Mladá paní - lifestyle magazínReklama

Co to jsou trans – tuky a v jakých potravinách je najdeme

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Trans tuky či trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi velmi rizikové složky ve výživě. Zvyšují hladinu cholesterolu, přispívají ke vzniku cukrovky druhého typu a jsou dávány i do souvislosti se vznikem některých typů nádorů a také alergií.

V současné době jsou trans tuky velmi žhavým tématem. Výrobci potravin se snaží využívat jiné technologie a zdroje tuků proto, aby trans nenasycených mastných kyselin ve výživě bylo co nejméně. V tomto článku se podíváme na to, co to jsou trans tuky a ve kterých potravinách jich je nejvíce.

Co to jsou trans – tuky

Trans tuky jsou vyráběny průmyslově. Využívají se v potravinářském průmyslu již od 50. let minulého století. Pokud se ptáte, proč jsou trans tuky využívány při výrobě potravin, i když jsou nezdravé, odpověď je jednoduchá. Potraviny vyrobené z hydrogenovaného oleje se méně kazí, a tudíž mají delší trvanlivost.

Zatímco doporučené množství denního příjmů tuků obecně je podle ministerstva zdravotnictví České republiky méně než 35 %, doporučené denní množství trans nenasycených mastných kyselin je nižší než 1 %.

Nutrient Denní doporučené množství
Tuky <35 % celkového energetického příjmu
Nasycené mastné kyseliny <10 %
Trans-nenasycené mastné kyseliny <1 %
Polyenové mastné kyseliny <10 %
Zdroj: Freepik.com

V jakých potravinách je najdeme

Pokud pojedete na dovolenou například do Švýcarska, Dánska či Rakouska, pak si % trans tuků v kupovaném výrobku budete moci přečíst a zkontrolovat přímo na obalu. Bohužel, v ČR tato povinnost není zákonem nikterak stanovena a díky tomu je velmi obtížné zjistit množství obsažené v konkrétním výrobku. Proto je dobré vědět, ve kterých potravinách obecně jsou tyto tuky obsažené.

  • Koláče a pečivo s náplní
  • Sušenky
  • Popcorn do mikrovlnky
  • Mražená pizza
  • Levné čokolády, kde náhražkou za kakaové máslo jsou ztužené tuky
  • Polevy na dortech, cukroví atd.
  • Sójové nápoje

Jak jsme již zmínili na začátku článku. Trans nenasycené mastné kyseliny zvyšují riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky 2. typu. Proto není od věci se takovýmto potravinám vyhýbat co nejvíce a nahradit je zdravějšími potravinami bez nenasycených mastných kyselin.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama