Rozdíl v tom, jak se na jídlo a stravování dívá západní svět a východní tradiční čínská medicína, je obrovský. Právě postupy tradiční čínské medicíny mohou být alternativním způsobem, jak přistupovat k celé řadě civilizačního onemocnění. Dietetika v podání čínské medicíny vyvažuje, udržuje rovnováhu a na zdraví se dívá komplexním pohledem. Je to ale úplně jiná věda, než na kterou jsme zvyklí.
Stravování podle tradiční čínské medicíny by mělo být jednoduché a harmonické
Smyslem dietetiky tradiční čínské medicíny je v co největší míře zachovat a udržet zdraví organismu, dobrou životní kondici a duševní pohodu. Podle TČM se může člověk dožít až 120 let, ale to pouze za předpokladu, že bude o své genetické dědictví po svých předcích dobře pečovat. Stravování podle východní filozofie je v naprostém rozporu s běžnými západními stravovacími zvyky.
Hlavní roli hraje:
- pravidelnost
- jednoduchost
- pestrost
- vyváženost
- dlouhodobost
- sezónnost
- důraz na úpravu potravin
Tvorba jídelníčku podle TČM se odvíjí nejen podle věku a pohlaví, ale také podle aktuální kondice, popřípadě nemoci i ročního období. Strava tradiční čínské medicíny může být takzvaně udržovací a působit preventivně nebo je předepisována kvůli konkrétnímu zdravotnímu problému, a pak může mít léčivé účinky. Léčba úpravou jídelníčku byla prvním krokem, ke kterému staří čínští mistři přistupovali při léčbě nemoci.
V případě zdraví neutrálnost, v opačném případě léčba protikladem
Tradiční čínská medicína přistupuje k léčbě navozením protikladného působení. Pokud má nemoc horký charakter, léčí se studeným a naopak. V případě, že jste zdraví a nic vás netrápí, je zásadní držet se středu, to znamená neutrální chuti, povahy i způsobu úpravy konkrétní potraviny. Samozřejmostí je přizpůsobit jídlo aktuálnímu ročnímu období.
Obecné zásady tradiční čínské medicíny
Jak už jsme říkali, stravování podle TČM je úplně jiné a důležitost se přikládá už i úpravě potravin. Ta by samozřejmě měla být co nejjednodušší. Pod to spadá i samotný výběr jídla – preferovat bychom měli sezónní a tuzemské potraviny ve smyslu „jím to, kde žiji“. V tradiční čínské medicíně rozlišujeme horkou, teplou, neutrální, chladnou a studenou úpravu jídla.
K zásadám TČM mimo jiné patří:
- Rostlinné potraviny nedávejte do styku s kovem, mědí a hliníkem. Místo toho využijte sklo nebo dřevo.
- Listovou zeleninu nikdy nespařujte.
- Při jídle se soustřeďte pouze na jídlo. Jednotlivá sousta pořádně žvýkejte.
- Zeleninu omývejte pouze krátce, rozhodně ji nenechávejte odmáčet ve vodě, a co nejvíce ji využijte i se slupkou.
- Horká úprava jídla (patří sem smažení, prudké opékání, grilování, uzení a pečení) není vhodná pro teplé měsíce a vyhnout by se jí měly osoby s vysokým krevním tlakem.
- Upřednostnit by se měla teplá a neutrální úprava jídla, kam patří vaření ve vodě, dušení, vaření v páře nebo blanšírování.
- Chladnou úpravu jídla TČM preferuje v letních měsících.
Poznámka: Věděli jste, že například mražení není tradiční čínskou medicínou doporučovaný směr pro úpravu potravin? Je to tím, že se mražení vymyká přirozenosti. Vždyť naši předkové potraviny na pozdější dobu konzervovali a uchovávali pomocí kvašení nebo sušení.
Přemýšleli jste někdy nad povahou potravin?
Možná o jídle přemýšlíte pouze ve smyslu, zda vám chutná nebo ne. Přitom tradiční čínská medicína rozlišuje až pět rozdílných povah potravin – potraviny studené, svěží, neutrální, teplé a horké. Povaha potravin souvisí s jejich původem a nemá co dočinění s úpravou. Ta je však v čínské medicíně také velmi důležitá. Výběr povahy potravin pak lze přizpůsobit ročnímu období. Zatímco v zimě upřednostníme potraviny se zahřívacím charakterem, v létě nám udělají lépe potraviny neutrální, studené a svěží.
Jak chuť potravin může ovlivňovat jejich využití organismem?
Tradiční čínská medicína rozlišuje chuť kyselou, hořkou, sladkou, pálivou a slanou a při sestavě jídelníčku s nimi pracuje podle toho, jak jednotlivé chutě dokážou ovlivnit orgány.
I tady je kladen důraz na rovnováhu, protože například:
- příliš slaná chuť zadržuje vodu a poškozuje činnost srdce
- příliš hořká chuť může poškozovat plíce a není vhodná pro lidi, kteří trpí dýchacími potížemi
- příliš sladká chuť pak může zatížit ledviny a rozhodit acidobazickou rovnováhu organismu
Ať už si s přístupem tradiční čínské medicíny k potravinám a jejich zakomponování do jídelníčku dávno tykáte, nebo je to pro vás naopak novinkou, stojí tento směr rozhodně za zvážení. Možná je právě toto způsob, jak zpomalit a najít rovnováhu v uspěchané době.