Správná činnost žlučníku a jeho přítomnost v těle je hlavním předpokladem pro komplexní procesy trávící soustavy. Když je žlučník v nerovnováze, mohou se objevit potíže jako tvorba žlučníkových kamenů, záněty žlučníku a tak podobně. Je samozřejmě žádané žlučník podpořit správně zvolenými potravinami. Které to jsou?
Jakými potravinami žlučník rozhodně nedráždit?
Je samozřejmě mnohem lepší dbát na prevenci a žlučník takzvaně nepokoušet nevhodnými stravovacími návyky. O to větší pozornost je potřeba skladbě jídelníčku věnovat v případech, když se žlučník ohlásí bolestí. Bolest žlučníku se nejčastěji definuje jako bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do zad k pravé lopatce nebo do žaludku. Dbát na vhodný jídelníček sestavený podle žlučníkové diety by pak měli ti, kterým byl žlučník odoperován nebo ti, které trápí žlučníkové kameny nebo záněty žlučníku.
K potravinám, které se s podrážděným žlučníkem neslučují, patří:
- tučná a smažená jídla (tučná masa, uzeniny, tučné mléčné výrobky)
- tuky
- smažené přílohy
- čerstvé a hlavně kynuté pečivo
- alkohol, káva, ovocné šťávy a perlivé vody
- čokoláda a jednoduchý cukr
- luštěniny
- těžko stravitelné druhy zeleniny, ke kterým patří cibule, česnek, hrášek, kapusta nebo paprika
- bobulovité ovoce
Zde platí, že mastíme co nejméně, dodržujeme dostatečný rozestup mezi jídly, dbáme na dostatečný pitný režim.
Které potraviny jsou pro nemocný žlučník vhodné?
Ani žlučníková dieta nemusí být extra velkým omezením pro ty, kteří ji musí dodržovat. V jídelníčku jim zůstane velká část chutných potravin. Podstatnější je spíše způsob jejich úpravy. Smažení a grilování je zkrátka tabu. Upřednostňuje se spíše vaření a dušení v páře. Takto můžete připravit téměř všechny druhy libového masa. Máslo a oleje lze konzumovat pouze ve vysoké kvalitě a v malém množství, dle závažnosti zdravotních problémů.
Dotyčným pořád v jídelníčku zůstanou například tyto potraviny:
- kvalitní šunka a libové párky
- nízkotučné kysané výrobky a mléčné výrobky
- bílé pšeničné pečivo
- piškotová a tvarohová těsta
- bílá káva nebo ředěné ovocné šťávy
- pudink, rýžové, vločkové nebo pohankové kaše
- nenadýmavá zelenina
- brambory a těstoviny
- téměř všechno ovoce kromě bobulovin nebo ananasu
Zkrátka je toho pořád ještě dost, na čem si s bolavým žlučníkem můžete pochutnat.
Co do jídelníčku určitě zařadit?
1. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné hned několika směry. Svůj význam mají také v souvislosti se žlučníkem. Jedním z rizikových faktorů, které mohou vést k tvorbě žlučníkových kamenů a dalším problémům se žlučníkem, je bezesporu strava bohatá na cholesterol. Základem samozřejmě je se takové potravě vyvarovat. Pomoct v tomto případě mohou potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují špatný cholesterol v krvi a nezpůsobují jeho navyšování. Cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou mořské plody, rostlinné oleje, ořechy a semínka.
2. Hořké a kyselé potraviny
Pokud byste v léčbě žlučníku postupovali podle kroků tradiční čínské medicíny, ta by vám doporučovala do jídelníčku zařadit kyselé a hořké potraviny. Ty totiž mají na zdraví žlučníku velký vliv. Mají stahující a osvěžující účinky na játra i žlučník, pomáhají s trávením, povzbuzují chuť k jídlu. Kyselá chuť pak v játrech snižuje negativní účinky těžkých a tučných jídel. Zařadit do jídelníčku můžete citrony, limety, nakládanou zeleninu, jablka, mandarinky, rukolu, ocet a řadu dalších hořkých a kyselých potravin.
3. Kvalitní vlákninu
Dostatečný příjem kvalitní vlákniny je prospěšný pro fungování celého organismu, pomoci vám však může i přímo se žlučníkovými kameny. Vláknina na sebe dokáže vázat žlučníkové kyseliny. Ty se pak ve žlučníku nadměrně nekoncentrují, nepřispívají ke krystalizaci žluče a k tvorbě žlučníkových kamenů. Spoustu vlákniny obsahuje jablko, sušené ovoce, hnědá rýže, ovesné vločky, pohanka a řada dalších potravin.
Jaké bylinky pomohou se žlučníkovými problémy?
Z bylinek, které mají na žlučník nemalý vliv, může pomoct:
- rozmarýn lékařský – podporuje tvorbu i transport žluči
- bazalka – napomáhá správnému hospodaření se žlučí v těle
- ostropestřec mariánský – detoxikuje játra, podporuje produkci žluči
- jalovec obecný – zlepšuje hospodaření organismu se žlučí
- zeměžluč okolíkatá – podporuje tvorbu slin i vylučování žluči
- benedikt lékařský – používá se při nemocech žlučníku
- řepík lékařský – stimuluje činnost žlučníku
- arónie – její svíravá chuť pročistí tělo a podpoří správné fungování žlučníku