Trans tuky či trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi velmi rizikové složky ve výživě. Zvyšují hladinu cholesterolu, přispívají ke vzniku cukrovky druhého typu a jsou dávány i do souvislosti se vznikem některých typů nádorů a také alergií.
V současné době jsou trans tuky velmi žhavým tématem. Výrobci potravin se snaží využívat jiné technologie a zdroje tuků proto, aby trans nenasycených mastných kyselin ve výživě bylo co nejméně. V tomto článku se podíváme na to, co to jsou trans tuky a ve kterých potravinách jich je nejvíce.
Co to jsou trans – tuky
Trans tuky jsou vyráběny průmyslově. Využívají se v potravinářském průmyslu již od 50. let minulého století. Pokud se ptáte, proč jsou trans tuky využívány při výrobě potravin, i když jsou nezdravé, odpověď je jednoduchá. Potraviny vyrobené z hydrogenovaného oleje se méně kazí, a tudíž mají delší trvanlivost.
Zatímco doporučené množství denního příjmů tuků obecně je podle ministerstva zdravotnictví České republiky méně než 35 %, doporučené denní množství trans nenasycených mastných kyselin je nižší než 1 %.
Nutrient | Denní doporučené množství |
Tuky | <35 % celkového energetického příjmu |
Nasycené mastné kyseliny | <10 % |
Trans-nenasycené mastné kyseliny | <1 % |
Polyenové mastné kyseliny | <10 % |
V jakých potravinách je najdeme
Pokud pojedete na dovolenou například do Švýcarska, Dánska či Rakouska, pak si % trans tuků v kupovaném výrobku budete moci přečíst a zkontrolovat přímo na obalu. Bohužel, v ČR tato povinnost není zákonem nikterak stanovena a díky tomu je velmi obtížné zjistit množství obsažené v konkrétním výrobku. Proto je dobré vědět, ve kterých potravinách obecně jsou tyto tuky obsažené.
- Koláče a pečivo s náplní
- Sušenky
- Popcorn do mikrovlnky
- Mražená pizza
- Levné čokolády, kde náhražkou za kakaové máslo jsou ztužené tuky
- Polevy na dortech, cukroví atd.
- Sójové nápoje
Jak jsme již zmínili na začátku článku. Trans nenasycené mastné kyseliny zvyšují riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky 2. typu. Proto není od věci se takovýmto potravinám vyhýbat co nejvíce a nahradit je zdravějšími potravinami bez nenasycených mastných kyselin.