patří, ať už z důvodu jejího nutričního profilu, nebo kvůli její snadné přípravě. Nemusí se namáčet tolik jako fazole a je cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, zinku, mědi a železa. Mimo jiné může být pravidelná konzumace čočky prevencí osteoporózy. Kromě běžné tmavě zelené čočky můžete vyzkoušet i její jiné varianty, a to čočku červenou nebo černou.

Hrách

Když se přejíte čočky, může přijít na řadu hrách. Ten má v kuchyni řadu podob. Abyste však mohli mluvit o luštěnině, je potřeba do nákupního košíku přihodit plně vyzrálé semeno hrachu, které má na rozdíl od čerstvého (nezralého) hrášku úplně jiné složení. Hrách jako luštěnina má vysoký obsah kyseliny listové a vitamínu B1. Jako ostatní luštěniny, tak také hrách obsahuje velké množství bílkovin a díky obsahu vlákniny funguje proti zácpě.

Zdroj: Freepik.com

Sója

Ani sója by na vašem talíři neměla chybět, a to z toho důvodu, že obsahuje cenné aminokyseliny, a to i ty, které si tělo neumí samo vyrobit. Sója je bezesporu zdravá, avšak její častá konzumace může způsobit mimo jiné i problémy se štítnou žlázou. Kvůli obsahu fytoestrogenů byste sóju neměli podávat dětem.

Fazole

Také z fazolí toho lze v kuchyni hodně vymyslet. Ať už zvolíte tradiční fazolovou polévku či salát z fazolí, můžete se spolehnout na to, že budou fazole přínosem pro vaše zdraví. Fazole jsou oblíbené mezi vegany a vegetariány, protože jsou zdrojem rostlinných bílkovin. Díky nízkému obsahu kalorií jsou vhodné k hubnutí.

Cizrna

Cizrně se někdy také říká římský hrách. Oproti ostatním luštěninám má jednoznačně navrch, protože obsahuje více cenných látek. Cizrna je zdrojem důležitých esenciálních aminokyselin a také nenasycených mastných kyselin. Obsahuje vitamíny skupiny B a minerály vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Kromě jiného pomáhá posilovat nervový systém.

Recepty z luštěnin

Ochutnejte zdravé recepty z luštěnin a přichystejte něco nového a chutného pro rodinu či přátele. Čekají na vás tortilly, chipsy z různých luštěnin, placky nebo recept na domácí hummus s mrkví a okurkou. Máte se rozhodně na co těšit.

Přejeme dobrou chuť!

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama