Právě se chystáte vařit nebo péct, zásobník na vajíčka v chladničce zeje prázdnotou a sousedka není doma? Vajíčka jsou základem mnoha receptů, mají specifickou konzistenci i chuť, ale lze je nahradit. A tipy, čím nahradit vejce, se budou hodit i ve chvíli, kdy přijde na večeři vegan, protože ti mají v rámci svého životního stylu konzumaci živočišných produktů včetně vajíček zapovězenou.
Lněné semínko na zahuštění nebo do pečiva
Lněné semínko je výživné a ideální pro náhradu vajíčka, má navíc vysoký obsah vlákniny, která napomáhá trávení. Stačí smíchat mleté lněné semínko s vodou v poměru 1:3, čtyři lžíce směsi nahradí jedno vajíčko pro zahuštění pokrmů nebo při přípravě slaného nebo sladkého pečiva.
Chia semínka do těsta
Stejně jako lněné semínko lze použít chia semínka, která po smíchání s vodou vytvoří hutnou směs, gel, který má podobné pojivé vlastnosti jako vajíčko a hodí se do pečení. Na nahrazení jednoho vajíčka stačí smíchat 1 lžíci semínek a 3 lžíce vody.
Tofu je univerzální
Sójový sýr neboli tofu má neutrální chuť a je univerzální náhradou za vajíčka při vaření i pečení, jedno vajíčko lze nahradit 60 gramy nastrouhaného tofu bez příchutě. Tofu lze připravit i na pánvi místo míchaných vajíček, vhodné je okořenit kurkumou pro získání barvy a osolit černou solí kala namak.
Nálev z konzervované nebo uvařené cizrny
Aquafaba neboli nálev z konzervované nebo doma uvařené cizrny má obdobné vlastnosti jako vaječný bílek. Z nálevu lze ušlehat sníh i připravit domácí majonézu, která bude k nerozeznání od vaječné. Hodí se i pro pečení piškotových dortů a přípravu krémů do sladkého pečiva. Jeden bílek nahrazují tři lžičky aquafaby, před použitím konzervovaného nálevu je nutné ho přecedit, aby v něm nezůstaly slupky.
Bramborový nebo kukuřičný škrob na pečení
Vajíčka dobře nahradí v receptech i bramborový nebo kukuřičný škrob. Opět jedno vejce nahrazuje 1 polévková lžíce škrobu na 3 lžíce vody. Tato náhražka se hodí do omelet i na pečení.
Cizrnová mouka na omelety
Další skvělou alternativou za vajíčka je cizrnová mouka, ze které lze připravit výtečné omelety, hodí se především do slané kuchyně.
Hraška pro obalování
Směs vyrobená ze žlutého hrachu je ideální pro obalování i pro nahrazení vajíček v karbanátcích či sekané a jiných slaných pokrmech. Pozor na obsaženou sůl, které může být v běžně kupované hrašce až 40 %.
Ovocné nebo zeleninové pyré při pečení
Při pečení sladkých koláčů, bábovek nebo piškotového těsta lze namísto vajíček použít jablkové pyré nebo jablečný protlak, obdobně rozšlehané vařené batáty nebo dýně. Často se používají namísto vajec i vařené banány, ty ale mohou lehce změnit chuť těsta.
Černá sůl kala namak k dochucení
Černá sůl kala namak je vulkanického původu a těží se v sopečných jezerech v Indii nebo Pákistánu. Tato sůl má specifickou sirnou příchuť připomínající vajíčka natvrdo. Hodí se na ochucení tofu i do pomazánek z rostlinných sýrů.
Tip: Přečtěte si také, jak poznat zkažené vejce.